De dagcijfers van het RIVM, GGD en de ziekenhuisopnames zijn multi-interpretabel. Toch is het belangrijk om er chocola van proberen te brouwen om een gevoel te hebben hoe het gaat en om niet in paniek te worden gebracht.
Lees volledig artikel: Wat zeggen de Covid cijfers van 28 april 2021?
Dat we in Nederland met cijfers rondom Covid-19 forse problemen hebben, is eigenlijk al een jaar bekend. De belangrijkste reden daarvan was en is, dat de data niet verzameld worden door een onafhankelijke club met data- en IT-specialisten, maar door vooral decentrale organisaties, met vaak ook nog een eigen agenda. Dit alles wordt nog bemoeilijkt omdat ook als de cijfers heel goed verzameld zouden worden ze ook nog multi-interpretabel zijn.
En van dag tot dag zien we hoe de cijfers in de media gebruikt en geïnterpreteerd worden naar gelang de eigen positie en voorkeuren. En vaak doet men dat door dan ook nog een selectie te maken uit de ontwikkelingen uit het buitenland die past bij die eigen voorkeuren.
Problemen kwaliteit data
De problematiek van de kwaliteit van onze dataverzameling is nu weer eens zichtbaar geworden rond het vaccineren. Dit omdat klaarblijkelijk 30% van de gegeven vaccins niet in een centraal systeem terecht komt. Het IT-systeem van huisartsen communiceert (nog) niet met de centrale database van het RIVM over het vaccineren. Ik begreep dat er in totaal meer dan 25 systemen gekoppeld moesten worden. Daar is men als sinds december mee bezig. Daarnaast wil 7% van de mensen niet dat hun vaccinatie-informatie gedeeld wordt.
Op alle niveaus, zowel bij data-verzameling als erbuiten, valt te zien dat we niet onmiddellijk in maart/april opgeschaald zijn naar een echte crisisorganisatie, maar dat alle bestaande -slecht op elkaar afgestemde- organisaties en structuren in stand zijn gelaten. Daardoor was en is er geen goed zicht op de ontwikkelingen.
Aan de hand van twee grafieken van dit moment wil ik laten zien wat de cijfers zouden kunnen zeggen. Maar tegelijkertijd ook met hoeveel slagen dat om de arm gaat. Ik doe dat in twee aparte artikelen om één en ander overzichtelijk te houden. Dit artikel gaat over de positief getesten en de ziekenhuisopnames. Het andere, dat morgen komt, gaat over de schatting van het RIVM dat nu meer dan 1 op de 100 mensen besmettelijk zijn.
Positief getesten/ziekenhuisopnames
Als we de ziekenhuisopnames volgen, dan valt op dat er bij de stichting NICE (de bron die het RIVM hanteert) vaak in de dagen erna nog fors bijgeplust wordt. Ons Green Team houdt die cijfers intensief bij. En soms zien we dat het cijfer dat het NICE-systeem over gisteren aangeeft, een week later 50 tot 75% hoger is.
Bij onze berekeningen gaan we daar dan ook van uit. (We noemen de waarde NICE-C). De cijfers die LCPS opgeeft (van Ernst Kuipers) veranderen niet meer in de tijd. Maar die lopen regelmatig uit de pas met die van NICE. Om van de ziekenhuiscijfers, die de GGD levert maar niet te spreken. Die dekken maar een deel van het land af. Het is triest dat voor zo een belangrijk cijfer op basis waarvan veel beleid wordt gevoerd er zo weinig eenduidigheid is. Die zou per dag actueel en accuraat dienen te zijn.
Bij de dagcijfers van de positief getesten vind ik de uitslagen van de GGD per dag het beste te interpreteren. (En dus niet de dagcijfers die je van het RIVM hoort). Dat komt enerzijds doordat de cijfers van het RIVM over meerdere dagen gaat. (En ook daar vertragingen en versnellingen zijn van meldingen, waardoor het beeld versluiert wordt). En anderzijds omdat de GGD-cijfers ook laten zien hoeveel mensen zich hebben laten testen. (Ook dat is een cijfer, dat niet helemaal zuiver is, begrijp ik van achter de schermen van de GGD. Want in die cijfers zitten ook de opgaves van commerciële partijen, die hun positieve testen moeten doorgeven en die dan – als ze dat echt doen – niet op een uniforme en zichtbare manier in de cijfers terecht komen.)
De RIVM cijfers van gisteren waren bij voorbeeld wat te laag, omdat er een computerstoring was. Maar als je louter naar de GGD-cijfers kijkt, dan valt wel een ontwikkeling in de tijd te zien. En kan je bepalen dat het cijfer van gisteren van het RIVM circa 800 a 1000 te laag was. Omdat vervolgens op woensdag bij het RIVM vooral de GGD-cijfers van maandag worden meegenomen, en die zijn de hoogste van de week, mag je verwachten dat vanmiddag om 15:15 naast die inhaalslag van de computerstoring, we ergens tussen de 8.500 en 9.500 uit zal komen. Iets wat bij velen wel weer een hartverzakking zal veroorzaken.
Dit is het beeld als het verloop van de GGD-cijfers en de ziekenhuisopnames in één grafiek worden geplaatst. Daarbij zijn wel de ziekenhuisopnames in de tijd 4 dagen verschoven, omdat er een verschil is tussen het moment dat je positief getest wordt en het moment dat je in een ziekenhuis wordt opgenomen.

Bij de gele lijn valt het dalletje op rond 8 april. Die hangt samen met het Paasweekend toen er minder mensen zijn komen testen en dus ook minder mensen positief waren. Maar dat kan ook wel deels samenhangen met eind maart toen het een paar dagen heel mooi weer was.
Sinds 8 april zien we dat het aantal mensen dat zich laat testen min of meer gelijk blijft, maar het aantal positief getesten oploopt tot een kentering 4 dagen geleden. Toen begon het gemiddeld aantal positief getesten te dalen. Omdat het gemiddeld circa 6 dagen duurt tussen besmetting en het laten testen, zou gesteld kunnen worden dat die kentering rond 18 april lag.
Sinds eind maart zien we echter de ziekenhuisopnames gemiddeld rondom de waarde 230 schommelen. Er lijkt ook geen relatie meer te zijn met de gele lijn. (Zeker omdat het Paasweekend die gele lijn heeft verstoord). De abrupte stijging rond de 20e van de blauwe lijn is niet terug te vinden in de gele lijn van het aantal positief getesten. De verklaring dat dit dan door de Paasdagen komt, zoals o.a. Ernst Kuipers stelt, lijkt me wat te eenvoudig. Want dan zou die toch ook bij de gele lijn terug gezien moeten worden. En die stijging was dagen eerder, maar ook weer doordat vlak na Pasen meer mensen zijn getest dan ervoor. (Maar die mensen zijn wel enkele dagen voor Pasen besmet geraakt).
Wel zien we nu ook bij de blauwe lijn de laatste week een geleidelijke daling van de ziekenhuisopnames (vanuit de NICE-cijfers). Alleen bij de IC-opnames zien we dat effect (nog) niet. Het lijkt me belangrijk om vast te stellen waarom die cijfers nu niet gelijk oplopen! Zeker ook omdat dat meer leert over wat er de komende weken gaat gebeuren.
Dat het vaccineren in steeds sterkere mate gaat zorgen voor minder ziekenhuisopnames boven de 60 jaar lijkt me evident. Hier heb ik het uitgebreid beschreven. Als we de weersvoorspelling voor twee weken bekijken, zullen we nog steeds niet ruim boven de 15 graden maximum komen. Na één van de warmste aprilmaanden van vorig jaar, hebben we nu een veel koudere gehad. En ook de eerste twee weken van mei lijken 3 tot 4 graden kouder te worden dan normaal. Dus de echte forse dalingen van alle cijfers zou je dan ook pas in de tweede helft van mei gaan krijgen.
Maar dat zal weinig te maken hebben met de “versoepelingen”, die nu ingevoerd zijn.
Over een dag of 8 zullen we zien wat er gaat gebeuren met het aantal positieve testen door Koningsdag. Na alle deskundigen die gisteravond bij het aanzicht van mensen die genoten van de buitenlucht en de zon, weer een banvloek uitspraken. Ik merk dat we zo gebrainwashed zijn, dat zodra we grotere groepjes mensen op televisie zien, velen automatisch denken dat er wel heel veel mensen besmet zijn geraakt.
Ik roep dan nog in herinnering de honkbalwedstrijd op 5 april in de regio Dallas-Fort Worth met meer dan 38.000 aanwezige toeschouwers. Op geen enkele wijze is er daar sprake geweest van een duidelijke stijging van het aantal positieve gevallen. Waar dat precies aan toe te schrijven is (het was in de buitenlucht en/of het is mooi weer en/of de vaccinatiegraad en/of iets anders) maakt eigenlijk niet uit. Het laat zien dat we niet zo hysterisch moeten doen zodra we veel mensen bij elkaar zien. En dat we ons en de samenleving meer ruimte moeten geven om het normale leven weer op te pakken, inclusief grotere evementen, zeker in de buitenlucht.
Steun ons in het geven van objectieve data en informatie. Schenk ons af en toe een (kleine) donatie. Klik hier.