Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 29 april

Dagcijfers 28 april - 19438
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 29 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 29 april

Leestijd: 3 minuten

Laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds begin januari

Hé, zul je zeggen, ik las in de MSM toch iets anders. Ja dat klopt, in de MSM werd het hoogste aantal gemeld, maar dat was voor gisteren, de woensdag. De dinsdag was juist de laagste vanwege Koningsdag waarschijnlijk. Het wordt steeds duidelijker hoe het werkt met het tellen van het aantal opnames met corona.

En ja, die cijfers waren behoorlijk hoog voor een woensdag: 230 opnames, dat we gecorrigeerd hebben tot 288 (+25%). De cijfers blijven wel dalen, maar even minder spectaculair dan we zagen. De Belgische cijfers dalen ook nog steeds, net als de PCR cijfers, die wel zijn verstoord door alweer een computerstoring. Dit is dan het plaatje:

Dagcijfers 29 april - 19439

Voor de grafiek van de R-waarden doen even wat anders. We zagen in de MSM een boeiend meningsverschil tussen de hoogleraren Kuipers en Koopmans. Professor Kuipers heeft de cijfers bestudeerd en kwam tot de conclusie dat de avondklok geen enkel effect heeft gehad.

Deze conclusie werd door professor Koopmans weggewuifd met als argument “Hij kletst maar wat“. Dat is boeiend, twee hoogleraren die op basis van dezelfde cijfers tegenovergestelde conclusies trekken. Dit is het plaatje waar we het dan over hebben:

Dagcijfers 29 april - 19440

We zien hier dus de R waarde geleidelijk toenemen onder invloed van het steeds groeiende aandeel van de Engelse variant. In bijna 3 maanden tijd groeide dat aandeel van ongeveer 10% begin januari tot 90% eind maart, min of meer in een rechte lijn. Als we hierin het moment opzoeken waarop de avondklok werd ingevoerd (23 januari), dan zouden we, als professor Koopmans gelijk heeft, een daling moeten zien van 10% volgens de voorspelling van het RIVM model. Echter zien we hier een stijging in een week tijd van 0,95 naar 1,03. Dit plaatje geeft dus geen enkele onderbouwing van de stelling dat er een merkbaar effect te zien moet zijn van de invoering van de avondklok.

Naar we later hebben begrepen, beroept professor Koopmans zich op een andere uitkomst van het rekenmodel van het RIVM, namelijk dat er een sterke toename geweest zou zijn als de avondklok niet zou worden ingevoerd. Het uitblijven van deze toename was het bewijs dat de avondklok zijn werk heeft gedaan. Bij ons rijst dan de vraag of dit slechts een persoonlijke mening is van professor Koopmans en Van Dissel, of dat dit de manier is waarop wetenschap werkt (Professor Van Dissel heeft dit principe ook toegelicht bij zijn presentatie aan de Tweede Kamer).

Nu we toch met dit plaatje bezig zijn, kunnen we hierin wel twee momenten aanwijzen die wel meetbare effecten hadden en dat waren de dagen waarop het een klein beetje begon te lijken op het echte voorjaarsweer. Van 29-31 maart was het aangenaam voorjaarsweer en dat zien we terug als een tijdelijke daling in de R-waarden. Datzelfde zien we ook van 18-20 april, maar daarna daalt de luchtvochtigheid alweer tot rond de 4 g/kg. Het zit nog steeds niet mee met het weer, dus de verwachting is dat ook de daling die we nu zien weer een tijdelijke zal zijn.

Dinsdag zijn er naar schatting 20.000 mensen minder gekomen bij de GGD en daardoor naar schatting 1200 minder positief gevonden. Het percentage positieve uitslagen was daardoor extra hoog (12,2%), zoals in het plaatje is te zien:

Dagcijfers 29 april - 19441

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 288 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 156 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665