Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Is op 18 april 2021 de omslag van de cijfers geweest?

Is op 18 april 2021 de omslag van de cijfers geweest? - 19432
Samenvatting van het artikel

Vanuit de drie-daagse groeifactor is een goede indruk te geven van de actuele ontwikkelingen bij de GGD-teststraten en de ziekenhuisopnames. Er lijkt een duidelijke daling te zijn ingezet in de laatste paar dagen.

Lees volledig artikel: Is op 18 april 2021 de omslag van de cijfers geweest?

Leestijd: 4 minuten

Zoals ik al eerder heb aangegeven, zijn de dagcijfers van de GGD-teststraten een betere indicator dan de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Eergisteren was er weer een computerstoring geweest. Hierdoor werden circa 1000 positieve testen toen nog niet gemeld door het RIVM, die er gisteren wel bij zijn opgeteld. Omdat de GGD circa 85% van de positieve testen registreert en je per dag het aantal personen weet dat zich laat testen, geven die cijfers meer houvast.

Bij het analyseren van de cijfers is het goed te beseffen dat er een bepaald dagpatroon is. In het weekend wordt er minder getest dan door de week. En op maandag meer dan op vrijdag. Stel dat je een goed gevoel wilt krijgen van de ontwikkelingen, dan moet je dus de cijfers van vandaag vergelijken met die van zeven dagen geleden:
– Als die exact hetzelfde zijn, dan heb je een groeifactor van 1,00.
– Als er sprake is van een 10% stijging dan heb je een groeifactor van 1,10.
– En als er sprake is van een daling, dan is er een groeifactor van 0,90.

Gemiddelde

Om  het toeval per dag toch wat uit te sluiten, neem je een gemiddelde over een aantal dagen. Doorgaans doe je dat per week (7 dagen). Maar als je een beter gevoel wilt krijgen van wat er actueel aan de gang is, kun je ook 3 dagen pakken.

Omdat er de laatste dagen bij de GGD-cijfers iets bijzonders aan de hand is, heb ik deze grafiek gemaakt. In die grafiek ziet u de groeifactor van de GGD-teststraat in het geel en die van de ziekenhuisopnames volgens stichting NICE in het blauw. (Bij NICE heeft ons Green Team een correctie doorgevoerd voor de onderrapportage, die daar altijd de eerste dagen is. Daarom noemen we die NICE-C )

Is op 18 april 2021 de omslag van de cijfers geweest? - 19425

In deze grafiek staat het Paasweekend expliciet aangegeven. Dit omdat zowel bij het testen als bij de ziekenhuisopnames het erop lijkt dat in dat weekend (en zeker op Paasmaandag) er beduidend minder is getest en minder patiënten zijn opgenomen, dan als het een normaal weekend en normale maandag betrof. Met als gevolg dat dan de groeifactor naar schatting 0,15 “te laag” was en vervolgens in de week erna 0,15 “te hoog”.

Deze bovenstaande grafiek laat een aantal belangwekkende zaken zien:

A. Zowel bij het aantal positief getesten als de ziekenhuisopnames zien we nu al resp. 3 en 5 dagen een lagere waarde dan 1, dus een daling  (de rechterkant van de grafiek). Besef daarbij dat als we alleen naar maandag 26 april zouden kijken voor het aantal positief getesten de groeifactor 0,90 is. Dus een daling van 10%.  Bij de ziekenhuisopnames zien we over de laatste drie dagen een groeifactor van onder de 0,80. Dus een daling van meer dan 20%.

B. Ervaringscijfers lieten zien dat mensen zich gemiddeld laten testen zo’n 6 dagen na de besmetting. Ziekenhuisopnames komen gemiddeld ongeveer 11 dagen na de besmetting. Dus zouden de curves van de blauwe lijn, die van de gele lijn met 5 dagen achterstand min of meer moeten volgen. Maar dat is niet wat deze grafiek laat zien. De laatste 14 dagen zien we slechts een verschil van 1 dag bij het patroon.  Dat zou inhouden dat die testen bij de GGD gemiddeld later plaats vinden dan 6 dagen na de besmetting. En dat zou kunnen wijzen op een (forse?) stijging van het aantal positief geteste personen, die al niet meer besmettelijk zijn (“false” positives). Iets wat ook een conclusie lijkt te zijn op basis van het heel lage aantal gevonden positieve gevallen bij testen voor toegang (circa 1 op de 600).

C. Rond 20 april was er sprake van de grootste groei in deze zeven weken bij ziekenhuisopnames. Terwijl in drie dagen ervoor en drie dagen erna er juist sprake was van een daling. Komt dat nu door een sterke stijging van het aantal besmettingen rond 9 april?  (En dus niet het Paasweekend zelf, want die was tussen 3 en 5 april). Of heeft het meer administratieve redenen gehad? (Wellicht heeft men intern er meer aan gedaan om rond de besluitvorming van de versoepelingen mogelijke administratieve achterstanden in te lopen?)

Wat betekent dit?

Het is nog te vroeg om nu al harde conclusies te gaan trekken. Maar het is wel interessant om te zien dat de drie mooiste april dagen (behalve 27 en 28 april) 18 tot en met 20 april waren. Dus als dat een positief effect heeft op het verloop van het aantal besmettingen, dan zou dat ongeveer nu inderdaad in de cijfers van de GGD terug te vinden moeten zijn. Helaas is het weer nu weer slechter geworden en pas rond 7 mei lijkt het weer de 15 graden te kunnen gaan halen.

De GGD-cijfers die vandaag bekend worden over afgelopen dinsdag zullen wel beïnvloed zijn door het feit dat het Koningsdag was. Dan kwam men toch wat minder testen dan op een normale dinsdag. Maar in de komende dagen zullen we t.a.v. de cijfers van de GGD-teststraten en die van de ziekenhuisopnames gaan zien of die daling van de groeifactor onder de 1 zo zal blijven of niet.

Bovendien zullen we ook zien of Koningsdag en de versoepelingen weer tot een forse groei zullen leiden van deze twee cijfers. Zoals we nu steeds vanuit de media en van de usual suspects horen.  Zoals ook deze tweet van Marion Koopmans goed symboliseert. (Hoewel ik haar oproep aan Jacco Wallinga om de modellen aan te passen volmondig steun, had ze dat als OMT-lid negen maanden geleden al moeten doen).

Is op 18 april 2021 de omslag van de cijfers geweest? - 19426

U heeft zojuist gelezen: Is op 18 april 2021 de omslag geweest?

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Om u afgewogen cijfermatige analyses te kunnen blijven geven van de relevante ontwikkelingen op het gebied van Covid-19, vragen we om uw steun in de vorm van een kleine donatie. Klik daarvoor hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963