Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 30 april 2021

Dagcijfers 29 april - 19473
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 30 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 30 april 2021

Leestijd: 2 minuten

Het weer slaat weer toe

We hebben een paar dagen kunnen profiteren van het iets warmere weer van 18 tot 20 april toen het daggemiddelde rond de 10 graden lag en de luchtvochtigheid rond de 5,5 g/kg. Daarna zijn de temperaturen weer gedaald met vooral ’s nachts erg lage temperaturen. Het gevolg laat zich raden: de opnamecijfers stijgen weer. Het aantal overlijdens blijft nog wel steeds dalen. Het plaatje laat dus inmiddels deze stijging zien:

Dagcijfers 30 april 2021 - 19485

Als we naar de weersvoorspellingen kijken, dan zien we niet eerder dan eind volgende week een kentering: iets hogere temperaturen en vooral minder koude nachten. Het is vooral de koude die ’s nachts het vocht uit de atmosfeer verdrijft.

En ook de grafiek voor het reproductiegetal R laat de stijging zien.

Dagcijfers 30 april 2021 - 19478

Iets hogere waarde

Ook zien we aan de luchtvochtigheid lijn dat deze maar kort een iets hogere waarde heeft gehad. Wel zien we rechts dat daar de luchtvochtigheid weer oploopt. Dat gaan we over een dag of 10 dus pas weer zien!

De GGD cijfers van woensdag laten, net zoals maandag zien dat er 14.000 mensen minder zijn komen testen en circa 1000 minder positieven.

Dinsdag waren er (wegens Koningsdag) nog eens 11.000 mensen extra minder gekomen, hetgeen ongeveer 900 (naar schatting) minder positieve uitslagen heeft opgeleverd.

Daardoor zien we dinsdag 12,2% positieve uitslagen. Dat was het laatst op 8 februari (en dat was de dag na de grote sneeuwstorm en de gesloten teststraten). Goed valt te zien dat bij speciale dagen minder mensen komen, die geen klachten hebben. Zien we trouwens ook in het weekend, waardoor het percentage positieven wat stijgt.

Als deze ontwikkelingen aanhouden dan zal dinsdag door het RIVM worden gemeld dat het aantal positief getesten meer dan 10% gedaald is en dat het percentage positieven wat gestegen is. De grote vraag is wel wat er nu met de ziekenhuisopnames gaat gebeuren.

Dagcijfers 30 april 2021 - 19488

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 281 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 290 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665