Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 8 mei

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19696
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 8 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 8 mei

Leestijd: 3 minuten

Daling lijkt door te zetten

De daling van de cijfers lijkt door te zetten! Gisteren zagen we dit al duidelijk aan de dalende cijfers, die niet alleen in België te zien waren, maar inmiddels ook in Nederland! Wel zitten we nu in het weekend, waarvan de cijfers de volgende week weer flink worden bijgeplust, dus een klein voorbehoud over de juistheid van de cijfers is op zijn plaats. De daling vanaf de top op 18 april is inmiddels al 20%, precies de marge die Mark Rutte noemde als voorwaarde voor verdere versoepelingen. Samen met de erkenning van zowel het CDC als de WHO dat verspreiding voornamelijk via aerosolen gaat en niet via druppels, lijkt er geen enkel argument meer over te zijn om de verstikkende maatregelen nog langer te handhaven. Vanaf morgen ook temperaturen die gemiddeld minstens 5 graden hoger liggen dan de afgelopen maanden.

Dit wordt dan het plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 8 mei - 19791

Opvallend is dat het aantal positieve PCR uitslagen hetzelfde is als 3 weken geleden, toen het aantal ziekenhuisopnames nog 20% hoger lag en dat lijkt ook niet te willen dalen. Ook de bezetting op de verpleegafdelingen is sinds Koningsdag alleen maar gedaald: 200 patiënten minder inmiddels.

De grafiek voor de R-waarde brengt de daling goed in beeld:

Dagcijfers 8 mei - 19792

De RIVM cijfers zijn moeilijk te interpreteren t.o.v. de vorige week, want toen werden 4 dagen beïnvloed door de computerstoring. Naar schatting werden 1 en 2 mei in totaal 4300 te weinig gemeld (die de dagen erna weer werden ingehaald).

Maar de GGD cijfers (die 85% van alle positieve testen doen) geeft wel een inzichtelijk beeld. Het aantal positieve testen per dag en het aantal mensen dat zich liet testen. En als je dan naar het cijfer van donderdag jl. kijkt en vergelijk met de week ervoor dan zien we 12.000 mensen die zich minder hebben laten testen en 700 minder positieve testen dan de week ervoor.

Als we de laatste zeven dagen vergelijken met de week ervoor (en corrigeren voor de lagere opkomst voor het testen) dan zijn er in een week 14% minder mensen komen testen en is er 4% minder positief getest.

Nu kan dit mede komen doordat de scholen vakantie hadden en er minder kinderen (en ouders) zich hebben laten testen. Plus dat de sneltesten zowel een verlagende invloed heeft op het aantal mensen dat zich laat testen en een verhogend effect op de positieve testen.

Als je de cijfers naar leeftijd bekijkt dan is te zien dat Koningsdag wel een verhogend effect heeft gehad op de besmettingscijfers van de groep tussen 20 en 29 jaar. Maar bij de andere groepen zie je er weinig van terug. Het is zeker niet dat Koningsdag een gigantische stijging heeft gegeven van het aantal positieve testen,

Dit is de totaalgrafiek, waarbij het opvalt dat nu de blauwe lijn van de ziekenhuisopnames duidelijk daalt, terwijl de gele lijn van het aantal positieve testen dat nog amper doet.  Dat is wel een trend die samen kan hangen met het verschijnsel dat met dalende aantallen positieve testen de “false positives” zullen stijgen. (Dus minder mensen die echt besmettelijk zijn).

Dagcijfers 8 mei - 19799

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 224 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 185 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,90 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665