Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen - 19875
Samenvatting van het artikel

Door niet te corrigeren voor de ICT-problemen bij het RIVM op 1 en 2 mei geeft het groeigetal op het Coronadashboard een stijging van 13% aan, terwijl we al 12 dagen zitten met louter een daling van de groeifactor. Daarom zie je bij NOS en AD onterecht gemeld dat er weer sprake is van stijgingen.

Lees volledig artikel: Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen

Leestijd: 3 minuten

Juist omdat er nu belangrijke beslissingen genomen kunnen worden over versoepelen of niet, verzieken de recente computerproblemen tussen GGD en RIVM een goed beeld van de ontwikkeling van de positieve testen.

Dit schreef de NOS gisteren:

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen - 19862

En ook het AD vermeldde dat gisteren.

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen - 19865

Dit cijfer zien we op het Coronadashboard terug. Het cijfer wordt berekend door het gemiddelde over de laatste 7 dagen te delen door de 7 dagen ervoor. Goed is te zien dat de laatste twee dagen er een forse stijging is. Het groeigetal gisteren was +13%. Na  10 dagen met een dalende groeifactor zien we de laatste twee dagen weer een positief percentage op het Coronadashboard..

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen - 19860

Forse problemen

Maar er zijn twee forse problemen met deze RIVM dagcijfers. Op  1 en 2 mei waren er ICT-problemen en kwamen er naar schatting bij elkaar 4300 positieve testen niet door. Die werden meegenomen in de twee dagen erna. Dat heeft forse gevolgen voor het berekenen van het groeigetal als je de cijfers van 8 en 9 mei vergelijkt met die van 1 en 2 mei.

Daarnaast zijn op Koningsdag circa 20.000 minder mensen komen testen dan normaal op een dinsdag. Door de cijfers van die dinsdag de 27e te vergelijken met die van de dag ervoor en de dag erna, kan vastgesteld worden dat daardoor circa 800 positieve testen meer zijn geweest dan als het een normale dinsdag zou zijn.

Dit heeft forse gevolgen voor de berekening van het groeigetal.

GGD-basiscijfers zijn beter

Circa 85% van alle positieve testen is afkomstig van de GGD-teststraten. Die cijfers zijn per dag bekend en niet onderhevig aan die ICT-problemen. (Want het probleem zit bij het doorgeven van de GGD-cijfers aan de RIVM-computers).

Door dit groeigetal te berekenen op basis van de GGD-cijfers, elimineer je als het ware die computerproblemen van het RIVM. Door voor Koningsdag ook nog die 800 missende positieve testen in te vullen, kun je een veel zuiverder beeld krijgen van de ontwikkeling van de groeifactor.

Dit is goed te zien in deze grafiek met het RIVM groeigetal, gebaseerd op de GGD cijfers.

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen - 19872

Heel goed is te zien dat de scores van het RIVM in de 10 dagen tussen Koningsdag en 5 mei duidelijk lager zijn dan die van de GGD. De laatste twee dagen zien we bij het RIVM een forse stijging (tot + 13% gisteren). Maar bij de GGD nog negatieve scores (met de waarde -7% gisteren).

Kijk maar naar dit fragment van die grafiek:

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen - 19879

Bij het groeigetal, dat gebaseerd is op de cijfers van het RIVM en  die op het Coronadashboard te zien is,  wordt niet gecorrigeerd voor de ICT-problemen. Daardoor wordt de indruk gewekt dat de laatste twee dagen weer sprake is van een stijging in plaats van een daling, die nog wel goed te zien is op basis van de GGD-cijfers. En dus schrijven NOS en AD dat er weer sprake is van stijgingen van de RIVM cijfers.

Sinds 26 april zien we dat het 7 daagse groeigetal op basis van de GGD-cijfers voortdurend negatief is. Het is in lijn met dit artikel “is 18 april de omslag geweest?”

Tussen 18 en 20 april was het weer duidelijk beter dan twee weken ervoor in april.

Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen - 19866

Rumoer

Juist omdat er zoveel rumoer was over Koningsdag op de 27e april 2021, en de versoepelingen vanaf de 28e (met de rijen bij Ikea en de Primark) lopen we nu het gevaar dat deze imaginaire “stijging van het groeigetal” wordt toegeschreven aan Koningsdag en de versoepelingen. Terwijl die positieve waardes van de laatste twee dagen volledig lagen aan de computers van het RIVM.

Over twee dagen verdwijnt die hobbel uit het groeigetal weer. (Omdat in de cijfers van 3 en 4 mei de missende cijfers van 1 en 2 mei worden opgenomen). Maar de ervaring leert hoezeer dit soort fouten in de data kunnen en zullen worden misbruikt.

Hoe moeilijk was het om op basis van ervaringscijfers vanuit het RIVM de aanpassingen te verrichten op de dagcijfers van 1 tot en met 4 mei, om te zorgen dat het Coronadashboard groeifactoren laat zien, die niet verziekt zijn door de ICT-problemen?

Onderschat

Ook bij de weekcijfers van het RIVM morgen zal de weekdaling wat worden onderschat. Dit omdat de week ervoor het minder komen testen voor Koningsdag gezorgd heeft voor 700 minder positieve testen. De daling die het RIVM zal doorgeven zal rond de 6% zijn, terwijl het in werkelijkheid rond de 8% ligt.

Besef daarbij ook dat bij een dalende trend het aandeel “false positives” hoger wordt dan bij een stijgende trend, zoals in Madrid is aangetoond. Bij een stijgende trend lagen die rond de 35% en bij een dalende trend rond de 65%, Dus als er een daling is ingezet wordt die via het groeigetal van de PCR-test onderschat.

U heeft zojuist gelezen: Hoe het RIVM groeigetal wordt verziekt door ICT-problemen.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Help ons dit soort analyses te blijven maken, door af en toe een (kleine) donatie te storen. Klik daarvoor hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.