Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 12 mei

Dagcijfers 11 mei - 19960
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 12 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 12 mei

Leestijd: 2 minuten

De cirkel is rond

Wie al wat langer op deze site komt, weet nog dat we hier begonnen zijn met een voorspellend model dat de epidemie volgde en voorspelde aan de hand van de cijfers uit het verleden. Dat resulteerde in een voorspelling van de top van de tweede golf die er uiteindelijk slechts een week naast zat. Daarna zette volgens verwachting de daling van het aantal opnames per dag in, maar op 7 november stagneerde de voorspelling. Inmiddels weten we dat vanaf dat moment het herfstweer zich liet zien en dat was in ons model niet meegenomen.

We hebben er lang op moeten wachten, maar inmiddels hebben we weer afscheid genomen van de koude en dus droge seizoenen en wat denk je wat: we pikken de draad weer op waar we gebleven zijn op 7 november. De cirkel is rond! In de tussentijd hebben we de R zien verhogen met 0,25 door het drogere weer en 24% verhoging door de Engelse variant, wat als het ware extra brandstof voor de epidemie opleverde. Ook ging de ontwikkeling van groepsimmuniteit door en daardoor zaten we per saldo in april weer op een R die rond de 1 schommelde.

Met de komst van het vochtigere weer (rond de 5,5 g/kg sinds Koningsdag en het einde van de avondklok) en de nog hogere luchtvochtigheid sinds 8 mei, lijken we de draad weer op te pakken van 7 november. Dat hebben we weergegeven in onze grafiek als vervanging voor de voorspelling van het voorjaar die we tot gisteren lieten zien. De groene stippellijn is identiek aan die het model voorspelde vanaf 7 november. De originele lijn is ook afgebeeld als een bleek-groene stippellijn.

Dagcijfers 12 mei - 19963

Voorlopig blijven we deze model-lijn dus weer volgen lijkt het. Ook de grafiek voor de R-waarde staat nu met een waarde van 0,88 ruim onder de 1. Goed te zien is ook dat het effect van de echt hogere luchtvochtigheid nog moet komen over een kleine week!

Dagcijfers 12 mei - 19962

En dit zijn de kerncijfers van de GGD. Maandag zagen we 50.000 mensen die naar de GGD-teststraten waren gekomen. Een week eerder waren het er 60.000 geweest. Het aantal positieve testen is gedaald van ruim 7000 naar 6450. Een wat lagere daling dan de week ervoor. De grafiek met alle cijfers geeft wel een gunstig beeld. Want zowel de blauwe als de gele lijn lopen parallel duidelijk naar beneden. Ook na de versoepelingen dus van 28 april.

Dagcijfers 12 mei - 19964

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 181 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 235 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,88 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126