Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Op weg naar code groen

Op weg naar code groen - 19991
Samenvatting van het artikel

Aan de hand van een aantal cruciale grafieken wordt getoond dat we op weg zijn naar code groen en welke conclusies er nu al getrokken dienen te worden t.a.v. de versoepelingen.

Lees volledig artikel: Op weg naar code groen

Leestijd: 4 minuten

De omslag op 18 april

In eerdere artikelen signaleerde ik de omslag van de ontwikkelingen van Covid-19 in Nederland. Op 22 april begon de periode waarin het aantal positief getesten bij de GGD vrijwel steeds lager was dan de week ervoor. (De GGD omvat inmiddels 93% van alle positief getesten die door het RIVM worden gemeld). Hoewel het patroon van de ziekenhuisopnames wat grilliger is, zien we het omslagpunt daar rond 28 april.

Dat houdt in dat de dag waarop er een vorm van kentering moet zijn geweest in nieuwe besmettingen zondag 18 april was. Laat dat nu de eerste dag van april te zijn geweest. Met een maximum temperatuur van boven de 15 graden en het hoogste luchtvochtigheidsniveau van die maand.  Dat hield toen maar drie dagen aan. En de enige twee gunstige dagen in april waren toen nog Koningsdag en 28 april. Vorig jaar april hadden we daarentegen 21 dagen met een maximum temperatuur van boven de 15 graden.

Pas vanaf 8 mei zien we dat de maximum temperatuur en de absolute luchtvochtigheid weer (fors) boven een kritische grens zijn gestegen. En de rest van de maand zullen we boven die 15 graden grens blijven. Hoewel ook mei een relatief koude maand zal zijn.

Cruciale grafieken

Er zijn drie cruciale grafieken die de ontwikkelingen van dit moment goed weergeven. De eerste grafiek betreft het verloop van het 7-daags gemiddelde van het aantal positieve testen bij de GGD. Plus het 7-daags gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames, zoals weergegeven door de Stichting Nice. (Incl. een toepassing van een correctiefactor omdat de cijfers van NICE nog in de dagen erna worden “bijgeplust”).

De GGD-cijfers zijn in de tijd een aantal dagen verschoven om zo te corrigeren voor het verschil tussen het moment van testen en het moment van ziekenhuisopname.

Op weg naar code groen - 19980

Zowel bij de positieve testen van de GGD en die van de ziekenhuisopnames zien we de dalende trend die ingezet is.

Daarvoor zijn drie factoren van belang:

  • De immuniteit, die er is, doordat steeds meer mensen besmet zijn geraakt. (Die schattingen lopen nogal uiteen. Ik denk dat het inmiddels tussen de 6 en 8 miljoen mensen zijn).
  • Het aantal mensen dat gevaccineerd is en daardoor fors minder kans heeft om in een ziekenhuis terecht te komen.
  • De ontwikkeling van het weer. (Die ons vorig jaar veel meer heeft geholpen dan dit jaar, maar nu eindelijk stabiel gunstig lijkt te zijn).

Ten aanzien van het effect van de vaccinaties op de ziekenhuisopnames zijn deze twee grafieken van belang (met dank aan Yorick Bleijenberg  @YorickB). Ze zijn gebaseerd op de cijfers van Stichting NICE.

Op weg naar code groen - 19981

Goed valt te zien dat de ziekenhuisopnames van de groep boven de 80 vanaf half maart een andere trend volgt dan die van de jongere leeftijdsgroepen. Bij de 70-79 jaar zien we een forse omslag eind april t.o.v. de jongere groepen. Bij de andere twee leeftijdsgroepen  zien we nog een gestage stijging.

Te verwachten valt dat de groep 50-69 spoedig ook een trendomslag laat zien. (Maar dan vooral door de groep tussen de 60 en 70). Nog los van de te verwachten dalingen die er over de hele linie gaan komen door de daling van het aantal besmettingen (die ten dele toe te schrijven is aan het vaccineren).

De grafiek van de opnames bij de IC laat ook een interessant patroon zien. De groep boven de 80 speelde daar amper een rol. Maar sinds 2o april zien we een eerste daling onder de groep 70-79 jaar. En inmiddels ook een forse daling onder de groep 50-69 jaar.

Op weg naar code groen - 19982

Israël

Sinds begin januari volgde ik de ontwikkelingen van de ziekenhuisopnames in Israël op dagelijkse basis en ik herken vergelijkbare patronen, alleen in een soort slow motion. Op 23 januari was Israël qua vaccineren op het niveau waar Nederland nu is. En pas nu beginnen we qua aantal vaccinaties per dag in de buurt te komen van de Israëlische aantallen toen (gerelateerd aan de bevolkingsomvang).

Deze grafiek van het aantal ernstig zieken in Israël in de ziekenhuizen (kun je een beetje vergelijken met onze groep IC-patiënten) laat zien hoe die cijfers naar leeftijd verliepen van het aantal personen dat ernstig ziek in de ziekenhuizen lagen.

Op weg naar code groen - 19984

Dit zijn dus niet de opnamecijfers, maar de personen die in het ziekenhuis lagen. Dus met een soort gemiddelde vertraging van drie weken voor wat de cijfers betreft (Inmiddels is de daling van het totaal ten opzicht van 11-1 al 94%).

Reduceer de schade zo snel mogelijk

Ik denk dat we in de komende maand qua bezetting in de ziekenhuisen en op de IC’s in Nederland een min of meer vergelijkbaar trend zullen zien. Dat kan door specifieke Nederlandse omstandigheden (welke groepen worden gevaccineerd, hoe lang blijft men in de ziekenhuizen  en het weer) op onderdelen wat anders verlopen, maar de richting is duidelijk.

Juist omdat de afgelopen week heeft geleerd dat de versoepelingen van 28 april niet voor een stijging van de cijfers hebben gezorgd en in andere landen (neem Texas) de afschaffing van de maatregelen vrijwel geen effect hebben gehad op de cruciale trends, zou dit moeten betekenen dat we op een veel grotere schaal kunnen gaan versoepelen. Van de continue dreiging van code zwart moeten we mentaal nu eens zien te komen in de sfeer van code groen. Elke week langer wachten met versoepelingen levert veel meer schade op dan het opbrengt.

En het valt te hopen dat door de juiste beslissing van de regering om 28 april wel wat te versoepelen in plaats van het OMT-advies te volgen, men voldoende zelfvertrouwen heeft om bij de besluitvorming zich nu te ontdoen van het juk van het OMT.

U heeft zojuist gelezen: Op weg naar code groen.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Help ons om u van de belangwekkende informatie te blijven voorzien zolang het nog nodig is. Steun ons met een kleine donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029