Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 14 mei

Dagcijfers 14 mei - 20029
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 14 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 14 mei

Leestijd: 3 minuten

Halvering opnamecijfers na halvering maatregelen

Vandaag hebben we een bijzondere mijlpaal bereikt: het aantal ziekenhuisopnames voor de donderdag is gedaald tot onder de helft van de top op 26 april. Op die datum was het 7-daagse gemiddelde 251 (de werkelijke top was 315, maar wij werken altijd met het 7-daagse gemiddelde, wel zo eerlijk). Het werkelijke aantal opgenomen patiënten donderdag (Hemelvaartsdag) was 91, gecorrigeerd met +30% tot 118. Dat is meer dan een halvering, maar natuurlijk wel met wat onzekerheid omdat dit geen 7-daags gemiddelde betreft. Het laatste 7-daagse gemiddelde is van afgelopen maandag 10 mei en dat was met 169 nog wel boven de halvering.

Maar het goede nieuws is gelijk aan dat van gisteren: de cijfers blijven dalen, alleen het aantal positieve PCR uitslagen gaat niet in dezelfde mate mee naar beneden. wil niet echt meegaan. Dat is gedaald van ongeveer 8000 naar 6500 en het percentage positieven steeg zelfs van 11% naar 13%. Maar het heeft blijkbaar minder ziekenhuisopnames tot gevolg dan voorheen. En er kan zowel sprake zijn van het effect van de sneltesten thuis en de toename van “false positives” als er een dalende trend is.

We houden het even bij de Dagcijfers op basis van het aantal door NICE gemelde opnames:

Dagcijfers 14 mei - 20032

De hamvraag is nu wat deze daling 5 dagen na Koningsdag heeft veroorzaakt. Onze uitbundigheid buiten zou een stijging moeten hebben veroorzaakt werd door velen aangenomen. Ook van het versoepelen van de maatregelen op 28 april zou een stijging tot gevolg hebben. Vaccinatie laat de cijfers natuurlijk ook dalen, maar niet zo abrupt als wat we nu sinds een week zien. Het seizoen kan het ook niet zijn volgens het RIVM, want de verspreiding vindt vrijwel uit sluitend plaats via druppels binnen 1,5 m lezen we nog steeds op hun website en dan kan er geen seizoen invloed zijn: druppels trekken zich niets van het seizoen aan.

Maar wij (en met ons het overgrote deel van de wetenschap) weten dat aerosolen de belangrijkste verspreidingsweg vormen en dat dus het seizoen een belangrijke rol speelt. Dat is dan ook onze garantie dat de daling zich voort zal zetten, precies ook volgens de voorspelling van ons model (de groene stippellijn).

De grafiek voor het reproductiegetal R staat nu al een week op een waarde rond de 0,9. Vandaag 0,88:

Dagcijfers 14 mei - 20031

De verwachting is dat deze waarde geleidelijk verder zal zakken, als ook de invloed van de veel hogere luchtvochtigheid sinds 8 mei zich laat gelden, dat zal begin volgende week zijn.

Als we de dagcijfers van de GGD bekijken zien we de aanhoudende trend dat deze week er fors minder mensen komen testen dan vorige week en dat het aantal positieve testen fors afneemt. Afgelopen woensdag zijn er 15.000 mensen minder gekomen om zich te laten testen en zijn er meer dan 1500 minder positieve testen geweest dan de week ervoor. Besef dat afgelopen woensdag bijna 40% minder positieve testen zijn bij de GGD als drie weken geleden.

Dit is nu de totaalgrafiek. De blauwe lijn van de ziekenhuisopnames gaat sneller naar beneden dan de gele lijn van de positief getesten vanuit de opgaven van het RIVM:

Dagcijfers 14 mei - 20040

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 118 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 138 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,88 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.