Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 18 mei

Dagcijfers 17 mei - 20168
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 18 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 18 mei

Leestijd: 2 minuten

Stijl naar beneden nog steeds

Net als gisteren dalen de cijfers nog steeds stevig naar beneden en volgen nog steeds de voorspelde lijn. Ook de PCR testen leveren geen vraagtekens meer, ze wijzen inmiddels duidelijk de weg naar beneden een aantal dagen vooruit. Het wordt steeds lastiger om nog iets bijzonders op te merken bij de cijfers. Morgen zal vrijwel hetzelfde zijn als gisteren, maar dan alles 10% lager. Dit is dus het plaatje van vandaag:

Dagcijfers 18 mei - 20170

Enige bijzondere is dat er weer flink bijgeplust was voor de afgelopen weken, maar dat zijn we inmiddels gewend. Desondanks is de R weer met 0,01 gedaald tot 0,88:

Dagcijfers 18 mei - 20169

De GGD-cijfers van afgelopen zondag lieten iets bijzonders zien, wat we lang niet gezien hebben. Het aantal geteste personen was zondag maar 3000 minder dan de zondag ervoor (-8%). Maar het percentage positieven was een stuk lager dan de week ervoor. Nu 10,6% en daarvoor 13,4%.  Dat leverde 1350 minder positieve testen op (-28%).

Alles wijst erop dat de weersverandering vanaf 8 mei zijn effect krijgt. De luchtvochtigheid nam abrupt toe (met een temperatuur boven de 20 graden).

De grafiek is heel duidelijk. Ziekenhuisopnames en positieve testen nemen parallel af. Wel kan het gaan gebeuren dat doordat de basisscholen hun meivakantie hebben gehad weer wat meer mensen zich laten testen en dan het risico van wat toename van positieve testen gaan gebeuren (zeker ook door het toenemende deel false positives, dat gaat gebeuren bij een dalende trend).

Dagcijfers 18 mei - 20176

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 187 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 124 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,88 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019