Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 24 mei

Dagcijfers 23 mei - 20367
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 24 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 24 mei

Leestijd: 2 minuten

Het gaat nu hard!

Gisteren maakten we al melding van de steeds snellere daling van de opnamecijfers, het lijkt nu wel steeds harder te gaan. Nog niet eens in de grafieken te zien, omdat die het 7-daagse gemiddelde weergeven. De laatste 2 dagen (zaterdag-zondag) zien we na correctie waarden voor het aantal ziekenhuisopnames van 60 en 55. Dat is meer dan een halvering in een week tijd. Wel met het weekend voorbehoud, want we hebben te maken met twee Pinksterdagen, waarvan we pas morgen echt weten wat dat heeft betekend. De R is voorlopig gedaald tot 0,82, wat dat voor morgen waard is, dat gaan we zien, het kan echt nog alle kanten opgaan. Dit is de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 24 mei - 20374

Opvallend is dat alle lijnen over elkaar beginnen te vallen: de NICE cijfers, de trend (blauwe stippellijn) en de voorspellingen van de PCR cijfers (blauwe lijn) en het rekenmodel (groene stippellijn).

Voor de grafiek van de R-waarde gaan we weer eens wat anders doen. Een jaar terug en ook vooruit kijkend naar het eind van het jaar. Na de daling van de afgelopen weken is er deels geruststelling dat de epidemie (voorlopig?) voorbij is, maar wat gaat er komende herfst gebeuren? Daarvoor moeten we kijken wat er een jaar geleden met de cijfers gebeurde en deze met nu vergelijken:

Dagcijfers 24 mei - 20368

In oranje zien we de R-waarden van het vorig jaar. Een steile daling in maart, zeer waarschijnlijk doordat we met z’n allen binnen bleven als gevolg van de maatregelen en onze angst voor het virus en het mooie aprilweer. Vervolgens zien we een geleidelijke stijging van april tot september: er was onvoldoende immuniteit opgebouwd om de verspreiding tegen te houden.

Vanaf maart 2021 (de blauwe lijn) hebben we te maken met een R-waarde die rondom de 1 is geëindigd. We hebben dan de komst van de Engelse variant en de winter achter ons liggen. Met de komst van het voorjaarsweer met een absolute luchtvochtigheid die boven de 6 g/kg zit en ook meer zon (=UV licht!) zien we de R flink dalen tot inmiddels ook onder het niveau dat we een jaar geleden hadden. Met het grote verschil dat de R nu nog iets verder zal dalen volgens de blauwe pijl, die schetsmatig aangeeft wat het verloop zal worden (de exacte waarde is nog niet aan te geven).

Komende herfst zullen de omstandigheden voor de verspreiding van het virus weer gunstiger worden, maar we weten niet wat er gaat gebeuren met de steeds grotere immuniteit door doorgestane besmettingen en vaccinaties.  We gaan het zien!

Ook afgelopen zaterdag waren de GGD-cijfers weer bijna 25% lager dan vorige week zaterdag. En het percentage positieven daalde naar 9,4%. Als dat op een zaterdag gebeurt is dat een vooraankondiging van nog verdere dalingen die we in de komende twee dagen nog zullen meemaken.

Dit is de grafiek met alle cijfers bij elkaar:

Dagcijfers 24 mei - 20381

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 55 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 60 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,82 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.