Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 29 mei 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 26 mei 2021. Op dinsdag en vrijdag een uitgebreidere rapportage, vandaag een beknopte.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 29 mei 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 29 mei 2021

Tussenrapportage

Dit is een rapportage van de dagcijfers in beperkte vorm. Op dinsdag en vrijdag is er de uitgebreidere rapportage zoals u gewend bent.

In de cijfers van de GGD-teststraten zien we qua zevendaags patroon nu terug dat tijdens het Pinksterweekend minder mensen zich hebben laten testen (met name Pinkstermaandag) waardoor het aantal positief getesten toen forser daalden dan als de opkomst was geweest zoals in een normaal weekend.

Op basis van de nu bekende patronen zijn er daardoor circa 2500 minder positieve testen uitgekomen dan als het geen bijzonder weekend was.

Afgelopen donderdag waren er ongeveer net zoveel mensen gekomen om zich te laten testen als de donderdag ervoor (34.000). Het aandeel positief getesten was wat lager (9,0% t.o.v 10,1%).  Daardoor daalde het percentage positief getesten met 12%. Besef daarbij wel dat het aandeel “false positives” bij een dalende trend aan het stijgen is. Dat zou nu al wel eens ruim boven de 50% kunnen liggen.

Kerncijfers

De ziekenhuisopnames via NICE gemeld blijven heel fors dalen. @YorickB maakt de dagelijkse grafiek van het verloop van de kerncijfers van NICE en LCPS en daar is die daling heel goed te zien. De opnames in de kliniek t.o.v. vorige week zijn nu op weekbasis ruim 35% lager dan de week ervoor. Zelfs als er maandag weer wordt bijgeplust zal die daling niet kleiner worden dan 30%.

Covid Dagcijfers 29 mei 2021 - 20533

De totaalgrafiek zoals we die dagelijks presenteren ziet er als volgt uit (waarbij het knikje in de groene en gele lijn op het eind komt door het Pinksterweekend)

Covid Dagcijfers 29 mei 2021 - 20534

In de komende twee dagen zullen de GGD cijfers duidelijk onder de 3000 komen (door zaterdag en zondag). Maar de grote vraag zal zijn hoeveel lager de cijfers zullen zijn t.o.v. jet weekend ervoor. Het zou best eens zo kunnen zijn dat het dalingspercentage gaat afzwakken (mede door het versluierende effect van de “false positives”).

Mede daarom is het logisch dat de blauwe lijn scherper daalt. Daarnaast is dat ook toe te schrijven aan het steeds groter aandeel van de ouderen die zich hebben laten vaccineren, waardoor die groep in steeds mindere mate in het ziekenhuis en op de IC’s terecht komt.

We zijn wel benieuwd als die (logische) afvlakking gaat komen van het dalingspercentage aan wat dat door het RIVM en de mediapersoonlijkheden toegeschreven gaat worden.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 29 mei 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019