Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Nog maar 1 op de 1000 besmettelijk voor Covid-19

Nog maar 1 op de 1000 besmettelijk voor Covid-19 - 20690
Samenvatting van het artikel

Door de cijfers, die van Madrid bekend zijn, weten we dat bij een sterk dalend aantal positieve testen, een toenemend aantal van die positief getesten al niet meer besmettelijk is. Voor Nederland zou dit nu al meer dan 50% kunnen zijn.

Lees volledig artikel: Nog maar 1 op de 1000 besmettelijk voor Covid-19

Leestijd: 3 minuten

Wat de cijfers van Madrid ons leren

De PCR-test, waarmee vrijwel wereldwijd bepaald wordt of een getest iemand met Covid-19 besmet is of niet, kent een belangrijk probleem. Een positieve uitslag kan namelijk betekenen, dat iemand onlangs (de afgelopen 5 à 10 dagen) besmet is geraakt of dat dit langer geleden is gebeurd en men niet meer besmettelijk is. In dat laatste geval heeft de geteste persoon nog wel virusresten in neus of keel en bij de PCR-test wordt dat ontdekt.

Vorige jaar was dat al bekend. Een jaar geleden schreef ik er al over en in september ook nog dit uitgebreide artikel. De oorzaak is dat bij de PCR test het monster vele keren moet worden vermenigvuldigd voordat er bepaald kan worden of dit het Covid-19 virus betreft of niet. Deze vermenigvuldigingsfactor wordt Ct-waarde genoemd.

Maar wat kan er gebeuren als je heel veel keren vermenigvuldigt voordat het virus herkend kan worden? Dan is de kans groot dat er heel weinig virus aanwezig is en de geteste persoon niet meer besmettelijk is. De grenswaarde lijkt rond de 30 te liggen. Bij een Ct-waarde ruim boven de 30 is de kans klein dat iemand nog besmettelijk is. Bij een Ct-waarde ruim onder de 30 is de kans heel groot dat iemand kort ervoor besmet is geraakt.

Ct-waarde geweigerd

Vaak is gevraagd om bij de uitslag van de test ook de Ct-waarde te vermelden, maar dat is op veel plekken geweigerd. Ook in Nederland is dat het geval. Ik heb veel mails ontvangen van mensen die aangaven 4 tot 12 weken geleden besmet te zijn geweest (met een positieve test bij de GGD) en dat bij het uitvoeren van een nieuwe test bij de GGD de uitslag wederom positief was. Sommige hoorden van de GGD zelf dat dit vaak gebeurt bij mensen in deze situatie.

In Madrid hebben ze wel die cijfers bijgehouden sinds september vorig jaar en daar komen interessante getallen uit. Hieronder staat die (ingewikkelde) grafiek. De gele staafjes zijn het aantal positieve testen per dag. De blauwe lijn is het percentage positieve testen met een Ct-waarde van hoger dan 30.

Daaronder leg ik uit wat deze grafiek laat zien.

Nog maar 1 op de 1000 besmettelijk voor Covid-19 - 20688

Deze grafiek laat het volgende zien

  • Tussen week 31 en 36 neemt het aantal positieve testen sterk toe. Daarvoor waren er een lange tijd amper positieve testen geweest. Het percentage testen met een Ct-waarde boven de 30 is laag en neemt dan duidelijk toe.
  • Vanaf week 36 tot week 48 neemt het aantal positieve testen snel af. Je ziet dan het percentage testen met een Ct-waarde boven de 30 duidelijk toenemen. Dus het aandeel positief geteste personen, dat niet meer besmettelijk is op het moment van testen neemt duidelijk toe. Tot een percentage van bijna 65%.
  • Zodra het aantal positieve testen duidelijk gaat stijgen, neemt dat percentage testen met een Ct-waarde boven de 30 weer af tot ongeveer 30%.
  • Zodra het aantal positieve testen weer gaat dalen, neemt dat percentage testen met een Ct-waarde boven de 30 weer toe.

Het is ook heel logisch. Als het aandeel positieve testen duidelijk afneemt, zijn er meer mensen die recent besmet zijn geraakt dan de nieuw besmetten. Als het aandeel positieve testen duidelijk toeneemt is dat andersom.

Conclusies voor Nederland nu

We zien dat de cijfers in Nederland nu net zo snel dalen als vanaf week 6 in Madrid.  In 4 weken steeg het percentage positieve testen daar met een hoge Ct-waarde van 30% naar 60%. Als we de ontwikkeling van de Ct-waardes in Madrid in ogenschouw nemen, dan lijkt het geen verkeerde schatting dat op dit moment in Nederland minstens 50% van de positieve testen een hoge Ct-waarde hebben. En dat het om oudere besmettingen gaat.

Dus de 2500 die we nu ongeveer per dag aan positieve testen hebben, zal dan waarschijnlijk betekenen dat er tussen de 1000 en 1250 personen zijn die recentelijk besmet zijn geraakt. Dat hoeven natuurlijk niet alle Nederlanders te zijn, die op dit moment anderen kunnen besmetten, maar een schatting van 2500 per dag in heel Nederland is een reëele schatting. Uitgaande van het feit dat je 8 dagen besmettelijk kunt zijn (zo rekent het RIVM ook) zijn er dus 20.000 Nederlanders op dit moment besmettelijk. Dat betekent ongeveer 1 op 1000. Dat is circa een kwart van de schatting van het RIVM van dit moment. En dat zal de komende weken alleen nog maar verder flink dalen. En die forse dalingen zijn dus allemaal ook gebeurd na de “versoepelingen” van 28 april en 19 mei.

Gecombineerd met de sterk dalende ziekenhuisopnames zijn dit cijfers, die nog sterker wijzen op de mogelijkheid (nee: noodzaak) om snel forse versoepelingen door te voeren. Kijk nu toch eens serieus wat er in Texas is gebeurd, nadat ze alle maatregelen hebben versoepeld 3 maanden geleden. 

U heeft zojuist gelezen: Nog maar 1 op de 1000 besmettelijk voor Covid-19.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.