Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Besmettingen bij het openluchtfestival Verknipt

Besmettingen bij het openluchtfestival Verknipt - 21638
Samenvatting van het artikel

Bij het openluchtfestival Verknipt zou circa 5% van de aanwezigen besmet zijn geraakt. Weer een bewijs dat de buitenlucht niet veilig is, hoor je dan weer opduiken. Maar kijk gewoon naar de feiten (en de foto's).

Lees volledig artikel: Besmettingen bij het openluchtfestival Verknipt

Leestijd: 3 minuten

Zoals gebruikelijk bij een buitenactiviteit waarbij veel besmettingen zijn geweest, krijg ik daar vragen over. Want zoiets wordt namelijk altijd gebruikt door mensen als Van Dissel en Rutte om te zeggen dat het buiten toch ook behoorlijk gevaarlijk kan zijn om besmet te raken. Zodat ook daar afstand gehouden dient te worden.

Bij het evenement Verknipt lijkt zo’n 5% van de aanwezigen inmiddels positief te testen. Nog los van het feit of die positieve gevallen daadwerkelijk op dat festivalterrein hebben plaats gevonden (wat heeft men ervoor of erna gedaan?) zijn er twee belangrijke aspecten die eenvoudig vast te stellen zijn, en die daarbij ook een belangrijke rol kunnen hebben gespeeld.

Op het festivalterrein (aan de Strijkviertal plas bij De Meern) vond het festival plaats op 3 en 4 juli van 12 tot 23 uur. Het was een openluchtfestival, maar dat betekent niet dat alles in de openlucht plaats vond. Dit is ook een foto van dat festival, dat vooral buiten plaats vond.

Besmettingen bij het openluchtfestival Verknipt - 21630

Er zijn een aantal belangrijke punten over te zeggen:

  1. Op een aantal plekken stonden aan de onderkant de tentdoeken open. Dat zal wel een bepaalde vorm van de afvoer van de uitgeademde lucht (en mogelijke) virusdeeltjes hebben gegeven. Maar als er heel veel mensen dicht bij elkaar staan, dan is er beduidend meer vervanging van de lucht nodig dan als er weinig mensen in die tent staan.
  2. Op 3 juli was er een forse regenbui kort na 19 uur. Gemakkelijk terug te vinden in het archief van Buienradar.


    Besmettingen bij het openluchtfestival Verknipt - 21631

  3. Een bui als deze heeft twee belangrijke gevolgen. In de eerste plaats zullen mensen daar waar de mogelijkheid is om overdekt met elkaar te gaan staan, dat maximaal benutten (dus heel dicht op elkaar). Maar wat ook belangrijk is (en dat weten we uit tropische gebieden en heb ik al in mei 2020 beschreven), is dat als het (hard) regent de mensen die binnen zijn meer risico lopen om besmet te raken.
    Daar zijn verschillende verklaringen voor, waar nog niet eenduidig uitsluitsel voor is gekomen. Maar het is op veel plekken in de wereld wel vast te stellen, dat dit zo gebeurd is. Eén van die verklaringen is dat als het (hard) regent, de doorstroming van frisse lucht in een binnenruimte sterk afneemt. Ook als er een deur of raam open staat.
  4. Last but not least: er zijn steeds meer aanwijzingen dat rookmachines voor het virus (extra) gunstige omstandigheden schept om zich te verspreiden. Ik kom daar op een later moment uitgebreider op terug, van wat daar de oorzaak van lijkt te zijn. Maar de bewijzen worden steeds groter. In veel discotheken worden die rookmachines gebruikt (zoals bij Aspen Valley in Enschede). En ook op de foto van die tent bij Verknipt, is dat goed te zien.

Een bezoeker plaatste o.a. deze tweets over het festival

Besmettingen bij het openluchtfestival Verknipt - 21645

Geen bewijs

Kortom: ook wat er bij Verknipt is gebeurd, is geen bewijs dat je buiten ook forse risico’s loopt om besmet te raken. En dat daarom de maatregelen die afgekondigd worden voor binnen en buiten hetzelfde dienen te zijn (hoezeer Rutte, De Jonge, Grapperhaus, Van Dissel c.s. dat ook wel weer zullen beweren).

Dat neemt niet weg, en dat heb ik al lang geleden aangegeven in mijn artikelen, dat als je buitenshuis een langere tijd face-to-face op heel korte afstand met elkaar spreekt, dat je dan wel een kans hebt lang genoeg aerosolen in te ademen, die de anderen tijdens het spreken/zingen of wat dan ook, uitscheidt. Die kans is buiten weliswaar kleiner dan binnen, maar wel aanwezig.

Het trieste van dit alles is, dat als RIVM, OMT en regering wel internationale kennis rondom de verspreiding van het virus door de lucht onderkent en met de bevolking communiceert, dat zowel de organisatoren als de bezoekers van dit festival en andere uitgaansgelegenheiden voor jongeren, de voorzieningen hadden kunnen treffen om het risico van besmettingen aanzienlijk te verlagen. En hadden de jongeren gewoon wel een fijne zomer met festivals kunnen beleven. In plaats daarvan voor de tweede keer op rij onthouden te worden. Lees daarover ook nog maar mijn stuk van gisteren terug.

Ook dit stuk zult u nergens anders lezen. Niet in kranten die geld kosten en niet op krantensites met stukken die achter een betaalmuur zitten. Maurice.nl is gratis. We vragen alleen af en toe een kleine, vrijwillige bijdrage om te zorgen dat de mensen in Nederland niet verknipt worden door de aanpak van het RIVM, OMT en de regering. Alvast onze dank daarvoor. 

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665