Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 21 juli

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd. Vandaag de cijfers voor 21 juli 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 21 juli

Leestijd: 2 minuten

Dagcijfers

De GGD-cijfers van maandag laten een duidelijke daling zien t.o.v. de week ervoor. Enerzijds zijn er minder mensen gekomen om zicht te laten testen, anderzijds is het percentage positief lager. Besef dat maandag altijd hogere cijfers laat zien dan de zaterdag en zondag ervoor. Dat is nu ook het geval, maar het verschil is vrij klein.

Dagcijfers 21 juli - 21857

Dat lijkt in lijn te zijnmet het patroon vanaf 14 juli. Besef dat op 9 juli discotheken en dergelijke weer gesloten zijn en die mogelijkheden voor superspreads weer gestopt is. Dat zou dus ook inhouden dat er sinds die 14e de daling met name zichtbaar zou moeten zijn in de groep onder de 30 jaar.

Via deze tabel is dat ook al herkenbaar, waarbij er wel bij bedacht moet worden dat het om 7 daagse gemiddeldes gaat. Het komt van de net vernieuwde zeer informatieve site BD Dataplan.

Dagcijfers 21 juli - 21858

De kleurstelling wordt bepaald door het aantal positieve testen gedeeld door 100.000 in die leeftijdsgroep.

Bij deze grafiek moet ook bedacht worden dat de eerste kolom (nul weken terug) nog verder aangevuld wordt, omdat de registratie verloopt op de eerste ziektedag en niet op de dag van de test.  Geschat kan worden dat daar nog een derde bij komt. De ontwikkelingen zijn daarom ook goed te bekijken via de percentages van de positieve testen naar leeftijd.

Dagcijfers 21 juli - 21859

Percentueel zien we dus een duidelijke daling bij de groep tussen de 20 en 29 jaar. We zien wel in de laatste week een percentuele stijging van de groep boven de 30 jaar. Maar als we deze grafiek bekijken op het coronadashboard (en we halen hier ook de laatste vier dagen weg, omdat die nog incompleet zijn), dan zien we bij de ouderen nu ook een afvlakking bij het voortschrijdend gemiddelde.

Dagcijfers 21 juli - 21860

De ziekenhuisopnames ijlen altijd na. Uitgaande van de eerste ziektedag zit er dan gemiddeld 8 dagen na. Dus de huidige ziekenhuisopnames komen voort uit de eerste ziektedag van 8 dagen geleden (dus rond de 13e juli). Als het testbereidheid in de afgelopen weken niet duidelijk veranders is dan zou dit inhouden dat de ziekenhuisopnames onder de 30 jaar inmiddels op zijn hoogtepunt liggen. En die in de oudere leeftijdsgroepen (wat meer ziekenhuisopnames oplevert) nog vermoedelijk 5 dagen zal kunnen stijgen, maar daarna stabliseert en weer gaat dalen.

Het overzicht van de ziekenhuisopnames is nogal onderhevig aan dagfluctuaties. Dinsdag werden er meer gemeld dan woensdag, hetgeen zal samenhangen met het opnames- en ontslagbeleid in ziekenhuizen, die op maandag anders kan zijn dan in het weeekend. Naar leeftijd ziet het zevendaags gemiddelde er als volgt uit.

Dagcijfers 21 juli - 21862

 

Hier zien we dat het begon bij de groep onder de 40 en enkele dagen later zien we het ook stijgen bij de oudere groepen. De groep onder de 30 jaar is sinds enkele dagen aan het afvlakken. De belangrijke vraag is wanneer dat gaat gebeuren bij de groep boven de 30 jaar.  Als dit patroon in lijn zal verlopen met de positieve testen naar leeftijd, moet dat dus over een dag of 5 zichtbaar worden. (En met een voortschrijdend gemiddelde zie je dat ook nog met een kleine vertraging terug).

Vanzelfsprekend houden we de vinger stevig aan de pols.

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.