Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 30 juli

Dagcijfers 27 juli - 22098
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 30 juli 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 30 juli

Leestijd: 3 minuten

De bocht om!

Het ziet er naar uit dat de top gepasseerd is, precies zoals begin juli is voorspeld aan de hand van de eerste cijfers van de Bonusbult. Op 25 juli zou het maximum zijn bereikt bij een maximum van 80 opnames per dag. De eerste schattingen waren indicatief, maar inmiddels worden we er steeds zekerder van. Als we een week verder zijn, dan kunnen we het echt definitief vaststellen, nu zijn de cijfers van NICE nog niet stabiel genoeg.

Dit is het plaatje van het aantal ziekenhuisopnames met daarin ook de PCR cijfers geprojecteerd.

Dagcijfers 30 juli - 22103

De oranje lijn laat zien dat we precies bij de top zitten. Aan de R-waarde kunnen we nog beter zien waar we nu zitten. De laatst berekende waarde is voor 19 juli en bedraagt 1,14. Deze daalt met ongeveer 0,05 per dag, dus zal deze rond 23 juli onder de 1 duiken.

Dagcijfers 30 juli - 22102

Belangrijk is ook om de R-waarde op basis van de PCR uitslagen in de gaten te houden. Deze was enkele weken de “motor” achter de uitbraak, want het overgrote deel van deze piek wordt gevormd door de leeftijdsgroep 0-29, de groep die heeft gedanst voor Jansen. Zodra deze aantallen weer gedaald zijn tot het normale niveau, kunnen we gaan inschatten hoe het verdere verloop zal zijn. De R-waarde berekend uit de PCR staat al twee dagen op 0,69.

Dit zijn de gerapporteerde PCR waarden van de laatste twee weken op basis van de GGD-cijfers, die per dag beter zijn te interpreteren dan de RIVM-cijfers:

Dagcijfers 30 juli - 22106

Bijna een halvering per week, terwijl het in de aanloop van de Bonusbult meer dan een verdubbeling is geweest.

Zoals we eerder al beschreven, zijn er lettend op de PCR testen tenminste 150.000 jongeren besmet geraakt, maar waarschijnlijk moet het aantal besmette personen veel meer zijn geweest (want niet iedereen heeft zich laten testen). Wellicht 500.000. Als we aannemen dat deze groep daardoor ook voldoende (natuurlijke) immuniteit heeft opgedaan, dan kunnen we berekenen dat daardoor de R-waarde met 0,12 zou moeten zijn gedaald. We houden het in de gaten.

Ook interessant is het volgen van de opnamecijfers, uitgesplitst per leeftijdsgroep:

Dagcijfers 30 juli - 22105

Heel duidelijk is de kleine piek in het aantal opnames te zien van de groep tot 30 jaar van 6 tot 18 juli, 10 dagen na Dansen voor Jansen. Het aantal extra ziekenhuisopnames is uiterst klein in verhouding tot het aantal positieve testresultaten binnen deze groep: maximaal 6 extra ziekenhuisopnames per dag bij meer dan 150.000 positieve testen over twee weken.

De CFR waarde

Heel bijzonder is het om te zien dat er met de CFR waarde (=Case Fatility Ratio, aantal overlijdens per besmette) iets heel bijzonders is gebeurd. Daar waar Nederland zich prominent in de schijnwerpers heeft gezet met de enorme uitbraak bij de superspread locaties (“code dieprood“), staan we hierdoor ook heel positief in de schijnwerpers met de laagste CFR waarde ter wereld, zoals op deze grafiek  van Our World in Data goed is te zien (met dank aan Immetjes):

Dagcijfers 30 juli - 22104

De CFR waarde voor Nederland staat nu op 0,03%!! Ter vergelijking, die voor Duitsland schommelt nu rond de 2%, oftewel per besmette persoon overlijden daar nu 70X zoveel mensen. We laten de eer aan het RIVM om hiervoor tegenover de pers de verklaring te geven. Hopelijk levert dit nog een Olympische medaille op!

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 65 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 84 *
    • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,14 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.