Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een verslag uit Nieuw-Zeeland over de Coronacrisis

Een verslag uit Nieuw-Zeeland over de Coronacrisis - 23021
Samenvatting van het artikel

Een gastblog van een Nederlander, die in Auckland woont. Hij doet verslag van de huidige stand van zaken daar met een ZeroCovid-beleid, die steeds moeilijker uit te voeren is, zoals men in Sydney en Melbourne inmiddels ook heeft vastgesteld.

Lees volledig artikel: Een verslag uit Nieuw-Zeeland over de Coronacrisis

Leestijd: 7 minuten

Een verslag uit Nieuw-Zeeland over de Coronacrisis

Gastblog van Marie (MdH: volledige naam bekend) uit Auckland in Nieuw-Zeeland.

Massa Hypnose

Sinds woensdag 18 augustus is Nieuw-Zeeland van een relatieve vrije samenleving veranderd in een land van Zombies, waar velen letterlijk het huis niet meer durven te verlaten om – volgens onze Minister President Jacinda Ardern – er zeker van te zijn niet de dodelijke Delta variant te krijgen. Van de één op de andere dag werden mondkapjes verplicht in alle binnenruimtes.

De officiële richtlijn is mondkapje op zodra je je huis verlaat en dan alleen om naar de supermarkt te gaan. Alles in de samenleving is van de één op de andere dag op slot. En de dag na de uitbraak werden zelfs voor één dag alle vaccinatiecentra gesloten voor het geval er een besmette persoon rondliep!

Ik denk dat er niet een regering in de wereld is, die met behulp van deze uitzonderlijke angstpropaganda een land zo in een massahypnose heeft gekregen als de regering van Jacinda Ardern en dat in een tijdsbestek van 6 uur!

Overigens, zelfs na 12 dagen in deze extreme lockdown neemt het aantal besmettingen elke dag met tussen de 50 en 80 toe. Maar hoofdzakelijk alleen in de stad Auckland op het Noordereiland. Auckland is dan ook hermetisch afgesloten. Men kan er niet in en niet uit. Op alle uitgaanswegen staat politie. Het meest bizarre is dat op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland – waar geen enkele coronabesmetting is geconstateerd – ook al 12 dagen in een extreme lockdown zit.

Corona vrij

Ik herhaal even. Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is corona vrij. Maar toch, alle winkels dicht, niemand aan het werk, scholen dicht, binnen en buiten mondkapjes plicht. Ja zelfs ziekenhuizen dicht, behalve dan natuurlijk voor corona of ongelukken. Stel je dit voor: in Amsterdam breekt corona uit en daarom gaat Barcelona onmiddellijk in een extreme lockdown terwijl niemand Amsterdam mag verlaten. Zo gek is het hier. Een enorme strop voor alle winkels en de vele ski pistes want die liggen er nu totaal verlaten bij.

Natuurlijk zijn deze aantallen besmettingen voor Nederlandse begrippen een lachertje.  Door de doorsnee Nieuw-Zeelander wordt dit echter ervaren als de grootste natuurramp ooit. Vandaar dat we ook veranderd zijn in een land van gedweeë burgers waar iedereen braaf alle regels opvolgt en vooral niet meer zelf nadenken.

Later meer over de verschillende soorten lockdowns in Nieuw-Zeeland.

Hoe kan dat nou zo ineens gebeuren. Het ging zo goed……

Heel simpel. Nieuw-Zeeland is het minst gevaccineerde land van de OECD. Toen in januari in vele landen het vaccin werd goedgekeurd en de leveringen goed op gang kwamen maakte onze premier bekend dat Nieuw-Zeeland het vaccin nog niet nodig had want we hadden tenslotte geen corona.

Met als gevolg dat het Nieuw-Zeelands vaccinatieproces pas eind juni gestart kon worden toen de eerste leveringen van het Pfizer vaccin binnenkwamen.

Op dit moment is slechts 23% van de mensen volledig gevaccineerd. Het meest frustrerende is dat onze premier Jacinda Ardern nog steeds denkt dat men in Nieuw-Zeeland het virus volledig kan elimineren met behulp van lockdowns en door de grenzen dicht te houden voor alle niet Nieuw-Zeelanders.

Succesvol

Velen maanden bleef onze premier het voorbeeld in de internationale media hoe een succesvolle corona bestrijding er uit zag.

Het was Nieuw-Zeeland dat in Juni 2020 verklaarde het virus verslagen te hebben. Ongetwijfeld herinnert iedereen zich hoe onze premier Jacinda zelfs danste van plezier. Vele virologen, ook in Nederland, vertelden op radio en televisie dat we daar maar eens een voorbeeld aan moesten nemen.

Het klopt inderdaad, vanaf juni 2020 kende Nieuw-Zeeland met tussenpozen nul corona gevallen. Natuurlijk nog steeds afgewisseld met extreme lockdowns van een aantal weken.

Dit gebeurde er in maart 2020

Er is wel een simpele verklaring voor waarom een 7 weken durende extreme lockdown zo’n 18 maanden geleden een redelijk succesvolle aanpak was. En dat zo’n aanpak alleen voor bepaalde eilanden in de wereld kan gelden.

  1. Nieuw-Zeeland is een eiland en volledig afsluitbaar. Toen corona in maart 2020 uitbrak gingen alle grenzen hermetisch dicht. Niemand erin, niemand eruit.
  2. In Nieuw-Zeeland wonen ongeveer 90% van de mensen in een vrijstaande woning zodat de besmettingskans beduidend lager is dan bijvoorbeeld in een land met veel flatgebouwen en meerdere families in een huis.
  3. Nieuw-Zeeland kent een relatief jonge bevolking. Jonge mensen zijn beter bestand tegen het virus.
  4. Rond deze tijd deed alleen de minder besmettelijke Alfa-variant de ronde.
  5. Nieuw-Zeeland is een enorm groot land, 2000 km lang 250 km breed. En telt slechts 5 miljoen inwoners.

Overigens bleken achteraf vele beperkingen ongrondwettelijk, maar daar had de regering snel een antwoord op . Zij riep ‘The State of Emergency = Noodtoestand’ uit . En dan kan alles….

Over lockdowns en alert niveaus in Nieuw-Zeeland het volgende

Een verslag uit Nieuw-Zeeland over de Coronacrisis - 23022

Besef dat het dit moment in Nieuw-Zeeland winter is. In Auckland is de temperatuur dan doorgaans tussen 10 en 15 graden Celcius. (Het weer in Sydney Australië is nu warmer, in Melbourne Australië doorgaans iets kouder dan in Auckland).

In Nieuw-Zeeland zijn 5 alert levels:

Alert level 0

Alles normaal, grenzen open.

Alert level 1

Alles normaal, maar grenzen dicht voor niet Nieuw-Zeelanders.

Alert level 2

Alle winkels en scholen open maar mondkapjes in alle winkels verplicht. 2 meter afstand houden. Verplicht inscannen met de corona-app zodat de regering weet waar je boodschappen gedaan hebt in geval er later blijkt dat iemand in die winkel besmet was.

Alert level 3

Scholen, kantoren en fabrieken dicht. Mondkapjes in winkels verplicht, buiten sterk aanbevolen maar min of meer verplicht. Alle winkels behalve supermarkten dicht. Bestellingen alleen online mogelijk. Alleen beroepen in de buitenlucht kunnen aan het werk. (de bouw en wegenbouw) Overal 2 meter afstand houden. Niemand mag zijn woonplaats verlaten. Ziekenhuizen alleen open voor corona patiënten en ongelukken. Verplicht inscannen.

Alert level 4

Alles gesloten. Alleen supermarkten en apotheken open. Niemand naar het werk. Scholen dicht. Alleen met je huisgenoten zit je in een bubbel. Geen bezoek toegestaan. Mondkapjes verplicht. 2 meter afstand houden. Niemand mag zijn woonplaats verlaten. Men mag alleen zijn huis uit voor de supermarkt, vaccinatie, testen en beweging. Dit laatste alleen tot maximaal 2 km van het woonhuis. Overal verplicht inscannen. Ziekenhuizen alleen open voor corona patiënten en ongelukken.

Heel Nieuw-Zeeland zit nu in alert level 4 en voor de stad Auckland zullen hier nog wel enkele weken bijkomen. Persoonlijk schat ik een week of 6. Het laatste bericht is dat op 1 september het Zuidereiland en delen van het Noordereiland (behalve Auckland) naar Alert level 3 gaan voor tenminste 2 weken. Auckland blijft de komende weken in level 4.

Managed Isolation facilities

 Ik vermelde al dat alleen mensen met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit en mensen met een permanente verblijfsvergunning terug kunnen keren naar Nieuw-Zeeland. Maar dat gaat niet eenvoudig. Je moet namelijk eerst een zogenaamde ‘Managed Isolation Quarantaine facility” boeken. Dit zijn speciale hotels waar mensen 2 weken opgesloten worden op hun kamer en 2 keer getest worden of ze corona hebben. Pas als je bij de 2de test geen corona hebt mag je deze facility na 14 dagen verlaten.

Terwijl je daar verblijft mag je je kamer niet verlaten en je krijgt slechts 1 uur per dag de tijd om op een afgesloten buiten (dak) terras een frisse neus te halen met ongeveer 10 mensen tegelijkertijd. Natuurlijk met 2 meter afstand en mondkapje op. Al deze hotels zijn omringt met hoge hekken en worden 24/7 bewaakt door politie en bewakingspersoneel zodat niemand kan ontsnappen. Het volgen van deze procedure is de enigste manier om terug te mogen keren naar je geboorteland of permanente woonplaats. De wachttijd momenteel om zo’n faciliteit te boeken is 4 maanden.

 Hoe ziet de situatie er nu uit, hoe houd je de bevolking in een psychose?

Een verslag uit Nieuw-Zeeland over de Coronacrisis - 23023

Zoals hierboven te zien is in The New Zealand Herald, worden de mensen door dit soort uitspraken van de Prime Minister goed bang gemaakt. “ Iedereen moet zich gedragen alsof je Covid hebt”

Bij alle uitgaanswegen van een stad en tussen bepaalde stadswijken staat de politie te controleren.

Alle snelwegen zijn min of meer leeg. De meeste mensen zijn zo bang dat men zelfs tijdens een wandeling op het strand een mondkapje draagt, ook kinderen van 2 jaar oud! Het picknicken op het strand is overigens verboden, ook zwemmen mag niet. Vanmiddag was ik bijvoorbeeld met mijn vrouw aan het wandelen in een wijk in aanbouw vlak bij ons in de buurt. Wij liepen toen op een weg met nog geen huizen. We liepen aan de rechterkant van de weg. Mijn vrouw en ik hadden geen mondkapje op.

100 meter verderop komt er een ander echtpaar aanlopen, ook zonder een mondkapje. Zodra ze ons zagen deden ze snel een mondkapje op. Ze passeerden ons met tenminste 6 meter afstand en nog waren ze bang van ons omdat wij geen mondkapje droegen. Ik overdrijf niet maar bijna niemand durft je buiten te passeren op hetzelfde voetpad. Iedereen steekt maar snel over naar de andere kant van de weg. Het is momenteel zeker niet ongebruikelijk dat zelfs mensen een mondkapje dragen tijdens het joggen, fietsen, en ook in de auto!

Wat gebeurt er bij een positieve besmetting?

 Wanneer men in Nieuw-Zeeland positief getest is op corona dan mag de besmetting doorgaans niet thuis worden uitgezeten. Ook al zijn er totaal geen symptomen. Men wordt eerst vriendelijk verzocht zich in te laten checken bij een speciaal quarantaine hotel voor tenminste 14 dagen. Heeft men bezwaren, dan volgt meestal dwang. Alleen mensen die heel afgelegen wonen kunnen de ziekte thuis uitzitten. De staat betaalt deze accommodatie.

Wie is verantwoordelijk voor deze situatie?

 Ten eerste bombardeert de regering de mensen constant met corona statistieken en ziekenhuis opnames om de ernst van de situatie te versterken. Er liggen momenteel 35 mensen in de ziekenhuizen en 1 persoon op IC en er zijn 560 besmettingen. Een interessante statistiek is dat 75% van de ziekenhuis opnames mensen uit de Pacific Eilanden zijn (Fiji, Samoa) maar wel inwoners van Nieuw-Zeeland. Het is een feit dat 63.4% van deze bevolkingsgroep (volwassenen mannen) obesitas is. 7.4% van de Nieuw-Zeelandse bevolking komt uit deze eilanden.

Voor jullie informatie: Nieuw-Zeeland wordt sinds oktober 2017 geregeerd door de Labour Party. Zij hebben de absolute meerderheid in het parlement. Elke wet of noodwet wordt zonder debat aangenomen. Je kunt de Nieuw-Zeelandse Labour partij het best vergelijken met een kruising tussen Groen Links en de PvdA. De dagelijkse om 1 uur in de middag een televisie persconferentie met de laatste cijfers van premier Jacinda Ardern is het best bekeken programma.

Op de tweede plaats laat de regering zich alleen adviseren door een vijftal virologen en modelleurs met alleen maar doem scenario’s.

En als laatste zie ik de media als verantwoordelijke. De stroom van informatie is zeer eenzijdig. Elke uitzondering van bijvoorbeeld een ziek corona kind wordt paginagroot in de kranten uitgemolken. Voorts wordt als enige oplossing het vaccin genoemd.

Hoe komt er een einde aan deze situatie?

  • Een volledige beleidsommezwaai van de regering en het erkennen dat corona niet te elimineren is.
  • Verder een uitbreiding van de zorg. Zelfs zonder corona zijn de wachttijden in de ziekenhuizen in de reguliere zorg enorm.
  • Ten derde kritische media zijn hard nodig.
  • Ten vierde het vaccinatietempo opvoeren en bij een 70% vaccinatiegraad alle beperkingen opheffen.

Erg somber

Helaas zie ik de toekomst heel somber in. Zelfs bij een vaccinatiegraad van 70-80%.  Teveel Nieuw-Zeelanders denken nog steeds dat het virus zoiets is als Ebola en voor velen dodelijk is. En dit alles wordt aangewakkerd door de regering. Men is hier nooit geconfronteerd geweest met het aantal besmettingen zoals bijvoorbeeld in Nederland.

Onze regering heeft geen idee dat men zich door dit maandenlange zero coronabeleid in een bijzondere beroerde situatie gemaneuvreerd heeft. Sinds de uitbraak van het virus heeft slechts 0.06% het virus gehad. En zoals meerdere malen door Maurice is uitgelegd, het krijgen van het virus geeft een veel betere immuniteit dan een vaccin.

In Nieuw-Zeeland zijn alle troeven gezet op de vaccins en lockdowns.

Met dit regeringsbeleid zie ik de mondkapjesplicht nog minstens een jaar voortduren. Ook zal het dragen van een mondkapje waarschijnlijk de norm worden bij een elke gewone griep.  En de meeste mensen zijn het er nog mee eens ook….

Ik denk echt dat er geen enkel land in de wereld zo bevangen is van een massa psychose als Nieuw-Zeeland.

Marie

Auckland, New Zeeland

U heeft zojuist gelezen: Een verslag uit Nieuw-Zeeland over Corona.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019