Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 7 september

Covid Dagcijfers 14 juli 2021 - 21663
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 7 september 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 7 september

Leestijd: 2 minuten

Dag- en weekcijfers

Allereerst de GGD-cijfers van afgelopen zondag. Die laten het beeld zien dat we de afgelopen week zagen: stijging van het aantal uitgevoerde testen t.o.v. de week ervoor en vrijwel hetzelfde aantal positieve testen.

 

 

Dagcijfers 7 september - 23231

Als we naar het weekoverzicht kijken van het RIVM vandaag dan is te zien dat de ziekenhuisopnames geleidelijk afnemen (-10%).

Dagcijfers 7 september - 23232

Naar leeftijdverdeling zien we geen grote verschuivingen wat de ziekenhuisopnames betreft. Omdat het aantal per dag niet zo groot meer is, schommelt het wel wat.

Er is onder de oppervlakte wel een zeer interessante grafiek/tabel die op de pagina van de RIVM staat. Het betreft de vaccinatiestatus van de mensen, die positief zijn getest. Alleen is het een grafiek, die over zes weken loopt en niet de ontwikkeling in de tijd. De enige manier om de ontwikkeling in de tijd vast te stellen is om de cijfers per week te downloaden.

Dus er valt te zien wat de verschillen zijn tussen de periode 12 juli tot 22 augustus en 26 juli en 7 september. Er worden van vier groepen cijfers getoond per leeftijdgroep: gevaccineerd, niet volledig gevaccineerd, niet gevaccineerd en vaccinatiestatus onbekend. Ik heb bij het overzicht de laatste groep erbuiten gehouden.

De cijfers die ik geef, doe ik dat voor twee leeftijdsklassen. Dan valt het volgende op:

    • Bij de groep boven de 60 jaar vormde twee weken geleden het percentage gevaccineerden 67% van alle positief getesten. Twee weken later is dat cijfer 72%. Nu is natuurlijk het percentage gevaccineerden bij de groep boven de 60 jaar rond de 90% en is dus het percentage 67% en 72% duidelijk lager. Maar het feit dat het een periode van zes weken betreft en dus vier weken ervan dezelfde zijn (26 juli tot 22 augustus) lijkt dit een teken dat ook in Nederland de mate van bescherming van het vaccin afneemt.
    • Bij de groep tussen de 30 en 60 jaar is dit percentage van 20% gestegen naar 29%. Ook dit is een forse stijging (uitgaande van het feit dat 4 van de 6 weken van die periode hetzelfde zijn). Nu is bij deze groep het aandeeel gevaccineerden in die periode gestegen, maar dat is zeker niet de voldoende verklaring voor deze stijging.

Mocht er in de komende tijd (met name als het weer slechter wordt) toch weer een stijging van het aantal positieven komen, dan zal dat waarschijnlijk gepaard gaan met een hoger percentage onder de gevaccineerden.

Maar het cruciale cijfer is dat van ziekenhuisopnames en daar zou de aandacht vanaf nu volledig op gericht dienen te zijn. Die cijfers zouden per week ook de relatie dienen te tonen met de vaccinatiestatus en de ontwikkeling daarvan. Dat moet met bijna 400 opnames per week niet zo moeilijk zijn.

 

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126