Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Gelooft de Jonge echt wat hij zelf zegt?

Gelooft de Jonge echt wat hij zelf zegt? - 23438
Samenvatting van het artikel

Ook gisteren bij de persconferentie hoorde ik beweringen van bewindslieden, waarvan ik me afvraag of ze die dan ook zelf geloven. Nu weer die berekening van de 3000 IC-opnames die in het najaar dreigen als de ongevaccineerden massaal besmet zouden raken. En de maatregelen die ze wel zouden moeten nemen, nemen ze niet..

Lees volledig artikel: Gelooft de Jonge echt wat hij zelf zegt?

Leestijd: 4 minuten

Wat ik vind van de coronapas kon u eergisteren al lezen. Het biedt een vorm van schijnzekerheid en speelt niet in op recente wetenschappelijke bevindingen. Blijkbaar zijn ze in Engeland, Denemarken en Zweden gek. Want daar hebben ze vrijwel alle maatregelen afgebouwd en hebben ze geen coronapas (meer).

Komt al het verkeer in Nederland stil te staan?

Iets wat we nu al een tijdje horen van Van Dissel en anderen en dus ook van De Jonge. Hij zei het gisteren weer bij de persconferentie: Er zijn nog 1,8 miljoen mensen niet immuun. Die worden gegarandeerd besmet. En als dat min of meer tegelijk gebeurt, dan overstromen onze IC’s en kunnen er wel 3000 mensen op de IC’s terecht komen.

Die 3000 horen we dus al een tijd genoemd worden, ook door mensen als Kuipers. Daarbij de indruk wekkend dat dit allemaal in de komende maanden met die groep zou kunnen gaan gebeuren.

Maar het is een soort uitspraak als: “Wanneer morgenochtend iedere Nederlander in zijn auto stapt en naar Amsterdam rijdt, dan zal al het verkeer op de Nederlandse wegen stil komen staan”.  Een zin, die klopt als een bus, maar die een waarschijnlijkheid van nul heeft. Want het gaat niet gebeuren dat iedereen tegelijk naar Amsterdam gaat rijden.

Belachelijk

Maar je kunt ook getalsmatig aangeven wat een belachelijke uitspraak dit is van De Jonge en alle anderen die dat zeggen.

Nog niet immuun

Toen nog niemand besmet was geraakt met Corona en er een grote uitbraak was, zagen we rond 10 april 2020 1300 patiënten op de IC’s. Inmiddels is rond 90% van de Nederlanders immuun (volgens Sanquin). Dat betekent niet alleen dat dit een factor 8 of nog minder mensen zijn, die besmet kunnen raken (volgens de woorden van De Jonge).

Maar het betekent ook dat een nog niet immuun iemand een veel kleinere kans heeft om iemand te ontmoeten die besmet kan raken, dan toen nog vrijwel niemand immuun was. Daarmee neemt de besmettingskans van nog niet immune mensen eveneens verder af. Ook met een variant die besmettelijker is dan die van meer dan een jaar geleden, betreft het nog steeds een factor 5 à 10 minder dan de aangegeven 1300.

Gevaccineerd?

Uit de opgegeven cijfers van het RIVM van degenen die positief zijn getest lag dat afgelopen week rond de 15.000. Uit het overzicht van het RIVM betreft dat de laatste maand ongeveer 60% ongevaccineerden. Dus laten we zeggen 10.000 personen. De afgelopen week zijn er 75 nieuwe opnames op de IC’s geweest en liggen er circa 200 mensen op de IC’s die positief getest zijn.

Hoeveel van de opnames van de IC’s zijn niet gevaccineerd? Laten we gemakshalve aannemen dat het er 70 zijn. Dat zijn dus 10 nieuwe opnames per dag van ongevaccineerden.  De trend is op dit moment dalende, maar laten we eens aannemen dat het stabiel blijft of wat gaat stijgen. Maar zelfs dan is er geen enkele reden om spookverhalen te gaan vertellen over de grote bezetting van de IC’s als de ongevaccineerden vrijwel tegelijk besmet zullen raken.

Besmet raken?

Daarbij is het de grote vraag  of de ongevaccineerden echt nog allemaal besmet zullen raken. Het kan ook zijn dat een deel van die groep wel een vorm van bescherming heeft t.o.v. infectie. Want hoe kan het zijn dat bijvoorbeeld in India na het hoogtepunt rond half mei, inmiddels de cijfers een achtste zijn van het hoogtepunt zijn? Terwijl daar de vaccinatiegraad een stuk lager is dan in Nederland?

Zo doorzichtig

Het is zo doorzichtig wat De Jonge doet met deze uitspraken. Wellicht denkt hij dat hij op deze manier meer ongevaccineerden zover zou kunnen krijgen dat ze zich alsnog gaan vaccineren. Maar onderzoek laat zien dat de groep die nog overgehaald kan worden, (heel) klein is.

Wat De Jonge in werkelijkheid doet, is degenen die niet gevaccineerd willen worden (om welke reden dan ook) de schuld te geven van het handhaven van maatregelen op dit moment. En dat is spelen met vuur.

Ik sluit namelijk niet uit dat de druk op de zorg in het najaar en winter weer fors gaat oplopen. Niet door die 3000 IC-opnames vanuit de ongevaccineerden in een korte periode. Maar door zowel de mogelijkheid dat influenza fors gaat terugkomen (zoals we het al in India en Nepal zien), als door het feit dat de bescherming van de vaccinatie in de komende maanden afneemt. Dit alles door de verminderde effectiviteit op termijn en/of nieuwe varianten.

En ondertussen doe men vrijwel niets aan datgene wat het meest urgent is en het meeste rendement zal leveren:

  • veilige ruimtes creëren (via ventilatie, luchtfiltering en de juiste luchtvochtigheid) incl. een veiligheidscertificaat, waarbinnen wel alles zonder toegangscontrole kan en mag.
  • CO-2 meters, zichtbaar voor iedereen, inclusief een protocol.
  • Uitbreiding van de zorgcapaciteit, met een urgent crisisplan. Waarbij door aanpassing van de organisatie (centralisatie van de behandeling van Covid-patiënten en een noodhospitaal) de druk op de zorg kan worden verzacht/gespreid.

Het erge van dit beleid is: Als de druk op de zorg in het najaar/winter weer groter wordt (en dat gaat vrijwel zeker gebeuren om welke reden dan ook), dan zullen bepaalde de maatregelen gehandhaafd blijven of zelfs weer ingevoerd worden. En we weten al wie daarvoor de schuld krijgen. In ieder geval niet de regering, die continu nalaat de meest urgente maatregelen wel te nemen.

Help onze site met het geven van objectieve en op cijfers gebaseerde informatie. Geef ons af en toe een (kleine) donatie. Klik hier. 

Volg Maurice de Hond op Twitter en YoutTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.