Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

En weer wordt de veiligheid buiten bewezen

En weer wordt de veiligheid buiten bewezen - 23455
Samenvatting van het artikel

Ook de Grand Prix in Zandvoort en de grote demonstratie in Amsterdam hebben niet geleid tot een toename van het aantal positief getesten. Wederom een bewijs hoeveel we onnodig hebben moeten missen in de buitenlucht.

Lees volledig artikel: En weer wordt de veiligheid buiten bewezen

Leestijd: 2 minuten

Van 3 tot en met 5 september was de Grand Prix in Zandvoort. Op 5 september was de grote demonstratie in Amsterdam. Zoals altijd hoorden we in de media velen, nadat ze de op elkaar gedrukte massa’s op tv of foto’s zagen, aangeven dat dit wel weer tot veel extra besmettingen zou leiden. Dit stond in het Noord-Hollands Dagblad:

En weer wordt de veiligheid buiten bewezen - 23456

Het is de zoveelste in de serie, die we al kennen vanaf april vorig jaar, toen ook hel en verdoemenis werden afgekondigd toen half Nederland bij het mooie Paasweer of tijdens de prachtige Hemelvaartsdagen hutje bij mutje in de buitenlucht van de zon genoten. Wie herinnert zich niet Minister Grapperhaus die op de fiets in het Vondelpark mensen uit elkaar joeg, die waagden binnen 1,5 meter van elkaar te zitten met drie personen? Of deze hilarische scene, toen hij op de weg naar het strand samen met de handhavers aan het uitmeten was of men elkaar wel op minimaal 1,5 meter kon passeren.

En weer wordt de veiligheid buiten bewezen - 23462

Al heel vroeg was duidelijk dat het besmetten in de buitenlucht amper plaats vond. Alleen onder zeer specifieke omstandigheden was er een vorm van risico.

Maar dat nam niet weg dat de overheid in feite heel lang net zo streng was over buiten- en binnenactiviteiten. Pas eind april mochten we weer op een buitenterras! En stelde men ook voor dat de Coronatoegangspas ook op terrassen moest gelden (waar de Tweede Kamer een stokje voor gestoken heeft).

De cijfers zijn binnen

De cijfers van de GGD-teststraten (meer dan 90% van alle positief getesten van het RIVM komen uit deze bron) zijn nu bekend tot en met 15 september. En heel duidelijk is te zien dat er in de afgelopen week niet alleen geen stijgingen hebben plaatsgevonden, maar zelfs een duidelijke daling. (En dit terwijl de groep jongeren onder 15 jaar, na de opening van de scholen wel een stijging liet zien).

En weer wordt de veiligheid buiten bewezen - 23457

Het laat ook zien, dat buitenfestivals ook deze zomer goed hadden kunnen plaatsvinden, als men maar voorzieningen had getroffen in de pseudo-binnenruimtes. (Zoals niet gebeurde bij het festival “Verknipt”, waarbij een deel van de festival-activiteiten in slecht geventileerde tenten plaats vond).

Keer op keer zien we dat men bij het OMT en de regering weinig lijkt te leren van de opgedane kennis in de laatste anderhalf jaar. En men het fijner vindt om op de grote gevaren te blijven wijzen, in plaats van op een reëele wijze de bevolking te informeren over de echte risico’s.

Laten we wel wezen: het heeft niet veel gescheeld of de Grand Prix in Nederland was niet doorgegaan. En terecht dat vele andere organisatoren van (buiten-) activiteiten zowel met afgunst als met woede hebben gekeken naar dat festijn in Zandvoort. Want waarom mochten zij hun activiteit niet organiseren, terwijl daar de risico’s net zo klein zouden zijn geweest?

Help onze site om met behulp van data en wetenschappelijke studies een onafhankelijk geluid tijdens deze Coronacrisis te laten horen. Steun ons af en toe met een (kleine) donatie. Klik hier. 

Volg Maurice de Hond op YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.