Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Waarom willen we nog steeds niet leren van de Zweden?

Waarom willen we nog steeds niet leren van de Zweden? - 23620
Samenvatting van het artikel

Een belangwekkend interview met Anders Tegnell, de architect van de Zweedse aanpak van Covid-19. Wie dit gesprek bekijkt, snapt waarom ik zijn aanpak een verademing vond en vind t.o.v. de wijze waarop in veel andere landen zoals Nederland met de crisis werd omgegaan.

Lees volledig artikel: Waarom willen we nog steeds niet leren van de Zweden?

Leestijd: 2 minuten

Er was een belangwekkend interview met Anders Tegnell, de architect van de Zweede aanpak van Covid-19. In tegenstelling van wat het beeld is dat er bij velen heerst, is het niet zo dat men in Zweden geen maatregelen heeft genomen. Maar als je de aanpak vergelijkt met veel andere landen, zoals o.a. Nederland, zijn ze wel proportioneel geweest en gebaseerd op afgewogen en transparante besluitvorming.

Zo heeft men de scholen niet gesloten en ook niet de terrassen. En heeft men ook geen Coronapas ingevoerd, zoals Nederland nu wel heeft gedaan. En als je naar de cijfers kijkt dan heb je echt niet de indruk dat ze het in Zweden overall slechter gedaan hebben dan in Nederland. Dus tijd om (weer) naar Anders Tegnell te luisteren.

Dit is de oversterfte in Zweden en Nederland in de afgelopen 20 maanden. Op de site van Euromomo zijn deze cijfers ook op basis van leeftijdsklasse te bekijken. 

Waarom willen we nog steeds niet leren van de Zweden? - 23619

Dit is het 21 minuten durende interview.

Hier treft u een aantal citaten aan uit dit interview.

Waarom willen we nog steeds niet leren van de Zweden? - 23615
Waarom willen we nog steeds niet leren van de Zweden? - 23614

Nu is het zeker niet zo dat Zweden vrijwel geen maatregelen heeft genomen. Hier ziet u een overzicht van wat ze wel gedaan hebben. En dit zijn de huidige regelingen. 

Voor degenen, die reageren met de opmerking dat Zweden toch veel minder dicht bevolkt is dan Nederland, verwijs ik naar ons artikel van april vorig jaar, waar we de provincie Stockholm vergeleken met Noord Brabant. Zowel qua omvang en inwonersaantal lijken die twee provincies goed op elkaar. En als je Noord-Brabant 90 graden draait zien we ook een opvallende overeenkomst. De cijfers van Noord-Brabant en Stockholm werden daarin vergeleken.

Waarom willen we nog steeds niet leren van de Zweden? - 23616

Veel water

Ook dat maakt twee gebieden natuurlijk ook niet compleet vergelijkbaar. Zo denk ik dat het vele water in de provincie Stockholm wel een andere impact heeft op de verspreiding van de luchtkwaliteit en de verspreiding van het virus dan in Noord-Brabant het geval is, o.a. met de intensieve veeteelt in het Oosten van de provincie.

Ik vond en vind de aanpak van Tegnell op vele manieren een verademing t.o.v. de wijze waarop in veel andere landen (en ook Nederland) met de crisis werd omgegaan en daarover -misschien nog veel belangrijker- met de bevolking werd gecommuniceerd.

Het is onthutsend en veelbetekenend om te merken hoe de aanpak van Zweden in veel landen werd/wordt verketterd en/of genegeerd.

Help onze site dit soort informatie ook voor het voetlicht te krijgen. Om te laten zien dat er alternatieven mogelijk zijn t.o.v. de aanpak die in Nederland gevolgd wordt. Maak af en toe een (kleine) donatie. Klik hier. Dank u wel. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.