Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Griep en de griepprik komen eraan!

Griep en de griepprik komen eraan! - 23840
Samenvatting van het artikel

in steeds meer landen zien we influenza weer de kop op steken. Plus de oproepen om zich te laten vaccineren. Je hebt weinig fantasie nodig om te beseffen wat er hier de komende maanden op dat vlak gaat gebeuren met de aanpak van Covid-19 als voorbeeld.

Lees volledig artikel: Griep en de griepprik komen eraan!

Leestijd: 2 minuten

Als je goed over de wereld rondkijkt, dan zie je dat daar waar Covid-19 (tijdelijk?) weinig meer aanricht, influenza weer de kop op steekt. Maar je ziet daar ook al de oproepen om snel massaal te vaccineren. Het is een vooraankondiging van wat we in onze regio’s ook op korte termijn kunnen verwachten.

Vorige maand schreef ik een artikel met de titel “In de verte zien we de griep al weer aankomen”.  In India en Nepal was de griep weer in opkomst, terwijl het een tijd weg was geweest. (Vorig jaar tijdens de moessonperiode in India was er geen griep geconstateerd).

Inmiddels zien we het in een aantal andere landen ook al opkomen, zoals in Qatar, Kroatië en Libanon. Plus dat er ook al oproepen zijn om zich snel tegen influenza te laten inenten. Dit is een krantenartikel uit Qatar.

Griep en de griepprik komen eraan! - 23829

2017/2018

Nu is het ieder jaar weer een verrassing hoeveel mensen er griep krijgen. Het hangt dus sterk samen met welke variant van influenza er dan heerst, en hoe ziek men ervan wordt. Eind 2017, begin 2018 hadden we een forse uitbraak, met uiteindelijk een oversterfte van 10.000 en overbelaste ziekenhuizen. Lees het AD uit februari 2018.  Ook in februari 2016 was er sprake van een forse druk op de zorg en in dit stuk van de NOS komt Diederik Gommers ook al voor. 

Dit is de grafiek van de jaren 2016 tot en met 2020. Goed te zien is dat pas in december de echte stijging plaatsvindt.

Griep en de griepprik komen eraan! - 23830

Stijging

Omdat in de winter op het zuidelijk halfrond (dus de afgelopen maanden) Covid-19 nog heerste, was er daar ook amper influenza. Maar als Covid-19 in onze regionen niet meer groot uitbreekt,  dan lijkt ergens in de komende drie maanden de kans groot dat we een stijging van de griep krijgen.

Terwijl het vorig jaar in september/oktober al duidelijk was dat de griep bij ons toen zou wegblijven (omdat zoiets ook al gebeurt was op het zuidelijk halfrond) heeft men toch de griepvaccinaties gedaan en zijn er zelfs meer mensen gekomen dan normaal.

Ik verwacht dat niet alleen op korte termijn de oproepen zullen gaan komen voor vaccinatie tegen de griep (mede omdat het nu wel de kop op aan het steken is), maar ik acht de kans groot dat men de groep die men normaliter oproept om te vaccineren (60 jaar en ouder, plus kwetsbaar) zal gaan uitbreiden.

Je hebt weinig fantasie nodig om te bedenken wat er in december/januari zal gaan gebeuren als griep -onverhoopt- net zo zal gaan toeslaan als in de winters van 2016 en 2018. We zijn m.b.t. Covid-19 al diverse grenzen overgegaan, die we bij influenza wel hebben gerespecteerd. Het zal aanlokkelijk zijn voor onze bestuurders en adviseurs om in dat geval de Covid-19 benadering als voorbeeld te gaan gebruiken.

De vraag of ze dat dan (weer) zal lukken, hangt vooral af in welke mate mensen ook bang gaan worden voor het effect van griep.

Bij maurice.nl zijn wel niet zo bang uitgevallen. Dat zorgt er mede voor dat we informatie brengen gebaseerd is op data en wetenschappelijk onderzoek. Om die informatie te kunnen blijven brengen, waarop u zelf een oordeel kunt vormen, vragen we aan de lezer een kleine financiële bijdrage. Dat kunt u HIER doen. Onze dank is groot. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019