Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 10 oktober

Covid Dagcijfers 14 juli 2021 - 21663
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 10 oktober 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 10 oktober

Leestijd: 2 minuten

Dagcijfers

Ook de GGD-cijfers van afgelopen vrijdag zijn een bevestiging van het patroon dat we nu al een tijdje zien. Na een kanteling van het patroon rond 2 oktober zien we nu stijgingen t.o.v. de week ervoor van meer dan 60%. Afgelopen donderdag was dat 64% t.o.v. de week ervoor.

Dagcijfers 10 oktober - 24103

Het vreemde is dat terwijl de GGD een cijfer laat zien van 2454 komt het RIVM “maar” met 2283 naar buiten, terwijl normaal het RIVM met een getal komt dat rond de 10% hoger ligt dan die van de GGD. Nu is het zo dat het ook onduidelijk is waar de uitslagen van het testen voor toegang precies in de cijfers terecht komen. Nu waren dat vorige week slechts 60 per dag, maar dat zou deze week wel eens ergens tussen de 90 en 120 kunnen liggen. Plus dat het ook niet duidelijk is bij GGD- en RIVM cijfers of die cijfers er op dagbasis bij komen. (Wat zeker niet meegenomen wordt is het aantal uitgevoerde testen bij Testen voor Toegang, die krijgen we slechts op dinsdag door).

Nu gaven/geven de GGD cijfers me steeds het beste gevoel over de ontwikkelingen en het feit dat we nu vier dagen met groeicijfers zien van rond de 50% plus dat de rioolwatercijfers een verdubbeling laten zien t.o.v. het laagste punt van enkele weken, denk ik wel dat er sprake is van duidelijke stijgingen. (Ook terug te zien in alle leeftijdsgroepen). In dit artikel gisteren hebben we dat ook behandeld. 

Bij de ziekenhuisopnames/-bezetting zien we deze duidelijke stijging niet. Maar enerzijds loopt die altijd in de tijd wat achter (circa 5 dagen), anderzijds zal die, als het klopt dat de vaccinatie nog wel duidelijke bescherming biedt tegen erg ziek worden, een andere relatie vertonen met de positieve testen dan een half jaar geleden. Daarnaast is de ervaring dat in het weekend er zowel qua opnames en ontslagen in het ziekenhuis een atypisch patroon is. Pas dinsdag/woensdag is het patroon beter herkenbaar.

Interessant is wel dat deze ontwikkeling niet in België te zien is. Daar blijven de cijfers min of meer stabiel. In deze grafiek is dat te zien. Ook staat Denemarken erbij, die nu sinds 10 september alles heeft losgelaten.

De landen zijn niet zomaar met elkaar te vergelijken (aantal testen, testbeleid, ziekenhuiscapaciteit).

Dagcijfers 10 oktober - 24104

Cruciaal wordt in de komende tijd in welke mate de overheid zich houdt aan haar toezegging om nog alleen van de ziekenhuisopnames uit te gaan. Dinsdag zal al de eerste testcase komen wanneer het RIVM met haar weekcijfers komt en daaruit dus zeker die stijging van het aantal cases gaat komen. Maar ik heb er weinig vertrouwen in, dat de media en de politiek, dan het hoofd koel houdt. Nog los van het feit dat als echt de incidentie toeneemt (als er echt meer mensen zijn die positief zijn), dat dan het testen voor toegang meer risico’s gaat opleveren voor de aanwezigen omdat er dan de kans groter is dat er een gevaccineerde in de ruimte is die op dat moment andere kan infecteren.

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126