Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 12 oktober

Dagcijfers 12 oktober - 24157
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 12 oktober 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 12 oktober

Leestijd: 2 minuten

Endemisch voortkabbelen

We zitten duidelijk in de endemische fase. Een heel bijzondere, want normaal gesproken dalen de cijfers dan langzaam, maar er zijn nu twee krachten die elkaar in evenwicht houden. Aan de ene kant de langzaam verder opbouwende natuurlijke immuniteit en aan de andere kant de langzaam verminderende bescherming tegen verspreiding door de vaccins. Een wankel evenwicht, dat de R nu rond de 1,00 laat schommelen. We hebben al een voorspelling neergezet op basis van de cijfers uit Qatar: Effect van vaccineren en Coronapaspoort op verspreiding. Die lijkt nog steeds redelijk te kloppen, alhoewel de sterk stijgende “besmettingscijfers” een ander beeld suggereren.

Dit is het plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 12 oktober - 24185

Wat opvalt is dat er na 25 september, de datum waarop de 1,5m eindigde en de Coronapas werd ingevoerd eigenlijk niets gebeurde. De week ervoor was er een stabilisatie (18 september) en een lichte stijging op 25 september zelf, maar een effect van deze maatregelen zelf op de ziekenhuisopnames 10 dagen erna blijft zien we nog niet echt.

Of de stijgende PCR cijfers ook een voorbode zijn van stijgende opnamecijfers gaan we zien. De PCR cijfers zijn al 5 dagen verschoven en zouden daardoor gelijk op moeten lopen met de opnamecijfers. Dus er zou al een kleine week ook in de opnamecijfers eenzelfde trend te zien moeten zijn, maar we zien het nog niet. We houden het in de gaten.

De grafiek van het reproductiegetal is een bevestiging van wat we in de opnamecijfers zien:

Dagcijfers 12 oktober - 24186

Zowel België als Nederland laten een lichte daling zien van de R waarde tot net rond de 1. Op 1 oktober 1,02 om precies te zijn. De R op basis van de PCR schiet op 25 september omhoog naar 1,2. We wachten af wat er gaat gebeuren. Een lichte stijging hoort bij de endemische fase, net als een lichte daling, maar een stijging naar 1,2 is vreemd. Maurice gaat daar morgenochtend dieper op in.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 55 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 30 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,02 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019