Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 15 oktober

Dagcijfers 15 oktober - 24280
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 15 oktober 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 15 oktober

Leestijd: 2 minuten

Endemisch stijgen

Daar waar we vorige week nog een heel stabiel voortkabbelen van de ziekenhuiscijfers zagen, zien we inmiddels (ook door het stevig bijplussen van de afgelopen weken) een geleidelijke stijging. Een R-waarde die erbij hoort van 1,1. Niet om blij van te worden, maar ook niet zorgelijk, gegeven de langzame omslag van het weer. We zijn dan ook aangekomen in de lagere luchtvochtigheden, veel eerder dan vorig jaar, toe het pas in november plaats vond. De stijging van de ziekenhuisopnames is zo het zich laat aanzien terug te voeren op ongeveer 17 september, een week voor het opheffen van de 1,5m regels en de invoering van het coronatoegangsbewijs. De R-waarde van rond de 0,9 steeg toen vrij plotseling tot 1,05 en daarna heel geleidelijk naar 1,1 nu. Vreemd is dat de PCR-waarden pas een week later begonnen te stijgen, wat we goed kunnen zien als we de grafiek van de R-waarden laten zien:

Dagcijfers 15 oktober - 24287

Een sluitende verklaring hiervoor is niet te geven. Lagere luchtvochtigheid, het was kouder dus we bleven meer binnen? We gingen nog een avondje uit voordat we de QR-code nodig hadden, wie zal het zeggen? Wellicht gaan we het begrijpen als we een maand verder zijn en het hele patroon hebben gezien. In elk geval zien we wel dat het aandeel van de 70+ groep de enige is die echt aan het stijgen is, zoals te zien op basis van de NICE-cijfers.

Dagcijfers 15 oktober - 24291

De Dagcijfers zelf laten deze geleidelijke stijging ook goed zien:

Dagcijfers 15 oktober - 24286

Een stijging die de afgelopen dagen wat steiler is dan de dagen ervoor. Ook het aantal overlijdens laat deze stijging zien, van gemiddeld 4 naar inmiddels 5 overlijdens per dag. Opvallend is dat België dezelfde trend vertoont als Nederland. Dat suggereert dat er ook nu nog steeds sprake is van een gemeenschappelijk oorzaak, waarmee maatregelen vrijwel uitgesloten kunnen worden en het weer of mogelijk het uitgewerkt raken van de vaccins de gemeenschappelijke factor lijkt te zijn. We blijven het in de gaten houden!

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 62 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 47 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,10 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.