Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts!

Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts! - 24265
Samenvatting van het artikel

Bij het nemen of analyseren van het effect van maatregelen weigert men naar het buitenland te kijken. Dat de Coronatoegangspas schijnveiligheid biedt is goed te zien in Litouwen. En zo gaan we weer een herfst- en winterperiode in, waarbij niet datgene wordt gedaan, wat echt nodig is: veilige binnenruimtes creëeren.

Lees volledig artikel: Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts!

Leestijd: 4 minuten

Eén van de zaken die me steeds opvalt bij de modellen van het RIVM en de interpretaties van  ontwikkelingen in Nederland van de deskundigen die we op tv, radio en in de kranten zien langskomen, is hoe slecht er naar het buitenland wordt gekeken t.a.v. de werking van maatregelen.

Er worden veronderstellingen geuit over de effectiviteit van een maatregel in Nederland. En vrijwel altijd wordt na een tijdje gesteld dat de maatregel ongeveer gewerkt heeft, zoals verwacht.

Juist omdat stijgingen of dalingen van cijfers onder invloed staan van een combinatie van factoren, kun je daarbij de interpretatie kiezen die je het beste past. Er zijn nogal wat voorbeelden van landen of regio’s (zoals staten in de VS) die dicht bij elkaar liggen, die ongeveer dezelfde trend vertonen in de tijd, terwijl hun maatregelen verschilden.

De Amerikaanse Staten Noord- en Zuid-Dakota zijn daar een goed voorbeeld van. De gouverneur van Zuid-Dakota kondigde minder maatregelen af dan die van Noord-Dakota en toch lopen de cijfers parallel.

Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts! - 24247

Aannames

Terwijl in Spanje (in Madrid) de terrassen vrijwel steeds open bleven, mocht dat in Nederland tot eind april niet. Dat in een ander land duidelijk blijkt dat bepaalde aannames in onze modellen niet kloppen, heeft dat geen enkel gevolg voor onze aanpak. Want, zoals gezegd, wat de ontwikkelingen ook zijn, als de cijfers anders lopen dan verwacht, ligt het niet aan die aannames, maar krijgen de mensen de schuld. Waarom? Omdat ze zich niet gehouden hebben aan maatregelen of zo.

Op dit moment is er weer zoiets aan de hand, namelijk met de Coronapas. Die zou ervoor zorgen dat op plekken waar mensen samen zijn, het risico op besmetting van elkaar de nul nadert. De ongevaccineerden moeten zich vooraf laten testen en de gevaccineerden hoeven dat niet, “want die zijn immers gevaccineerd”.

Dat inmiddels steeds meer wordt aangetoond dat in de tijd de bescherming van de vaccinatie tegen infectie fors afneemt, negeert men die conclusie. Ook dit recente onderzoek onder 620.000 Amerikaanse veteranen laat zien hoezeer die bescherming tegen infectie in de tijd afneemt. Dus een Coronapas, waardoor gevaccineerden zonder test naar binnen mogen, geeft een schijnveiligheid, zoals we ook hier hebben beschreven.

In Litouwen averechts

En dat wordt ook (mede) aangetoond door de ontwikkelingen in Litouwen waar de Coronapas averechts blijkt te werken. In dit land met bijna 3 miljoen inwoners zien we de volgende ontwikkeling van het aantal positieve testen met enkele momenten van het nemen van maatregelen:

Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts! - 24249

Op deze mooie en informatieve site van Reuters zijn alle kerngegevens van Litouwen te vinden met o.a. een beschrijving van de genomen maatregelen. Ook daar is goed te zien, dat men in Litouwen veel maatregelen heeft genomen. Zoals deze t.a.v. het werk.

Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts! - 24250

De vaccinatiegraad in Litouwen is circa 10% lager dan in Nederland.

Op deze pagina is goed te zien dat het toepassen van de Coronapas op 13 september 2021 in Litouwen strenger is dan in Nederland. Naast gevaccineerd zijn, krijg je de pas als je uiterlijk 210 dagen daarvoor een positieve test had gehad of dat je uiterlijk 48 uur ervoor een – betaalde – negatieve PCR-test had.

Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts! - 24251

Uitzonderingen

De uitzonderingen betreffen winkels waar vooral voedsel wordt verkocht. (Dus in de overige winkels moet de Coronapas wel worden vertoond.) En onderwijs onder de 18 jaar, openbaar vervoer en bepaalde dienstverlening waar het contact minder dan 15 minuten duurt.

Maar als naar de cijfers van Litouwen wordt gekeken, dan heeft het invoeren van die pas geen enkele remmende rol gespeeld bij de ontwikkeling van het aantal positieve testen. De Coronapas heeft zelfs een averechts effect. De trend die begin september was ingezet (toen het flink kouder werd in Litouwen) heeft gezorgd voor inmiddels 3000 positieve testen per dag. Naar Nederlandse verhoudingen zou dat rond de 20.000 zijn. En ook de ziekenhuisopnames en sterfgevallen zijn sinds september fors opgelopen. Iets wat tot nu toe in Nederland (nog) niet is gebeurd.

Terecht wordt er in Nederland gezegd: we kijken naar de ziekenhuiscijfers. En de cijfers wijzen er in Nederland tot nu toe op dat gevaccineerden duidelijk minder kans hebben om in het ziekenhuis of op de IC’s te komen. Maar zeker met de minimale restruimte, die er bij de ziekenhuiszorg is, zal alleen al bij een beperkte stijging van de druk op de ziekenhuizen, alarmfase 3 weer worden afgekondigd met alle gevolgen van dien.

Geen weg terug

Maar als je de weg bent ingeslagen van OMT en regering om het Coronapas als kernaanpak te beschouwen om mensen veilig met elkaar in binnenruimtes te laten vertoeven, dan is er blijkbaar geen weg terug. Terwijl steeds duidelijker wordt dat ruimtes veilig moeten worden gemaakt. Vooral door te zorgen dat het virus daar niet lang kan rondzweven, via ventilatie, verhoging van de luchtvochtigheid en het filteren van de lucht.

En door dat niet als kernbeleid te formuleren, zoals ik voorgesteld had bij mijn Deltaplan ventilatie in juni vorig jaar en min of meer nu wordt toegepast in Vlaanderen, spant men net zoals vorige herfst en winter weer het paard achter de wagen. En zal datgene gebeuren waar Ernst Kuipers al om gevraagd heeft en Hugo de Jonge al op heeft gehint. Namelijk die Coronapas gaat er pas na de winter weer af, terwijl die per saldo een averechts effect heeft.

U heeft zojuist gelezen: Ook in Litouwen werkt de Coronapas averechts!

Help ons mee in de kosten van deze site door een kleine, vrijwillige bijdrage te doen via deze link. Dank!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665