Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De schijnveiligheid van de Coronapas in de praktijk

De schijnveiligheid van de Coronapas in de praktijk - 24376
Samenvatting van het artikel

Twee voorbeelden waarbij de Coronapas een schijnveiligheid boodt. En daarbij ook nog een uitbraak opleverde in een café in Zupthen, waar alleen maar gevaccineerden bij betrokken waren. En een verdere onderbouwing biedt van de grote impact van het belang van de virale doses van de zwevende virusdeeltjes.

Lees volledig artikel: De schijnveiligheid van de Coronapas in de praktijk

Leestijd: 3 minuten

Een ontvangen mail

Nu de cijfers weer zo duidelijk stijgen, wil ik aan de hand van twee voorbeelden de aandacht richten op de schijnveiligheid van de Coronapas. Eerst een mail, die ik dit weekend ontving:

Ik ging vanmiddag met een vriendin naar een restaurant in onze woonplaats. Ik had mij gisteren om 17.45 uur laten testen (antigeentest) aangezien ik niet ingeënt ben. Het testresultaat was voor de derde keer in enkele weken negatief.

Bij binnenkomst werd mijn papieren testbewijs gescand door een medewerkster van het restaurant. Ik had mijn CO2-meter bij me. Deze wees ca. 1.500 ppm aan en gaf een rood lichtje. Ik wees de serveerster erop en vroeg haar de ramen en deuren open te zetten. Dat bleek niet mogelijk. Het restaurant zat flink vol.

De vriendin met wie ik samen was, heeft zich laten vaccineren. Ik heb de serveerster meegedeeld dat we het restaurant zouden verlaten en ik adviseerde haar mijn informatie aan de leiding door te geven.

Vergelijkbaar

Vergelijkbare ervaringen heb ik voortdurend. Hieraan kan je aflezen hoe scheef de maatregelen in de praktijk uitwerken:

  • Ik was vers getest met negatief resultaat;
  • De vriendin is ingeënt maar niet immuun;
  • De leiding van het restaurant is zich niet bewust van de consequenties van de maatregelen zonder accent op ventilatie met verse buitenlucht;
  • Het personeel is zich van geen kwaad bewust.”

“Breakthrough”- uitbraak in Zutphen

Deze ervaring past op een trieste manier bij dit artikel van dit weekend uit De Stentor over een uitbraak in het Zutphense café Camelot. Men hield zich prima aan de voorschriften en de aanwezigen werden op de QR-code getest. Maar een dubbel gevaccineerde bezoeker (werkzaam in de zorg) bleek aanwezig te zijn geweest, terwijl de volgende dag bleek dat hij/zij toch positief getest was.

Zeven van de medewerkers van het café (allen gevaccineerd) zijn inmiddels ook positief getest. Zoiets wordt “breakthrough”- uitbraak genoemd. Weer een duidelijk voorbeeld van de schijnzekerheid van de Corona Toegangspas. Een gevaccineerd iemand die zich niet heeft hoeven te laten testen en besmette aanwezigen die wel gevaccineerd waren.

Die uitbraak in Camelot heeft nog een belangrijke extra leerzame component dan alleen de schijnveiligheid van de Coronapas. Vanuit de foto’s en de verdere informatie over het café is het een bijzondere kroeg/restaurant met een groot terras op de Groenmarkt in het centrum van Zutphen. Je leest veel enthousiaste reacties over deze horeca-gelegenheid op Facebook en Tripadvisor. Dit is een foto van het terras en daarachter de bruine kroeg/restaurant. Er werden veel activiteiten georganiseerd.

De schijnveiligheid van de Coronapas in de praktijk - 24372

Aan voorschriften gehouden

Binnen is het smal en diep met achterin een podium, waar muziek gemaakt wordt of af en toe een DJ actief is. Op zondagavond 10 oktober was er een “Dansavond” van 20 uur tot 23:55 uur met een DJ. Het terras wordt dan gesloten. Op wat ik ervan gelezen en gevonden heb, wordt Camelot gerund door een creatieve ondernemer. Hij heeft veel tevreden klanten en enthousiast personeel, die zich prima heeft gehouden aan de voorschriften van de overheid. En die gelukkig het kwa gezondheid goed maakt.

Op die avond was het ongeveer 10 graden, weinig wind en wat mistig. Binnen was het heel druk. Iedereen die aanwezig was, was getest op de Coronatoegangs-code. Ik neem aan dat in die bijna 4 uur de aanwezigen niet alleen hebben gedanst en waarschijnlijk gezongen, maar ook met elkaar hebben gepraat. En als je met elkaar spreekt in die omstandigheden, dan moet je wel hard spreken om je verstaanbaar te maken. Vaak is bij dit soort gelegenheden de deur dicht wegens mogelijke geluidsoverlast. Plus dat dit natuurlijk een lang en relatief smal pand is, zonder ramen.

De schijnveiligheid van de Coronapas in de praktijk - 24373

Alleen het achtergedeelte (waar de DJ stond) is het wat ruimer en breder.

Gevaccineerd en toch besmet

Als er minstens één iemand aanwezig was (en dat was dus het geval), die virusdeeltjes de lucht in brengt, dan waren dit de optimale omstandigheden om lang in de lucht te blijven en door de aanwezigen een lange tijd ingeademd te worden.

En dat dan 7 medewerkers, die wel gevaccineerd waren, toch besmet zijn die avond, ondersteunt mijn hypothese, die ik hier uitgebreid beschreven heb: dat lang en veel inademen van virusdeeltjes de kans dat gevaccineerde mensen ook besmet raken duidelijk toeneemt. Besef daarbij dat de grote uitbraken eind juni ook met name zijn geweest in de uitgaansswereld, met o.a. een hele grote in discotheek Aspen Valley in Enschede.

Zolang deze manier van besmetten niet door de autoriteiten gezien wordt als de dominante wijze van verspreiden van het virus en zolang daar geen echt adequate maatregelen voor worden genomen, zullen er uitbraken blijven bestaan of vrijwel iedereen gevaccineerd is of niet.  Zeker als de klimaatomstandigheden ongunstiger worden door een sterke vermindering van de hoeveelheid vocht in de lucht (in herfst en winter). En daar helpt geen Coronapas tegen.

U heeft zojuist gelezen: De schijnveiligheid van de Coronapas in de praktijk.

Help maurice.nl de herfst en winter door met zo nu en dan een kleine, financiële bijdrage. Alle beetjes helpen om de site in de lucht te houden. HIER de link. Dank!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.