Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 26 oktober

Dagcijfers 26 oktober - 24666
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 26 oktober 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 26 oktober

Leestijd: 2 minuten

Het paard achter de wagen

We beginnen de tel kwijt te raken, maar er worden alweer nieuwe maatregelen achter de schermen voorbereid. En net als alle vorige keren zullen deze niet het beoogde resultaat hebben, maar alweer het paard-achter-de-wagen zijn. Waarom? Omdat een epidemie pas uitgedoofd is als er voldoende immuniteit is bereikt. Dat is pagina één van les één van de epidemiologie. En als een maatregel beoogt de verspreiding van het virus af te remmen, dan betekent het niet meer dan dat het virus meer de tijd gegund wordt om te blijven circuleren.

Nu steeds meer internationale onderzoeken aantonen dat de vaccins een eindige bescherming bieden, komt er nog een dimensie bij: nadat het moment is aangebroken dat er voldoende immuniteit is opgebouwd door een combinatie van de natuurlijke immuniteit en vaccinatie, neemt na een half jaar de immuniteit weer af. Hierdoor neemt de epidemie weer in kracht toe, te beginnen bij de leeftijdsgroep die als eerste is gevaccineerd: de ouderen. En dat is ook precies wat we nu zien. We beschreven het effect van de coronapas al in dit blog en deze.

In deze grafiek is het effect van afnemende bescherming voor de ouderen heel duidelijk te zien:

Dagcijfers 26 oktober - 24669

We zien hier dat zowel bij het aantal ziekenhuisopnames als bij de PCR test de rollen van de 0-60 en de 70+ groep zijn omgewisseld. Daar waar in de zomer het aantal opnames van de 70+ groep de helft was van de 0-60 jaar groep is dat nu het dubbele en neemt ook snel toe. De grafieken van Yorick Bleijenberg laten hetzelfde zien.

Een epidemie kun je pas bestrijden als je begrijpt wat je ziet. Dat is kennelijk bij het OMT niet het geval. Welke maatregelen er straks verscherpt gaan worden is nog niet bekend, maar het zal vast niet zo zijn dat de ouderen nu massaal in quarantaine zullen moeten gaan. Nee, het zal vast wel de paard-achter-de-wagen keuze zijn om de QR-code nog prominenter in te zetten om de jongere generatie te prikkelen zich te laten vaccineren.

Bij de grafiek van de Dagcijfers tonen we in het vervolg de voorspelling van het verloop van het aantal ziekenhuisopnames. Deze deden we een week geleden voor het eerst en tot ons genoegen volgen we deze voorspelling nog steeds, ondanks het grote voorbehoud dat het slechts indicatief was. Dit is de grafiek:

Dagcijfers 26 oktober - 24670

De oranje streeplijn is dus het voorspelde verloop: een klokvormige lijn met een top medio november bij 105 opnames per dag. Een week geleden lag de top een paar dagen verder op 100. Aardig is het om te zien dat de PCR cijfers sneller stijgen, maar dat past bij het gegeven dat de vaccins beter beschermen tegen ziek worden dan verspreiding, dus de besmettingscijfers zijn dan hoger.

De R-waarden zijn bijpassend:

Dagcijfers 26 oktober - 24671

De R-waarde is nog wel iets hoger dan de berekeningen hebben voorspeld, maar niet zorgelijk. De trend is dat deze R-waarde wel weer daalt naar deze model-waarde. We gaan het zien!

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 95 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 67 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,16 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665