Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 3 november

Covid Dagcijfers 14 juli 2021 - 21663
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 3 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 3 november

Leestijd: 2 minuten

Dagcijfers

De GGD cijfers van maandag laten een vorm van afvlakking van de groei zien. Nu is maandag altijd een wat andere dag (na het weekend met minder bezoekers aan de teststraat) dus we hebben de komende twee dagen nodig om te zien of het groeiniveau echt gedaald is in de richting van de 30%.

 

Dagcijfers 3 november - 25001

De leeftijdsverdeling, zoals altijd mooi blijkt uit de grafieken van Yorick Bleijenberg (@YorickB) laat in de tijd toch veranderingen zien bij de ontwikkelingen naar leeftijd. Goed te zien valt dat de relatieve stijging bij de groepen boven de 50 jaar beduidend sneller gaan dan die onder de 50 jaar. Wat met relatieve stijging wordt bedoeld illustreer ik met de groep tussen de 70 en 79. Terwijl het aantal tot eind september per daf rond de 75  schommelde is het nu rond de 600. Een stijging met een factor van 8. Terwijl in dezelfde periode de stijging van de groepen onder 4 jaar een factor van 3 betrof. En omdat die ouderen tot meer ziekenhuisopnames leidden, telt de hogere stijgingsfactor bij de ouderen zwaarder aan m.b.t. de ziekenhuisopnames.

Dagcijfers 3 november - 25002

Dat effect van die veel sterkere stijging van de oudste leeftijdsgroepen valt goed te zien als gekeken wordt naar de ziekenhuisopnames naar leeftijd.

Dagcijfers 3 november - 25003

Besef dat dit deze grafiek steeds de gemiddelde waarde geeft van de laatste 7 dagen (dat heet “voortschrijdend gemiddelde). Als u daarbij ziet dat een grafiek stijl naar boven gaat (zoals te zien is bij de leeftijdsklassen boven de 60 jaar dan houdt dat in dat de laatste dat (dus gisteren) een duidelijk hogere waarde zal hebben dan het gemiddelde. Terwijl eind september de groep boven de 60 jaar nog rond de 45% van de opnames betrof is dat nu  al meer dan 75%!

Het is een beeld dat aansluit op de ontwikkeling bij de positieve testen met de mate van stijging van het aantal positieve testen dat bij de groep boven de 60 zo sterk anders is al de jongere groepen. Dat hangt sterk zamen met de afnemende bescherming van de vaccinatie, waar morgen in een apart artikel op wordt ingegaan.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665