Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 8 november

Covid Dagcijfers 14 juli 2021 - 21663
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 8 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 8 november

Leestijd: 2 minuten

Dagcijfers

De GGD cijfers van zaterdag laten weer een forse stijging zien t.o.v. de week ervoor (+69%). Dat kan samenhangen met specifieke omstandigheden (de week ervoor was de groei iets minder). Maar dit betekent dat het RIVM morgen in haar weekrapport wederom een stijging van 45% a 50% zal melden. Juist omdat de maandag altijd weer duidelijk meer wordt dan de zondag ervoor, is het nu al bijna zeker dat woensdag het RIVM zal melden dat er nog niet eerder op één dag zoveel positieve testen zullen zijn geweest. Mijn inschatting is dat het een cijfer zal zijn tussen de 13.000 en 15.000. Het zal -helaas- ook niet moeilijk zijn om te voorspellen wat het OMT op woensdagavond -dus dezelfde dag- de regering gaat adviseren. En dat we dus op vrijdag een persconferentie krijgen met verdere aanscherpingen van maatregelen.

Dagcijfers 8 november - 25144

Dit is het overzicht naar leeftijd.

Dagcijfers 8 november - 25145

Deze grafiek laat al zien dat ook bij de groep 50-59 in een steeds sterkere mate sprake zal zijn van gevaccineerden, die besmet raken. De inschatting is dat het in de afgelopen week al een percentage is van tussen de 75 en 80%. (De afgelopen zes weken zal dat percentage inmiddels de 70% zijn gepasseerd).

De ziekenhuisopnames vertonen een daarmee samenhangend beeld. Met daarbij natuurlijk het kenmerk dat er relatief beduidend meer van de positief geteste ouderen in het ziekenhuis belanden dan van de positieven uit de overige leeftijdsklassen. Onder de positief getesten is 11% boven de 70 jaar. Maar onder de ziekenhuisopnames is dat 55%. En onder de positief getesten is 22% boven de 60 jaar, terwijl van de ziekenhuisopnames 75% boven de 60 jaar is. Ten slotte zien we dat de zo snel groeiende groep van de 50 tot 59 jarige 13% van de positief getesten uitmaken. Zij maken 8% uit van de ziekenhuisopnames. Onder de 50 jaar maakt 65% uit van de positief getesten en 17% van de ziekenhuisopnames.

Dagcijfers 8 november - 25146

Opmerkelijk is het echter dat als we de grafiek bekijken van de rioolwatercijfers (aangetroffen virusdeeltjes) dat daar nu al ruim twee weken min of meer een stabiel cijfer is te zien.

Dagcijfers 8 november - 25153

Vooralsnog is het niet duidelijk waar dat aan toe te schrijven is. Als ook de komende week die cijfers stabiel blijven (en dat gaat dan over deze week) dan wordt het dus wel tijd dat daar een logische verklaring wordt geboden. Kloppen deze cijfers nu of die anderen die een sterke stijging laten zien?

 

Via de onderstaande  twee grafieken van Yorick Bleijenberg is ook te zien hoe de twee golven van 2020 en 2021 zich tot elkaar verhouden. In de tijd heeft hij vorig jaar twee weken verschoven (de stijging begon toen eerder).

Dit zijn de positieve testen. Bedenk daarbij wel dat het testbeleid in 2020 anders was dan in 2021. Toen werd men alleen aangeraden te testen bij klachten. Maar het aantal mensen dat zich toen liet tetsen lag op hetzelfde niveau als bij de stijgingen die nu ontstonden.

Dagcijfers 8 november - 25147

En dit is de grafiek voor de ziekenhuisopnames (IC plus kliniek).

Dagcijfers 8 november - 25149

Morgenmiddag komen de cijfers van het RIVM, plus nieuwe grafieken over de vaccinatiestatus van de positief getesten.

Steeds meer zal duidelijk worden uit de cijfers dat dit geen “epidemie is van de ongevaccineerden”, zoals men ons via vele kanten wil doen geloven.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665