Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 12 november

Dagcijfers 12 november - 25281
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 12 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 12 november

Leestijd: 3 minuten

Dance Macabre

Het spel met de cijfers wordt steeds meer een Dance Macabre. Uit alle hoeken komen cijfers en uitspraken die pogen het gelijk van de roepende partij te onderstrepen. We hebben wat uitspraken verzameld:

Ondertussen hebben alle cijfers ook ruzie:

 • Aantal positieve PCR testen stijgt explosief: 50% per week en zit nu op het absolute record van 14769 positieven per dag
 • Rioolwatercijfers stabiel: nu 663, 23 augustus 620.
 • Ziekenhuisopnames naderen een stabilisatie zoals voorspeld door het Green Team
 • Inmiddels is meer dan 75% van de ziekenhuisopnames 60+ en het aandeel stijgt nog steeds.
 • Opnamecijfers voor 0-60 jaar volgens GGD dalen sinds 18 oktober.
 • Aandeel gevaccineerden bij opname varieert afhankelijk van wie het zegt tussen 20% en 100%.
 • Uitspraken over de mate van bescherming van de vaccins variëren van 95% tot “vrijwel verdwenen”.
 • Het zijn de ongevaccineerden die verantwoordelijk zijn voor deze explosie, maar zij worden juist besmet door de gevaccineerden die nog steeds besmettelijk kunnen zijn.

Het is dus een Dance Macabre, waarvan het einde niet in zicht is. Ondertussen meent de regering de sleutel te hebben gevonden, door de Horeca aan banden te leggen. Hier vindt 2,9% van de besmettingen plaats en moet een flinke tik geven aan het verspreiden van het virus. Die flinke tik is overigens al eerder uitgedeeld. Op 4 februari 2021 wordt gemeld door Dijkhof:

Het oude virus had een flinke tik nodig om het onder controle te krijgen. Met de lockdown en zeker de aanvullende avondklok lijkt die tik te zijn uitgedeeld. Maar de nieuwe variant heeft extra tikken nodig. Daarom denk ik dat het nodig zal zijn om de avondklok te verlengen. Dat is pijnlijk, maar als het nodig is, dan steunen we dat ook, als het kabinet dat na het OMT-advies nodig acht.

Ook deze tikken, aangevuld door de vaccinaties zijn niet succesvol geweest. Wellicht zijn de nieuw maatregelen om de flinke tik uit te delen wel succesvol.

In de Dagcijfers is het meest opvallende dat vandaag rond 1 uur het aantal door NICE gemelde ziekenhuisopnames opeens een sprong maakte van 80 naar 151. Laten we het houden bij “heel bijzonder”.

Dagcijfers 12 november - 25283

Afgezien van de cijfers voor vandaag, is er inmiddels al bijna een stabilisatie te zien in de opnamecijfers. De PCR cijfers stijgen “sky high” en dat laten we dan maar met een pijl zien. Met een tweede pijl wordt de datum van 25 september aangegeven, de dag waarop de QRcode verplicht werd. Of dat relatie heeft met de sterke stijging betwijfelen we. Eerder is het de voorspelde stijging door het afnemen van de bescherming van de vaccins. Intuïtief zou je toch zeggen dat het eerder sluiten van de horeca en de mensen thuis samen te brengen waar 55% van de besmettingen plaats vindt eerder een verhoging dan een verlaging van het aantal besmettingen tot resultaat zal hebben. Maar we zien dat ook in de politiek gewoon alles bestaat. Het hoort bij de Dance Macabre.

Het reproductiegetal daalt nog steeds gestaag, net als in België.

Dagcijfers 12 november - 25285

De R uitgerekend op basis van PCR geeft nog steeds een veel hogere waarde aan: 1,25 en op basis van de NICE cijfers 1,10. De luchtvochtigheid zit inmiddels steeds dichter rond de kritische grens van 6,5 g/kg, dus een deel van de stijging van de cijfers zal hierdoor verklaard kunnen worden. Het samenvallen van seizoen en uitwerken van de vaccins, maakt het voorspellen lastiger.

Als laatste ook nog de grafiek van Yorick met het aantal ziekenhuisopnames uitgesplitst naar leeftijd:

Dagcijfers 12 november - 25284

Duidelijk kunnen we zien dat de 70+ groep naar verhouding even sterk is vertegenwoordigd als in januari. De 60-69 is bezig met een inhaalrace en de 50-59 jaar groep maakt zich inmiddels los uit het peloton. Waarschijnlijk is dat de volgende leeftijdsgroep die aan de beurt is.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

 • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 211 *
 • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 177 *
 • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,07 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558