Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Verklaringen voor andere landen?

Verklaringen voor andere landen? - 25688
Samenvatting van het artikel

Als naar de overeenkomsten en verschillen tussen de landen wordt gekeken, dan doorzie je pas goed, hoe weinig onze deskundigen weten van het effect van maatregelen en de invloed van ons gedrag. Een verklaring voor de afwijkende patronen in Engeland en Zweden hebben ze in ieder geval niet.

Lees volledig artikel: Verklaringen voor andere landen?

Leestijd: 3 minuten

Al vanaf maart 2020 valt mij op met welk gemak onze deskundigen in de Nederlandse media stijgingen en dalingen van de cijfers in Nederlander toe schrijven aan het effect van maatregelen en in welke mate we ons daar al dan niet aan houden. Sinds 2021 komt daar ook de vaccinatiegraad bij. Ook opperburgermeester Bruls heeft daar een handje van. Vooral als hij dan ook nog kan dreigen met repressieve maatregelen (zoals hij gisten in Buitenhof weer deed).

Zelden worden ze daarbij aangesproken op het feit dat er toch opmerkelijke parallelle ontwikkelingen zijn in landen in dezelfde regio, ongeacht hun maatregelen of vaccinatiegraad. En bijna nooit wordt hen gevraagd om met hun alwetendheid te verklaren waarom het daar dan anders gaat dan bij ons.

Inmiddels zou het alleen gaan om een combinatie van vaccinatiegraad en het houden aan de maatregelen. Via hun bijna onnavolgbare berekeningen houden ze behoorlijk onder de pet dat -helaas – de bescherming van het vaccin fors aan het afnemen is. Met name t.a.v. het besmet worden, maar langzamerhand ook steeds meer t.a.v. de bescherming tegen ziekenhuisopnames.  En dat onder de pet houden, heeft o.a. tot gevolg dat men nog steeds doet alsof 3G een vorm van bescherming geeft (terwijl het juist een schijnveiligheid schept). En daar bovenop is men ook nog bezig om de om meerdere redenen zeer schadelijke 2G te gaan invoeren.

In dit stuk wil ik inhoudelijk niet dieper ingaan op deze problematiek. Maar ik geef zonder veel verdere tekst, de grafieken weer van een aantal landen. Om te illustreren hoezeer die deskundigen op veel momenten maar eigenlijk wat roeptoeteren.

Midden- en Oost-Europa

Er was een geweldige serie tweets over de grote stijgingen sinds 10 oktober in midden-europa. Dit was de eerste.

Verklaringen voor andere landen? - 25674

Het antwoord op deze vraag wat er in Centraal Europa op rond 10-13 oktober gebeurde stond eronder:

Verklaringen voor andere landen? - 25675

Dus een sterke verandering van het weer: koeler en minder vocht in de lucht.

De analyse lijkt op die ik ook al op 27 maart 2020 maakte. En waar ook in de afgelopen anderhalf jaar velen op wezen. Maar er staat in de uitwerking van deze serie nog een aantal interessante opmerkingen over hoe die lagere vochtigheidsgraad ook invloed heeft op de wijze waarop “Mucus” (slijm) ons kan beschermen tegen binnendringende virussen. Als u het wilt lezen dan moet u deze file downloaden.

Lage Landen

Nederland en België gaan min of meer gelijk op.

Verklaringen voor andere landen? - 25677

Nederland vergeleken met Engeland, waar sinds half juli de maatregelen zijn opgeheven.

Verklaringen voor andere landen? - 25678

De zuidelijke landen

Portugal werd ons voorgehouden als een voorbeeldland met een vaccinatiegraad van bijna 100%. Hoewel daar de ziekenhuisopnames nog niet echt duidelijk aan het stijgen zijn, blijkt dat nu wel het geval te zijn met het aantal positieve testen, evenals in de omliggende landen.

Spanje met een lagere vaccinatiegraad, doet het dan nog beter dan Portugal.

Verklaringen voor andere landen? - 25679

En Zweden dan?

Dit zijn de patiënten die in de ziekenhuizen liggen. (IJsland kent de hoogste vaccinatiegraad van deze landen).

Verklaringen voor andere landen? - 25680

Roemenië en Bulgarije

“What goes up, must come down”

Verklaringen voor andere landen? - 25681

Vergelijkingen in de VS

Twee kaarten met precies 1 jaar verschil:

Verklaringen voor andere landen? - 25682

Ter vergelijking de situatie in de zomer, toen vooral de Zuidelijke Staten getroffen waren:

Verklaringen voor andere landen? - 25683

Ten slotte

Als u weer deskundigen op televisie hoort zeggen dat het aan ons ligt en dat de maatregelen zo belangrijk zijn en dat we er ons echt aan moeten houden, want anders……. dan weet u dat men eigenlijk geen clue heeft en vooral datgene heeft nagelaten wat men had moeten doen: de ziekenhuiscapaciteit via noodmaatregelen uitbreiden en de kwetsbaren beter beschermen. En ons zeker niet de schuld van de situatie in de schoenen schuiven, omdat we ons niet zouden houden aan wat zij vinden dat we behoren te doen.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.