Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 23 november

Dagcijfers 23 november - 25741
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 23 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 23 november

Leestijd: 3 minuten

Nog even geduld a.u.b.

Alle cijfers zijn nog steeds stijgende, terwijl onze prognose 1,5 maand geleden een kentering te zien gaf rond deze tijd. Die zien we dus nog steeds niet en de belangrijkste verklaring lijkt te zijn dat de bescherming die de vaccins geven tegen verspreiding (tegenwoordig ook wel transmissie genoemd) nog lager zit dan we hiervoor nog dachten. Dat heeft dan tot gevolg dat diegenen die meer dan 5 maanden geleden zijn gevaccineerd, voor wat betreft het verspreiden van het virus cijfermatig kunnen worden toegevoegd aan de groep ongevaccineerden, die dus steeds groter wordt. Het evenwicht tussen mensen die wel en niet immuun waren, is verstoord en dat moet eerst weer recht weer getrokken worden.

Daar komt bovenop dat het seizoen zich inmiddels heeft laten gelden. Als het afnemen van de geprikte immuniteit eerder was voltooid, dan was het seizoenseffect er achteraan gekomen en had alleen voor een opleving gezorgd. Nu versterkt het elkaar. Maar eens is de “brandstof” voor deze vierde golf op en zullen de cijfers door het hoge aantal besmettelijken dat er nu nog is snel gaan dalen. Dit plaatje lieten we drie weken geleden zien:

Dagcijfers 23 november - 25755

De blauwe lijn is het aantal vaccinaties dat per dag werd gezet, die rond 21 juni zijn hoogtepunt bereikte. Gemiddeld 20 weken daarna is volgens de cijfers uit Qatar het vaccin zijn werkzaamheid tegen verspreiding voor 80% kwijt geraakt, dat is schematisch weergegeven met de rode lijn. Maar dat was nog ten tijde van de Alpha variant en de geluiden zijn steeds luider dat de bescherming bij de Delta variant helemaal niet meer aanwezig is.

Maar dit is de theorie. De praktijk is uiteindelijk vaak toch weer wat anders. Dat hebben we een jaar geleden gezien, toen we nog geen idee hadden hoe groot de invloed van het seizoen was. Nu hadden we geen idee wat de bijdrage zou zijn van het uitwerken van het vaccin. Gommers heeft daar inmiddels een flink aantal belangrijke statements over gegeven: Door de Delta variant is het eigenlijk helemaal geen discussie. Want het heeft helemaal geen zin of je gevaccineerd bent of niet. Het OMT komt daarentegen met berekeningen die laten zien dat het 82% veiliger is als we 2G gaan invoeren en zij rekenen nog steeds met een zeer hoge beschermingsgraad, ter onderbouwing van deze 2G maatregelen.

Eigenlijk zitten we nu te loeren naar het moment dat de cijfers deze dalende lijn gaan inzetten. We vergroten dus het plaatje rondom de laatste maanden, zodat we elke beweging beter kunnen zien. Dit zijn de cijfers van vandaag:

Dagcijfers 23 november - 25762

Nog steeds een stijgende lijn, maar het lijkt op de lange termijn iets af te gaan vlakken. Ook zien we dat de PCR cijfers nu als eerste een langzame afbuiging laten zien. De beide trends nemen we ook waar in de grafiek voor de R-waarden:

Dagcijfers 23 november - 25763

Het duidelijkst is de daling van de R-waarde berekend op de PCR-waarde te zien. Deze heeft inmiddels 5 dagen een dalende trend: van 1,28 naar 1,18. De PCR loopt altijd een kleine week voor op de opname cijfers, dus dat zou dan ook in de loop van de week in de opname cijfers te zien moeten zijn. Ook zien we dat de afgelopen maand de luchtvochtigheid steeds vaker onder de grens van 6 g/kg daalde. De stijging van de cijfers begon al een maand eerder (half september), dus het seizoen kan dat niet hebben veroorzaakt.

We moeten dus nog even geduld hebben!

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 333 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 265 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,12 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.