Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 26 november

Dagcijfers 26 november - 25884
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 26 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 26 november

Leestijd: 2 minuten

Over de top?

Wat gisteren al werd aangekondigd is goed terug te zien in de dagcijfers van de GGD. Voor het eerst in bijna twee maanden een daling t.o.v. een week eerder.

Dagcijfers 26 november - 25899

Ook bij de RIVM cijfers is er een top geweest. Dit is de grafiek van het verloop naar leeftijd:

Dagcijfers 26 november - 25901

Duidelijk is te zien dat in de oudste leeftijdsklassen nu al een tijdje een stabilsatie te merken is. En dat onder de jongste leeftijdsklassen die nu ook het geval is (met uitzondering van de groep 0-9)

Dit is de grafiek, zoals die twee keer per week wordt getoond:

Dagcijfers 26 november - 25892

De PCR cijfers zijn dus inmiddels dus aan het dalen. Omdat deze een week vooruit lopen op de opnamecijfers, zien we die nog niet dalen. Voorlopig lijkt het er op dat de prognose die we bijna twee maanden geleden deden redelijk uit lijkt te komen. Wel hebben we het verlies aan bescherming van het vaccin te laag ingeschat. De cijfers uit Qatar lieten zien dat er na 20 weken nog 22% bescherming tegen transmissie overbleef. Recentere geluiden (o.a. Gommers) lijken er op te wijzen dat er helemaal geen bescherming tegen transmissie van de Delta variant meer is. Dat zou een goede verklaring kunnen zijn voor de te optimistische prognose die we aan het begin van de vierde golf deden.

De grafiek voor de R-waarden is een bevestiging van wat we hierboven beschreven:

Dagcijfers 26 november - 25893

De lijn voor de R berekend op basis van de PCR cijfers laat een duidelijke daling zien. De ziekenhuiscijfers zouden spoedig moeten gaan volgen, vooruitlopend op de effecten van de nog te nemen maatregelen. Er is nog wel steeds een licht dalende trend, maar het zal nog even duren voordat die net zo stijl naar beneden gaat als de PCR cijfers.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 285 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 262 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,09 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558