Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ventilatie advies voor de feestdagen

Ventilatie advies voor de feestdagen - 27662
Samenvatting van het artikel

Een mooi kort overzicht van hoe je tijdens de feestdagen thuis zou kunnen ventileren.

Lees volledig artikel: Ventilatie advies voor de feestdagen

You are using a non-registered url. Please re-register your copy of TNC FlipBook - PDF viewer for WordPress. Click Here to go to registration page.

Leestijd: 2 minuten

Advies voor ventilatie tijdens de feestdagen

Op Twitter kwam ik een kort en prima overzicht over advies voor ventilatie tegen. Heel nuttig om kennis van te nemen voor de feestdagen De auteur dr. Han-Kwang Nienhuys (@hk_nien) heeft in een serie van 15 tweets een mooi inzicht gegeven voor thuis ventileren als er bezoek is, plus nog wat aanpalende onderwerpen.

U treft deze tweets aan in de onderstaande pdf. U kunt het ook downloaden!

Een mooi en nuttig overzicht

Een kleine toevoeging mijnerzijds: ik acht het gevaar om besmet te worden via grote druppels heel klein. Maar het is zeker zo dat als je langere tijd binnenshuis met iemand face to face praat, en deze persoon is op dat moment besmettelijk, dat je dan behoorlijk kan worden blootgesteld aan virusdeeltjes die je inademt.

Cruciaal voor het besmet raken is de zogenaamde virale doses. Die wordt bepaald door de duur van het inademen en de concentratie van virusdeeltjes in de lucht.

Luchtvochtigheid

Daarnaast is het verhogen van de luchtvochtigheid in de winter binnenshuis naar een niveau van boven de 45% relatieve luchtvochtigheid bij kamertemperatuur een belangrijk hulpmiddel om zwevende virusdeeltjes uit de lucht te krijgen. Dat wordt o.a. gedaan met waterbakjes aan de verwarming, eenvoudige luchtbevochtigers en/of het drogen van de was in de kamer.

Onder de 40% relatieve luchtvochtigheid is een optimale situatie voor het virus om lang in de lucht te blijven en is ventilatie extra belangrijk. Er zijn ook hele simpele en goedkope metertjes om dat te meten.

Met dit ventilatie advies van Han-Kwang kunt u, als u zich kwetsbaar voelt, veiliger mensen ontvangen tijdens deze voor de familie zo belangrijke dagen.

Ik wens u daarbij veel plezier bij en hoop dat het volgend jaar voor iedereen stukken beter zal gaan dan het huidige.

Maurice de Hond

U heeft zojuist gelezen: Advies voor ventilatie tijdens de feestdagen.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.