Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Stop de Lockdown NU

Stop de Lockdown NU - 27993
Samenvatting van het artikel

Zelfs de ziekenhuisbezetting op 25 december kon het RIVM doomscenario niet goed voorspellen. Nu we afstevenen op een daling van 40% onder de top van een maand geleden en de berichten rondom Omikron steeds gunstiger worden moet het - liever vandaag nog dan morgen - klaar zijn met de lockdown. En zeker niet als verkapt dwangmiddel voor het boosteren gebruikt worden. Of is dit gewoon de generale repetitie voor de uitrol van de volgende booster in maart?

Lees volledig artikel: Stop de Lockdown NU

Leestijd: 6 minuten

De ontwikkeling van de cijfers

Vlak voor de paniek lockdown werd afgekondigd beschreven we hier al dat het scenario waarmee van Dissel vanaf 10 december werkt veel te negatief was met uitermate onwaarschijnlijke uitkomsten.

De ontwikkelingen in Zuid-Afrika waren bemoedigend. En doordat in Nederland de cijfers duidelijk aan het dalen waren, zou in ieder geval voor een paar weken de ziekenhuiscijfers gaan dalen. Op die manier was er ruimte om te wachten met drastischer ingrepen. Maar dat was in Den Haag tegen dovemansoren gezegd. Daardoor hebben we nu al een week (te) lang de strengste lockdown van Europa.

Bevestiging

Niet alleen komt nu ook uit andere landen een vorm van bevestiging van de ervaringen uit Zuid-Afrika, ook verlopen ondertussen de cijfers in Nederland gunstiger dan het RIVM in dat scenario had gezet. Hier zien we de ontwikkeling van de cijfers tot en met gisteren in relatie tot het scenario van het RIVM. Maarten van den Berg (@mr_Smith_Econ) heeft de echte cijfers afgezet in dat model. Zelfs de ontwikkeling van de ziekenhuisbezetting van twee weken later werd door het model van het RIVM overschat.

Omdat de positieve testen onder de oudere bevolking nog steeds dalen, weten we ook zeker dat die cijfers de komende 7 dagen nog verder gaan zakken, waardoor het gat met het model alleen maar groter wordt. In dat model stond voor 1 januari een cijfer van rond de 3000 mensen in de ziekenhuizen. Op dit moment is het cijfer iets onder de 2000 en verwacht kan worden dat dit nog daalt tot een niveau van onder de 1750.

Stop de Lockdown NU - 27989

Geruststellende bevindingen

Hoewel we nu onder invloed van Omikron wel een afvlakking en in sommige steden een stijging zien van het aantal positieve testen (zoals in Amsterdam/Groningen en onder de leeftijdsgroep 20-29 jaar) zijn er al twee geruststellende bevindingen:

  1. In Zuid-Afrika hebben we gezien dat zelfs na een exponentiele groei er vrij snel weer een ombuiging ontstond. 
  2. De ziekenhuisopnames/overlijdensgevallen vertonen een veel lager beeld dan bij Delta. Zeker als je er rekening mee houdt dat er beduidend meer mensen zijn zonder symptomen. Maar als die voor iets anders in het ziekenhuis worden opgenomen, dan testen ze wel positief.

De in Hasselt werkende Nederlandse internist Dr. Jeroen van der Hilst schrijft op Linkedin ook al vrijwel dagelijks updates om te laten zien hoe verkeerd de modellen waren/zijn en dat de lockdown snel opgeheven moet worden. Dit is zijn stuk van gisteren.

Stop de Lockdown NU - 27990

Verkeerde modellen

Met foute veronderstellingen en verkeerde modellen zijn we kort voor Kerst in een schadelijke lockdown terecht gekomen. Scholen, horeca en winkels gesloten. En mensen weer extra bang gemaakt, zodat ook Kerst en Oud en Nieuw met een extra sluier erop gevierd worden. En op geen enkele wijze heb je het gevoel dat ze bereid zijn om op korte termijn op hun schreden terug te keren. Om te leren van eerdere fouten.

En als je door je oogharen kijkt, weet je ook waardoor het komt en hoeveel erger het nog gaat worden.

De oogkleppen blijven op

Nederland is als laatste aan het boosteren begonnen, omdat men niet bereid was te onderkennen dat de werking van het vaccin in de tijd aan het afnemen was. Iets wat we op deze site al in augustus constateerden. Elke aanleiding werd gebruikt om te zeggen dat alles de schuld was van de ongevaccineerden.

3G werd eind september ingevoerd en hoewel toen ook al uit de Nederlandse cijfers bleek, dat gevaccineerden in steeds grotere mate besmet konden worden en anderen konden besmetten, werd 3G gehandhaafd, alsof het een veilige aanpak was. Maar die introductie en handhaving van 3G hebben juist bijgedragen tot een stijging van het aantal geïnfecteerden.

Dat eendimensionale beleid van de aanpak van de ongevaccineerden is nu overgezet naar een eendimensionaal beleid van het geboosterd krijgen van iedereen. Alleen via snel boosteren zouden we ons goed kunnen beschermen tegen Omikron was het verhaal. Hoe geïndoctrineerd veel media zijn, blijkt wel uit dit artikel uit De Telegraaf van gisteren. Daarin werden de maatregelen in een aantal Europese landen beschreven louter in relatie tot de mate waarin men daar geboosterd was.

Stop de Lockdown NU - 27991

Ontwikkeling van de cijfers

Maar wat de schrijver van het artikel niet heeft gedaan was de feitelijke ontwikkeling van de cijfers te beschrijven. En daarbij te constateren dat in landen waar de ontwikkeling van de cijfers op dit moment negatiever zijn dan in Nederland men toch gekozen had voor minder strenge maatregelen. En dat was zeker niet omdat men daar wel vertrouwde op de bescherming van de booster.

Maar in Nederland heeft men door te schermen met het grote gevaar van Omikron de angst bij velen nog extra opgestookt, zodat mensen bijna niet kunnen slapen voordat ze de verlossende booster in hun arm hebben gekregen.

Terwijl bij hen niet het volgende doordringt:

  • Omikron maakt (beduidend) minder ziek
  • De eerste paar weken na de boosterprik heb je juist een groter risico om besmet te worden.
  • Er is een aparte variant van het vaccin besteld dat beter tegen Omikron zou beschermen. Levertijd over drie maaanden.
  • In Israël  is men begonnen met de tweede boosterprik, omdat de eerste te weinig bescherming (meer) biedt.

Ik viel helemaal van mijn stoel toen ik las hoe iemand van het Red Team, 30 jaar oud, die regelmatig op televisie komt om de data te bespreken van Covid-19 (die altijd het best beschermende mondkapje draagt en niet lang geleden toch geïnfecteerd was geraakt) liever vandaag dan morgen een boosterprik wil nemen. (Er staat nu een termijn op van 3 maanden). 

Dringt dan echt nog steeds niet het besef door dat het, zeker nu Covid-19 qua ernst steeds meer afneemt, het een compleet verkeerde aanpak is om dan iedereen maar meerdere keren per jaar te blijven boosteren? En hoe groot je bescherming als 30-jarige al is dat je niet lang geleden geïnfecteerd bent geraakt?

Want het lijkt nog steeds van kwaad tot erger te gaan.

  • De quarantaineregels zijn aangescherpt. Iets wat in de komende tijd steeds meer zal leiden tot problemen bij allerlei diensten, omdat men 10 dagen in quarantaine moet blijven als men contact heeft gehad met iemand die besmettelijk was, tenzij men na 5 dagen negatief test.  (Terwijl inmiddels het ook al duidelijk is dat Omikron zich heel snel verspreidt en dat je ook na drie dagen al vrijwel zeker kan weten of je al dan niet geïnfecteerd bent geraakt.)
  • Dat geldt ook als men gevaccineerd of geboosterd is, maar ook als men langer dan 8 weken geleden positief is geweest. Een termijn van 8 weken is gewoon om te huilen. Maar het is in lijn met wat men nog meer van plan is:
  • Als je langer dan zes maanden geleden de infectie hebt gehad, tel je als onbeschermd. (Was eerst zes maanden. Zou verlengd worden naar 1 jaar, maar is in overleg met Europa weer teruggebracht naar 6 maanden).
  • Als je langer dan negen maanden geleden gevaccineerd bent, tel je als ongevaccineerd. In een aantal landen zie je nu ook al dat als je langer dan zes maanden geleden geboosterd bent, tel je als ongevaccineerd.

Los van de werkelijkheid

Ondertussen zie je in nogal wat landen, waar ook de 2G ingevoerd is (en blijft), dat er voorgesorteerd wordt op de vaccinatieplicht. Beide trajecten lijken ook in Nederland nog steeds als niet onwaarschijnlijk beschouwd te worden.

Men raakt steeds meer los gezongen van de werkelijkheid. En wat er ook aan gunstige berichten binnenkomen over Omikron en de kans dat dit de variant is die ervoor zorgt dat we Covid-19 niet anders mee moeten behandelen als een normale groep, lijkt men met dat met dat scenario niet eens rekening te willen gaan houden. Zo blijft men nu inzetten op boosteren als de enige way-out. (Zoals het met vaccineren was).

Zijn er dan geen grote autoriteiten in de medische wereld in Nederland meer, die samen gaan zeggen “Genoeg is genoeg! We hebben ons nu al te lang laten meeslepen door de leden van het OMT!”.

Aanbevolen

Ter afsluiting wil ik u twee video’s aanbevelen, die ik de afgelopen dagen heb bekeken en die ik leerzaam vond plus een interessant artikel:

U heeft zojuist gelezen: Stop de Lockdown NU

Help onze site door af en toe een (kleine) donatie over te maken. Klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.