Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 29 december 2021

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 29 december 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 29 december 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 29 december 2021

De cijfers van de maandag na Kerst van de GGD zijn binnen. Ze zijn naar verwachting, door het Kerstweekend hoger  dan de vorige week. Maar toch wat minder hoog dan verwacht kon worden door de terugval in het Kerstweekend. Opmerkelijk is het hoge aandeel positief.

Dat geeft aan dat het aandeel personen dat een bevestiging wilde van een sneltest relatief hoog moet zijn geweest.  Op basis van het feit dat 85% van de sneltesters een positieve uitslag krijgen kunnen we vaststellen dat tweederde van de positieve testen van maandag deze sneltesters moeten zijn geweest. De week ervoor was dat naar schatting 40%.

De komende twee dagen moet dat beeld stabieler worden en het effect van het Kerstweekend geneutraliseerd.

Covid Dagcijfers 29 december 2021 - 29773

Als naar de leeftijdsverdeling wordt gekeken van de positieve testen dan zien we in steeds meer leeftijdsklassen een stabilisatie of stijging. De grote daling bij de groep 0-9 jaar (mede door de schoolvakantie) wordt in aantallen min of meer gecompenseerd in de stijgingen die we zien bij de 20-29 jarigen en de leeftijdsklassen erboven.

Met ook een begin bij de leeftijdsklassen (boven de 50 jaar) die voor het overgrote deel van de ziekenhuisopnames zorgen.

Covid Dagcijfers 29 december 2021 - 29812

Als we nu naar de ziekenhuisopnames naar leeftijd kijken dan zien we nog steeds een (sterke) daling.

Covid Dagcijfers 29 december 2021 - 29850

MET of DOOR Covid

De grote vraag zal zijn hoe die stijging van de gevallen boven de 50 jaar terug te vinden zullen zijn in de ziekenhuisopnames in de komende tijd. Daarbij moet zeker gewezen worden op het verschil tussen MET Covid-19 of DOOR Covid-19. De ervaring in het buitenland leert dat er vooral een stijging dan is in MET Covid-19. Maar als dat onderscheid niet wordt gemaakt dan geeft dat een (veel) te negatief beeld.

Alleen bij de IC opnames zal dat verschil minder belangrijk zijn. Te verwachten valt dat de relatie IC-opnames t.o.v. ziekenhuisopnames duidelijk gaat veranderen. Het aandeel IC-opnames zal duidelijk lager worden.

De vraag is alleen hoe transparant de cijfers in de komende tijd worden om echt de juiste conclusies te trekken.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 29 december 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.