Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 31 december 2021

Covid Dagcijfers 31 december 2021 - 30661
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 31 december 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 31 december 2021

Leestijd: 4 minuten

Een kilo veren

Wat weegt meer, een kilo lood of een kilo veren. Een klassieke vraag waarvan het juiste antwoord zou moeten zijn dat ze even zwaar zijn. Een stukje educatie uit de tijd van wat in mijn tijd nog de lagere school heette. Het is een voorbeeld, dat laat zien dat je gevoel je soms dwingt tot een heel andere beleving, want iedereen weet dat lood erg zwaar is.

Iets soortgelijks zien we nu gebeuren met de corona epidemie. De Omikron variant is twee-en-een-half keer besmettelijker! De Britse variant was al zo’n 30% besmettelijker, de Delta 50%. En de Omikron 250%! De media buitelen over elkaar om nieuwe dagrecords te melden. In Frankrijk 200.000 besmettingen op één dag. In Amsterdam al 80% aandeel Omikron, toe maar. Een loodzware last staat ons te wachten.

Jazeker, Omikron is veel besmettelijker, maar het is een kilo veren! Het maakt veel minder ziek. Maar door de veel hogere besmettelijkheid, groeit deze golf net zo hard als de eerste golf in maart 2020 en bovendien wordt hij deze keer vrijwel niet afgeremd door het seizoen. Zo komt ruim de helft van iedereen die nog geen immuniteit heeft opgebouwd alsnog aan de beurt. Het aandeel Omikron is inmiddels groter dan 85%. Ongeveer 2 miljoen besmettingen in korte tijd, waarvan 500.000 per dag op het hoogtepunt van deze golf, rond 12 januari. Maar het is veel milder!

Zuid-Afrika

Dat zijn zo ongeveer de cijfers waar we bij benadering aan moeten denken. Toch gaat het dit keererg meevallen. In Zuid-Afrika, waar Omikron als eerste werd waargenomen, waren de cijfers 10X – 20X milder dan bij de Delta golf, de CFR is nog maar 5% van wat hij was. En het gaat hier nu nog maar om 20% van de bevolking die blootgesteld wordt aan dit natuurlijke fenomeen. Als we al deze kansen met elkaar vermenigvuldigen, komen we op een milde golf in de eerste weken van januari, die net als in Zuid-Afrika kort zal duren.

Covid Dagcijfers 31 december 2021 - 30653

Daar is de vierde golf straks binnen 6 weken voorbij. Daarvan hebben we hier de eerste twee weken al achter de rug. Door de uitdovende Delta golf is hier echter het begin van deze vierde golf aan het zicht onttrokken, dus pas sinds een paar dagen zien we ook hier deze snelle stijging.

Het verloop

Nadat de eerste berichten over de Omikron rond 1 december bekend werden, hebben we een eerste prognose gedaan. De belangrijkste aannames waren:

  • Omikron is 2,5X besmettelijker dan de Delta
  • Ongeveer 10X minder ziekmakend
  • Eerste besmettingen rond 22 november in Nederland

Inmiddels zijn we een paar weken verder en begint de vierde golf zich af te tekenen, zodat we de aannames wat scherper kunnen bijstellen. Met name de besmettelijkheid lijkt een kleine aanpassing nodig te hebben: niet 2,5X maar 2,4X besmettelijker. Geen dramatische wijziging, maar met deze waarde kloppen de waarnemingen weer vrijwel exact met het rekenmodel. De hoogte van de golf in de eerste weken van januari is nog steeds niet helemaal zeker, maar met 200 opnames per dag zullen we goed in de richting zitten. Wel met de kanttekening dat deze opnames met veel mildere klachten gepaard zullen gaan als we de berichten uit Zuid-Afrika en Engeland mogen geloven. Dat zou dan betekenen dat we minder dan 1000 ziekenhuisbedden bezet hebben met corona patiënten.

De grafieken

Dat brengt ons dan bij de meest actuele grafieken, die dus ook de laatste van 2021 zullen zijn. De PCR cijfers zijn inmiddels sterk aan het stijgen, op 28 december waren er 14788 positieve uitslagen en dat was op 29 december gestegen tot 17053, een stijging van 15% in een dag tijd. Uiteindelijk zal het aantal positieve PCR testen in de tweede week van januari gestegen zijn tot ver boven de 20.000, maar de vraag is of de teststraten wel voldoende capaciteit hebben om dat te kunnen vaststellen. 

Covid Dagcijfers 31 december 2021 - 30648

Het aantal ziekenhuisopnames volgt nog steeds vrijwel de prognoses, zowel in Nederland in België. In België iets onder de prognose, in Nederland er inmiddels iets boven. En als we ons beseffen dat er in België vrijwel geen beperkende maatregelen zijn, terwijl Nederland alweer gebukt gaat onder een zware lockdown, dan moeten wij ons toch afvragen wat de bijdrage van de lockdown straks zal zijn geweest. In het gunstigste geval zal het de golf met een dag vertragen, waardoor het einde van de golf wellicht twee dagen later zal zijn (als er al een officieel einde wordt verkondigd).

Het verloop is nog beter te zien als we naar de grafiek van het reproductiegetal kijken.

Covid Dagcijfers 31 december 2021 - 30649

Ook hier is een kleine aanpassing gedaan. De cijfers voor het reproductiegetal hebben we altijd 4 dagen verschoven in de tijd, om te corrigeren voor de incubatietijd. Ziekenhuisopnames volgen een aantal dagen na het vaststellen van een besmetting. Dat lijkt bij Omikron 2 dagen eerder te zijn als we de prognose vergelijken met de werkelijke waarden, wat ook weer in overeenstemming is met wat in de klinieken wordt waargenomen. Dus we hebben de op PCR waarden berekende R-waarde 2 dagen verschoven.

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 132 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 142 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,92 **

Fijne jaarwisseling iedereen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 31 december 2021 – Een kilo veren

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029