Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 1 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 1 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 1 januari 2022

Leestijd: 4 minuten

Onopgemerkte storingen

Als we de GGD dagcijfers zien en de meldingen van het RIVM van de laatste twee dagen, lijkt het erop dat er een aantal mensen bij RIVM/GGD op vakantie zijn. Want voor de tweede dag zijn de RIVM-cijfers lager dan de GGD-cijfers. En afgelopen donderdag was het zelfs een stuk lager. Terwijl normaliter de cijfers die het RIVM bekend maakt circa 10% hoger zijn dan de GGD cijfers.

Gisteren had de GGD ruim 17.000 positieve testen en maakt het RIVM 16.700 bekend. Dus met die 10% bovenop de GGD-cijfers moet dat 2.000 tekort zijn geweest.

Vandaag heeft de GGD ongeveer 18.500 positieve testen gemeld van afgelopen donderdag en maakte het RIVM  maar 15.500 bekend. Dus met die 10% bovenop de GG cijfers moet het RIVM 5.000 gemist hebben. Dus in totaal loopt het RIVM nu 7.000 achter. 

Minder mensen

Nu zullen er gisteren en vandaag minder mensen zijn komen testen dan donderdag. Maar als het aantal vrijdag bij de GGD hetzelfde wordt als donderdag en bij het RIVM is wel vastgesteld dat ze er 7.000 gemist hebben, dan krijgen we dus in de komende paar dagen cijfers van boven de 25.000. (Met daarin dus die gemiste 7.000).

We weten niet precies of de hogere cijfers van donderdag kwamen als uitvloeisel van het Kerstweekend of dat meer mensen kwamen testen als zekerheid voor Oud & Nieuw. Het wat lagere percentage positief laat zien dat het aandeel sneltesters, die een bevestiging wilden, lager was dan in de dagen ervoor.

Oftewel mensen, die geen sneltest hadden gedaan kwamen in duidelijk hogere mate dan de dagen ervoor. Voor het laatst dat er meer dan 70.000 mensen zich hebben laten testen was 8 december. Het aantal positieve testen was bijna 50% hoger dan de week ervoor.

Covid Dagcijfers 1 januari 2022

Naar leeftijd

De verdeling van de positieve testen naar leeftijd laten een voortzetting zien van het patroon van de afgelopen week. Nu valt ook goed te zien dat het aantal positieve testen bij de groep 60+ ook aan het stijgen is. De komende week zal blijken welke gevolgen dit heeft voor de opnames in het ziekenhuis. En nog belangrijker op de IC’s.

Omdat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen MET en DOOR Covid in het ziekenhuis, zullen we de cijfers van de ziekenhuisopnames zeker zien stijgen. Maar als de ligtijd korter wordt, zal de ziekenhuisbezetting minder snel stijgen. Cruciaal wordt de druk op de IC’s, omdat we inmiddels weten dat Omikron minder ziek maakt.

besmettingen

Amsterdam waar Omikron dominant is laat een patroon zien dat sterk lijkt op die van de 20-29 jarigen in de bovenstaande grafiek. Het is evident dat dit onder invloed van Omikron is. Maar van groot belang gaat worden hoe lang die scherper stijging voortduurt. En vooral in welke mate het tot ernstige ziektes leidt.

nieuwe gevallen

Londen

Londen met 9 keer zoveel inwoners (en Engelsen die vaker laten testen) zag van begin december tot eind december een stijging van 4.000 per dag naar 30.000 per dag. Maar nu zien we daar alweer een daling.

Het aantal patiënten in ziekenhuizen nam ongeveer met een factor drie toe. Maar dat is zeker inclusief een fors deel MET Covid opgenomen (schattingen lopen uiteen van 40% tot 75%). Dus bij lange na niet met dezelfde stijgingspercentage als het aantal positieve testen.

De stijging van het aantal patiënten die “ventilation beds” nodig hadden was in die periode rond de 50%/. Dit is nu nog steeds een vijfde van het hoogtepunt begin januari 2021.

Het aantal doden is in de laatste zes weken amper gestegen. (Er is een achterstand in de cijfers).

Ten slotte de ziekenhuiscijfers in Nederland. De bezetting van de ziekenhuizen is zoals verwacht met weer 97 gedaald (8%) lager. Op de IC’s daalde van 494 naar 472 (ruim 4%).

Oud en Nieuw

Ook de nieuwe opnames waren laag, maar dat kan ook aan Oud en Nieuw liggen. Pas woensdag a.s. is het echte complete beeld te krijgen, dat gegarandeerd qua bezetting nog duidelijk lager zal zijn dan vandaag.

De gevolgen van de stijging van de positieve gevallen zal, als het een effect heeft, pas daarna te zien zijn in de instroom. Maar ook dan zullen de instroom en de uitstroom zich nog minstens even in evenwicht houden. (Want de instroom van 12 dagen geleden is de uitstroom van vandaag, dus pas als de instroom hoger wordt dan de instroom van circa 12 dagen geleden zal de bezetting stijgen).

Ten slotte de leeftijdsverdeling van de ziekenhuisopnames:

Covid Dagcijfers 1 januari 2022

Stabilisatie

Het enige dat nu een beetje opvalt is dat de leeftijdsgroep van 50 en jonger nu een stabilisatie laten zien. Maar besef dan wel dat die leeftijdsgroep de laatste twee maanden slechts een kwart van de ziekenhuisopnames uitmaakte.

Eigenlijk zullen de opnamen van de IC’s een betere indicatie zijn van de mate van ziekmakendheid van Omikron. Besef wel dat het totale aantal van de bezetting van dit moment (472) ruim een derde lager is dan het scenario dat het RIVM schetste met haar model op 14 december. Bij dat model werd ervan uitgegaan dat er een lockdown zou ingaan bij de start van de Kerstvakantie.

Zelfs als de lockdown, die vijf dagen eerder gestart is als het RIVM bij haar model van uitging, zorgt voor de IC-opname, kan dat op dit moment amper terug te vinden zijn in de IC-bezetting. (Want gezien de gemiddelde ligtijd van 18 dagen) ligt daar het overgrote deel dat besmet is geraakt van (ruim voor de) lockdown.

Onbegrijpelijk

Het was en is onbegrijpelijk dat het RIVM in haar model van 14 december op de voorspelling kwam dat rond Nieuwjaar de bezetting van de IC’s 750 zou zijn. (Om nog maar niet te spreken over het doomscenario van de weken erna, die op een cijfer van duizenden IC-patienten uitkwam rond begin februari).

Dat we de komende tijd forse stijgingen zullen zien in positieve testen lijkt wel zeker te zullen zijn. Maar de vraag is wanneer de ombuiging zal gaan beginnen (vrijwel zeker al weer in de loop van januari). En de nog grotere vraag is hoe de ziekenhuisbezetting in die periode zich zal gaan ontwikkelen.

Als men geen onderscheid maakt tussen MET en DOOR Covid dan krijgen we een (sterke) overschatting van de ziekenhuisdruk. De druk op de IC’s wordt dan eigenlijk de beste indicator. Op basis van de ervaringen in Zuid-Afrika en Londen zou het ons zeer verbazen als dat de komende twee maanden de 750 zou overschrijden. Maar als het echt meevalt dan zou het zelfs onder de 500 kunnen blijven.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 1 januari 2022 – Onopgemerkte storingen.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029