Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Deltaplan Ventilatie in Nieuwsuur (2-1-2022)

Deltaplan Ventilatie in Nieuwsuur (2-1-2022) - 30884
Samenvatting van het artikel

Gisteravond in Nieuwsuur werd in verband met de opening van de scholen na Kerst het "Deltaplan Frisse Lucht" geopperd. De uitzending liet goed zien, hoeveel er niet is gebeurd sinds we op deze site al in juni 2020 een "Deltaplan Ventilatie" voor hebben gesteld. En nog steeds heeft het geen hoge prioriteit in Nederland.

Lees volledig artikel: Deltaplan Ventilatie in Nieuwsuur (2-1-2022)

Leestijd: 2 minuten

Gisteravond kwam bij Nieuwsuur de opening van de scholen na de kerstvakantie aan de orde en het probleem van de ventilatie. En hoe weinig daar in de meeste scholen tot nu toe aan gedaan is/kon worden. Prof. Micha de Winter stelde een “Deltaplan Frisse Lucht” voor.

In het programma werd ook gememoreerd wat er nog steeds op de website van de overheid staat:

Deltaplan Ventilatie in Nieuwsuur (2-1-2022) - 30876

Grove onderschatting

Dat slechts 25% van de scholen een onvoldoende ventilatiesysteem hebben, zoals in de uitzending gesteld, is ook een grove onderschatting van het probleem. Dat zijn scholen die niet aan de bouwverordening 2012 voldoen. Maar enerzijds is die bouwverordening niet gericht op de bestrijding van het virus en anderzijds gaat het niet om hoe het ventilatiesysteem is aangelegd, maar hoe de onderhoudstatus is, hoe die wordt gebruikt en wat de protocollen zijn.

Dat in Nederland in klaslokalen CO2-meters niet verplicht zijn, zegt op zichzelf eigenlijk al alles t.a.v. de uitvoering van deze aanpak. En dit alles komt door de koppigheid van RIVM en OMT om toe te geven dat de insteek van begin 2020 dat het virus zich met name via grote druppels verspreidt onjuist was.

Verantwoordelijkheid

Zoals vaker gezegd op deze plek. RIVM, OMT en iedereen die ze ermee hebben laten wegkomen hebben een grote verantwoordelijkheid voor de omvang van de schade die individuen en de samenleving hebben opgelopen sinds het najaar van 2020. Er had veel meer gedaan kunnen worden aan het veilig maken van ruimtes, zoals scholen, kantoren, restaurants, bioscopen, theaters. En de ruimtes die veilig waren/zijn te voorzien van een vignet, zodat iedereen dat ook weet.

Juist omdat er ook veel nieuwe bezoekers zijn op deze site treft u hieronder een opsomming (en links) aan van een aantal belangrijke artikelen over dit onderwerp. Maar eerst een kort filmpje van 4 juli 2020, dat – helaas – niets aan actualiteit heeft ingeboet.

Gepubliceerde artikel op deze site over ventilatie

07-07-2020: Zo wordt je besmet en dit kan je er tegen doen.

04-08-2020: De urgentie van het Deltaplan Ventilatie voor scholen.

14-08-2020: Zo kan het wel goed gaan op scholen.

25-08-2020: Groot deel van de scholen voldoet niet aan het Bouwbesluit 2012.

28-09-2020: We moeten er alles aan doen om de scholen wel open te houden.

22-05-2021: Hoe de opstelling van het RIVM nog steeds levens kost. 

26-05-2021: Open de scholen met CO2-meters.

11-07-2021: OMT advies over ventilatie #huh?+!

09-12-2021: Enorme aantallen onnodige slachtoffers.

En via onze zoekoptie kunt u via de woorden “deltaplan”, “ventilatie”, “luchtvochtigheid”, “luchtfiltering” en “HVAC” nog meer artikelen vinden.

Ik ben bang dat ik ook in de toekomst nog diverse van deze artikelen zal moeten schrijven. Behalve als mijn droom uitkomt.

U heeft zojuist gelezen: Deltaplan Ventilatie in Nieuwsuur (2-1-2022).

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665