Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Nu adviseert het OMT mondkapjes buiten?!

Nu adviseert het OMT mondkapjes buiten?! - 31863
Samenvatting van het artikel

OMT-lid Menno de Jong denkt nog steeds dat de verspreiding van het virus vooral via grote druppels gaat. Blijkbaar is hij niet de enige in het OMT, want anders hadden ze niet het belachelijke advies gegeven nu ook op drukke plekken buiten een medisch mondmasker te dragen.

Lees volledig artikel: Nu adviseert het OMT mondkapjes buiten?!

Leestijd: 3 minuten

Het is bijna niet te geloven

Het wordt steeds belachelijker. Het OMT heeft volgens De Telegraaf het volgende geadviseerd:

Nu adviseert het OMT mondkapjes buiten?! - 31861

Terwijl het inmiddels vrijwel wereldwijd wordt erkend dat buiten de besmettingskans klein is, zit het OMT nog steeds vastgebakken in het beeld dat de verspreiding vooral via grote druppels verloopt. Dus overal waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, binnen of buiten, moeten mondkapjes gedragen worden.

Deze opvatting is inmiddels zo achterhaald, dat het schaamrood je op de kaken zou moeten krijgen als je anno januari als OMT-lid nog steeds beweert dat de verspreiding van het virus vooral via grote druppels verloopt. En laat dat nu precies datgene zijn wat OMT-lid Menno de Jong nog vorige week op Salto verklaarde. 

Kijk maar:

Bestreden opvatting

In de eerste helft van 2020  werd door de WHO en het RIVM gemeld dat het virus zich vrijwel alleen via grote druppels verspreidde. Daarom zou de 1,5 meter, het regelmatig wassen van handen en het opletten met aanraken van oppervlaktes een adequate manier van bescherming tegen besmetting zijn.

Er was een klein groepje wetenschappers (natuurkundigen), dat dit vanaf het begin bestreden. Linsey Marr en Jose-Luis Jimenez waren daar uitgesproken voorbeelden van. In maart 2020 kwam ik op basis van data-analyse en het werk van o.a. Linsey Marr tot de conclusie dat het virus zich, net zoals bij mazelen, vrijwel alleen via de lucht verspreidde.

Sinds de zomer van 2020 heeft er in veel landen een duidelijke kentering plaats gevonden. 239 wetenschappers schreven een brief over dit onderwerp naar de WHO en kregen in veel landen toegang tot de media. In diverse landen, zoals België, is het bestrijden van de verspreiding door de lucht de kern van het beleid geworden. Schoorvoetend is ook de WHO aan het meegaan. Hoewel ze het niet expliciet uitspreken dat de verspreiding door de lucht de dominante weg is.

Vierde bordje

In Nederland heeft noch het RIVM, noch Van Dissel, noch het OMT zich expliciet uitgesproken over die dominante verspreidingsweg. Sinds mei wordt als vierde bordje wel ventilatie geplaatst. Maar het onderwerp staat niet bovenaan de lijst van urgente acties ter bestrijding van de verspreiding van het virus.

Bij de opening van de scholen vandaag (bijna 22 maanden na de start van de crisis) moet weer worden vastgesteld dat er te weinig wordt gedaan in de scholen t.a.v dat onderwerp. Terwijl in Duitsland 80% van de kosten van aanpassingen door de overheid worden gedaan is dat in Nederland 30%.

Keer op keer ging het mij door merg en been als ik Van Dissel weer hoorde uitleggen dat de verspreiding door de lucht maar een kleine rol speelde. En dan met de toevoeging: want anders hadden onze maatregelen in voorjaar 2020 niet geholpen. Hij zei het keer op keer, o.a. bij de toelichting in de Tweede Kamer in augustus 2020. Dit was kort voordat Angela Merkel in een persconferentie het grote belang van aerosolen had benadrukt. 

Van Dissel negeerde bij die argumentatie o.a. dat half maart ook vrijwel alles gesloten werd waar aerosolen zich zouden kunnen verspreiden en het een warme lente was geworden. Ook alle andere leden van het OMT voegden zich toen bij dit koor van Van Dissel. Ik noemde dat de vereniging van aerosolen-ontkenners.

Uit het OMT zetten

En nog steeds is dit de opvatting die blijkbaar dominant is bij het OMT. Zoals uit het fragment van Prof. de Jong blijkt. Waardoor hij medeverantwoordelijk is voor het advies van de mondkapjes in de buitenlucht.

Zou het niet zo horen te zijn dat als een lid van het OMT anno januari 2022 dit soort dingen zegt, hij of zij onmiddellijk uit het OMT gezet zou horen te worden? Of doen ze dat niet, omdat er dan te weinig leden over blijven?

Wellicht kunnen ze een studiereis organiseren naar Engeland voor het volledige OMT?

In het fragment van de uitzending is hij in gesprek met Rogier Rumke, die mede naar aanleiding van dat gesprek dit blog geschreven heeft, dat u op onze site aantreft:  “Een druppel in een glas water”.

U heeft zojuist gelezen: Daarom adviseert het OMT mondkapjes buiten?!

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Helaas blijft onze site nodig, als je dit soort adviezen krijgt van het OMT. Steun onze site af en toe financieel. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665