Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 13 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 13 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 13 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 13 januari 2022

Zoals verwacht zijn de GGD cijfers van dinsdag iets lager dan van maandag. En maar 10% meer dan de week ervoor. Maar zoals al eerder gezegd, deze cijfers zeggen niet zoveel, omdat er veel mensen komen om een sneltest te bevestigen.

Goed te zien aan het hoge percentage positief (besef dat bevestigers van sneltesten 88% positief scoren). Aan de andere kant geeft dit niet het beeld dat er sprake is van een exponentiele stijging, zoals elders wel gezien werd/wordt. Maar dat kan aan de maximale testcapaciteit liggen.

Covid Dagcijfers 13 januari 2022 - 32144

Bij de leeftijdsverdeling zien we hetzelfde patroon met een eerste afbuiging onder de groep tussen 20 en 29 jaar.

Covid Dagcijfers 13 januari 2022 - 32146

De ziekenhuisbezetting is ook vandaag weer gedaald met circa 5%. Die bezetting is nu een kwart van de voorspelling van het model van het RIVM van vier weken geleden. Dat is ook het geval met de voorspelde IC-bezetting (zie de blauwe lijn).

Covid Dagcijfers 13 januari 2022 - 32147

Uit de ziekenhuisopnames per leeftijd is nu te zien dat er een soort stabilisatie optreedt in alle leeftijdsgroepen. Onder 30- zien we een stijging. Het zou me niet verbazen als dat vooral MET Covid-19 is. Besef daarbij ook dat in Californië berekend is dat de ligduur in het ziekenhuis beduidend korter is bij Omikron dan bij Delta. Dat kan in totaal 70% ligdagen schelen!

Een stabilisatie in het aantal opnames zou dan nog steeds kunnen leiden tot een daling van de bezetting.

Covid Dagcijfers 13 januari 2022 - 32148

De komende dagen zal het uitkristalliseren.

Belangrijke waarschuwing: Het RIVM loopt inmiddels bij de dagmeldingen ongeveer 9.000 achter.  Als de GGD morgen weer 35.000 positief test en deze 9.000 worden erbij geteld zullen morgen rond de 44.000 positieve testen als dagcijfer worden gemeld. Ben benieuwd hoe de media er dan mee omgaan kort voor de persco van vrijdagavond.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 13 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.