Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 14 januari 2022

Covid Dagcijfers 14 januari 2022 - 32213
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 14 januari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 14 januari 2022

Leestijd: 3 minuten

Op naar de weg omlaag

Het beeld wordt steeds scherper en de oorspronkelijke aannames voor de minder ziekmakendheid blijken steeds beter te gaan kloppen: 10 maal minder ziekmakend en 4 maal minder mensen laten zich testen na besmet te zijn.

Wel zou het zo kunnen zijn dat het iets langer duurt voordat de PCR cijfers echt beginnen te dalen. We zagen dat effect in zowel Zuid-Afrika als Engeland. Daar waren twee brandhaarden die elkaar met wat vertraging opvolgden. In Zuid-Afrika was het de provincie Gauteng die enkele weken voor lag op de rest van Zuid-Afrika. In Engeland was het de hoofdstad Londen die enkele weken voor lag op de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets dergelijks zou hier ook kunnen gebeuren. De eerste berichten dat Omikron dominant ging worden kwamen uit Amsterdam. Op zich geen zorgen, maar dat kan met name een scherpe piek als bij de PCR wat uitsmeren in de tijd.

Waar blijft het bultje?

Dat gezegd hebbende, zitten we verder nog helemaal op de vooraf berekende koers. Het is zelfs zo dat de ziekenhuisopnamecijfers nog blijven dalen, ondanks onze prognose dat er een kleine bult te zien zou zijn. Als we goed naar de grafiek kijken, dan is het verschil niet eens zo groot, ongeveer 30% minder opnames dan verwacht. Omdat het aantal patiënten dat is besmet met de Delta variant nog steeds dalende is, kan het nog weggestreept worden tegen het stijgende aantal mensen dat met Omikron wordt besmet. Een nog steeds langzaam dalende lijn is het resultaat. De oorzaak lijkt met name te zitten in het grote aandeel met Omikron besmette jongeren, die veel minder vaak in het ziekenhuis terecht komen.

Dit is dan de grafiek die we gaan zien:

Covid Dagcijfers 14 januari 2022 - 32217

Het aantal ziekenhuisopnames is aan het dalen onder de 100. De rode lijn is het netto resultaat van het aantal ziekenhuisopnames na aftrek van de schatting van het aantal opnames wegens de Delta variant (oranje stippellijn) en dat neemt nog steeds toe. Na het bereiken van de top van het aantal positieve PCR testen (prognose is begin van deze week) zullen de ziekenhuisopnames sneller gaan dalen.

Ook begint nu het aantal overlijdens sneller te dalen dan het aantal ziekenhuisopnames zelf, een beeld dat we herkennen uit de andere landen. Sinds 1 december 75% minder overlijdens bij een halvering van het aantal ziekenhuisopnames en dus een nog veel grotere daling in vergelijking met het aantal besmettingen. Waarschijnlijk gaan we uitkomen op een CFR-waarde die 10 maal lager was dan die voor de Delta variant.

De R-waarde blijft ook nog steeds onder de 1,00 met een actuele waarde van 0,96 (berekend voor 6 januari).

Covid Dagcijfers 14 januari 2022 - 32218

In deze grafiek kunnen we ook goed zien dat België een voorsprong heeft van 10 dagen op Nederland en dat daar de R-waarde snel aan het dalen is (de groene lijn). Daar dus wel een echt bultje, eigenlijk zoals we dat voor Nederland ook hadden verwacht. De R-waarde berekend voor de PCR cijfers daalt nu heel snel, wat betekent dat we de top inmiddels achter ons gelaten hebben. Besef dat deze cijfers voor de R-waarde ongeveer een week achter lopen, door het rekenen met de 7-daagse gemiddelden.

Op basis van alle cijfers die verzameld zijn, hebben we ook een grafiek gemaakt met de actuele schattingen voor de bezettingen van verpleegafdelingen en IC’s. Dit is de grafiek:

Covid Dagcijfers 14 januari 2022 - 32219

Beide lijnen lijken nog aan de hoge kant, omdat er toch uiteindelijk minder besmettingen gaan leiden tot opname in het ziekenhuis. In elk geval is het een veel gunstiger beeld dan zou moeten blijken uit de prognose van het RIVM die oorspronkelijk 4300 patiënten op de IC voorspelde. Uit onze berekeningen komen we op 1 februari niet verder dan 200 bezette IC-bedden en het zou ons niet verbazen als we uiteindelijk maar op de helft daarvan zouden uitkomen.

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 101 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 90 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,96 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 14 januari 2022 – Op naar de weg omlaag

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126