Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 19 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 19 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 19 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 19 januari 2022

Het wordt steeds gekker. RIVM meldt dat er ruim 38.000 positieve testen zijn gemeld. Maar als je naar de bijpassende GGD-cijfers kijkt van maandag, dan zien we daar ruim 56.000 positieve testen gemeld. Normaal zien we bij het RIVM ongeveer 5% meer dan bij de GGD van twee dagen eerder.

Er was al een achterstand van rond de 15.000. Nu zien we een toename ervan met circa 20.000. Dus het verschil is inmiddels 35.000. Die gaan ergens in de komende tijd ingehaald worden met alle gevolgen van dien.

Covid Dagcijfers 19 januari 2022 - 32750

Interessant zijn de cijfers zelf van maandag en die 45% positief. Op basis van de aanname dat 88% van degenen die een bevestiging van hun sneltest willen bij de GGD  (en dat is het percentage al een aantal weken), kan teruggerekend worden dat van die 125.000 mensen die zich lieten testen, 45.000 kwamen om voor de sneltest een bevestiging te krijgen. De overige 80.000 kwamen zonder die voorkennis. 

Dat houdt in dat van de 56.000 positief getesten, 40.000 (ruim 70%) tot de groep sneltesters behoort. Het is heel moeilijk te bepalen op basis van deze cijfers wat nu eigenlijk de echte ontwikkelingen in de hele populatie zijn. Juist omdat niet bijgehouden wordt welk deel van de positief getesten symptomen heeft of niet, zeggen deze cijfers steeds minder. 

De cijfers van de testen uit de riolering laten in de tussentijd een min of meer stabiele waarde zien. Hoe dat nu geinterpreteerd moet worden is helemaal onduidelijk.

En als je naar deze grafiek kijkt van het online wekelijks onderzoek van het RIVM met de naam Infectieradar dan is het beeld ook multi-interpretabel.

Covid Dagcijfers 19 januari 2022 - 32751

Ondertussen blijven de cijfers van de ziekenhuisopnames en – bezetting dalen. Deze grafiek van Maarten van den Berg laat goed zien hoe de ontkoppeling is van positieve testen en de andere waarden. (En dan is dit nog op basis van de achterlopende RIVM meldingen).

Covid Dagcijfers 19 januari 2022 - 32698

 

De ziekenhuiscijfers nemen af. Martijn Broekman (@tijnbroekman) heeft deze grafiek gemaakt van de groeifactor van de ziekenhuisopnames.

Covid Dagcijfers 19 januari 2022 - 32752

Als ook de ligtijd met de Omikron variant minder is geworden dan zal ook de komende tijd geen echte groei (meer) plaatsvinden van ziekenhuisbezetting of IC-bezetting. Die is op dit moment resp. 846 en 303. Waardes, die rond 1 november voor het laatst werden vastgesteld.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 19 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.