Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 24 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 24 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 24 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 24 januari 2022

De GGD cijfers van zaterdag zijn in lijn met die van de hele afgelopen week. Zaterdag is altijd een dag met wat minder testen dan de dagen ervoor en dat is nu ook zo. Nog steeds zien we dat rond de 70% van de getesten mensen zijn die een sneltest willen laten uitvoeren. De GGD heeft aangekondigd op het maximum van de testcapaciteit te zitten en eind van de week gaan blijkbaar commerciele testsites ook meehelpen. 

Dat gaat betekenen dat de dagcijfers nog minder gaan betekenen. Want het is een kwestie van vraag en aanbod. Als nu vanaf woensdag weer meer open gaat, maar de 3G wordt nog belangrijker gemaakt, zullen nog meer mensen met de GGD-afspreken om een herstelbewijs te bemachtigen. Daarnaast is er nog de aanhoudende storing in de verbinding tussen de GGD en het RIVM.

Deze dag- weekcijfers zeggen op die manier steeds minder.  

Covid Dagcijfers 24 januari 2022 - 33163

Bij de cijfers naar leeftijd zit de achterstand van het RIVM ingesloten. Wellicht wordt die morgen opgelost als het weekrapport gemaakt wordt. Op basis van de GGD cijfers zou je een stijging morgen verwachten van rond de 70% van het aantal positieve testen. Dus circa 400.000. Dat is bijna 2,5% van de bevolking! Als je je tegelijk realiseert dat dit maar een deel is van de mensen die besmet zijn geraakt dan besef je ook dat er vrij snel in de bevolking een omslag zal komen. Maar door het test- en registratiebeleid zal die waarschijnlijk pas 5 tot 7 dagen, nadat het in de bevolking plaats vindt, in de cijfers herkend worden.

Opmerkelijk is dat de rioleringscijfers nu voor het eerst een forse sprong maken. Maar juist omdat die cijfers een tijd min of meer stabiel lopen, hoeft dat niets te zeggen, Wel is het zo dat de hoogste waarden nu in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere (rond de 2000) worden aangetroffen. 

Covid Dagcijfers 24 januari 2022 - 33164

Bij de ziekenhuisopnames zien we qua leeftijd een verandering in het patroon.

Covid Dagcijfers 24 januari 2022 - 33167

We zien nu weer voor het eerst stijgingen van de cijfers. Het is begonnen met de groep jonger dan 30 jaar. Daar is het zeker van dat een fors deel van die ziekenhuisopnames patiënten zijn die MET Covid zijn opgenomen en niet DOOR Covid. Belangrijk is hoe de ziekenhuisbezetting gaat verlopen, want als de ligtijd duidelijk korter is dan zal de ziekenhuisbezetting niet echt omhoog gaan. (Op maandag is er altijd een stijging, dus ook vandaag).

De IC-instroom en de IC-bezetting blijft laag. Gemiddeld 12 per dag en netto is het nu gedaald naar 262.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 24 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665