Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 25 januari 2022

Covid Dagcijfers 25 januari 2022 - 33232
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 25 januari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 25 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Lichte stijging

Nadat de cijfers bijna een maand onder de prognose hebben gezeten, zitten we daar nu net boven. Een combinatie van de remmende maatregelen en het naar verhouding enorme aandeel besmettingen onder de jongeren is daar zeer waarschijnlijk de oorzaak van. Het goede nieuws blijft nog steeds dat de kans om na besmetting in het ziekenhuis terecht te komen steeds kleiner wordt, precies wat je ook verwacht als je de cijfers uit Gauteng hebt gevolgd. Uit de cijfers uit Gauteng zou je af moeten leiden dat de kans op ziekenhuisopname na besmetting 20X zo laag zou zijn. Dat is in deze grafiek de rode streeplijn:

Covid Dagcijfers 25 januari 2022 - 33233

Die neemt voortdurend af in de tijd, omdat er ook nog steeds patiënten met de Delta variant in het ziekenhuis liggen. Inmiddels is de kans zelfs kleiner dan de prognose, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de jongste generatie oververtegenwoordigd is bij de besmettingen.

Ook is in deze grafiek de CFR (Case Fatality Ratio = kans op overlijden na diagnose covid) opgenomen. Ook deze is met een factor 10 gedaald.

Het aantal positieve PCR uitslagen blijft nog steeds hoog. Na het verhogen van de testcapaciteit is het nog verder gestegen, echter, wat dit nu betekent wordt steeds onduidelijker. Wel houden we apart bij hoe het gesteld is met de leeftijdsgroep 30+. Die zien we nu weer wat meer stijgen sinds vorige week. Dit is de grafiek van vandaag:

Covid Dagcijfers 25 januari 2022 - 33234

De 30+ groep loopt nu voor de PCR gelijk op met het aantal ziekenhuisopnames. Het reproductiegetal laat dit ook zien:

Covid Dagcijfers 25 januari 2022 - 33235

Ook in deze grafiek de 30+ groep als een aparte, rode lijn. Omdat deze lijn lager ligt dan het totaal aantal besmettingen zoals gemeld door de GGD, betekent dit dat de besmettingen nog steeds vooral voortkomen uit de leeftijdsgroep 0-29 jaar. We gaan zien hoe zich dat de komende week gaat ontwikkelen.

Dat Omikron tot veel minder ziekenhuisopnames leidt is in dit plaatje goed te zien. Kuipers gaat er vanuit dat er deze winter tienduizenden patiënten zijn opgenomen wegens corona. Maar het worden er slechts 2600 aan het einde van de epidemie zoals in deze grafiek goed is te zien:

Covid Dagcijfers 25 januari 2022 - 33236

De Omikron cijfers zijn in deze grafiek actueel t/m vandaag en aangevuld met de prognose cijfers. Het totaal aantal ziekenhuisopnames is straks slechts 3% van de hele corona epidemie. Het aantal ligdagen zal nog kleiner worden, omdat de ligduur voor Omikron patiënten ook veel lager is. Het aantal Omikron ligdagen op de verpleegafdelingen zou wel eens rond de 1% uit kunnen komen en op de IC’s nog minder. Dat is ook aan deze grafiek goed te zien:

Covid Dagcijfers 25 januari 2022 - 33239

Ondanks licht oplopende opnamecijfers, neemt het aantal patiënten op de IC nog steeds af. De bezetting op de verpleegafdelingen zal wel wat gaan toenemen.

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 161 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 125 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,13 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 25 januari 2022 – Lichte stijging

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.