Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 2 februari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 2 februari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 2 februari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 2 februari 2022

Bij de GGD was er een all time high afgelopen maandag. Met 88.000 positieve testen en een positief percentage van  63%. Maar wat wel te zien is, is dat de groei nu sterk afneemt en t.o.v. vorige week nog maar 11% is. (Het RIVM meldde vandaag maar 67.000 positieve gevallen waardoor de achterstand weer met ongeveer 23.000 opliep.)

Covid Dagcijfers 2 februari 2022 - 34191

Maar er is nog iets anders bijzonders aan de hand. Als je naar de cijfers van maandag kijkt en je weet dat bij de sneltesters, die bevestiging zoeken (t.b.v. hun QR-code) het positieve percentage 91% is, dan kan je terugrekenen hoeveel sneltesters er waren en hoeveel “passanten”. 

Dan ziet het er als volgt uit:

Covid Dagcijfers 2 februari 2022 - 34196

Er zijn dus 70.000 mensen langs gekomen voor een sneltest en nog eens 70.000 die geen sneltest hadden gedaan. In totaal 72% van de positieve testen was van de sneltesters.

Echter, als we een week teruggaan dan zien we dat er slechts 53.000 sneltesters geweest zijn en 100.000 inlopers.  En die laatste groep leverde 24.000 positieve testen op. Dus dat is wel een daling van die categorie.

Nu kunnen we niet precies zeggen wat dit betekent voor de hele bevolking, maar het zou er al op kunnen wijzen dat we een omslag aan het doormaken zijn, zoals we ook in België zien. Maar dat deze omslag bij ons versluierd wordt door de testcapaciteit, testprocedures en de achterstanden in de verwerking.

Covid Dagcijfers 2 februari 2022 - 34198

Dit overzicht naar leeftijd heeft zeker te lijden onder die RIVM achterstanden. Het geeft wel een indicatie van de ontwikkelingen, maar het zou inmiddels wel een afvlakking moeten laten zien, ware het niet dat de achterstand van meer dan 100.000 nog moet worden ingelopen. Dat zou nog best eens vijf dagen extra kunnen worden voordat in deze grafiek die omslag terug te vinden is.

Covid Dagcijfers 2 februari 2022 - 34199

De trend die we zien wordt gedeeltelijk verklaard door de opnames MET covid-19, dus niet volledig. Daardoor zullen we nog even de opnames en ziekenhuisbezetting zien stijgen. Maar bij lange na niet naar het niveau van 5000, dat OMT lid Jan Kluytman op de radio gisteren aangaf.   

In de ziekenhuizen liggen ook nog langliggende patiënten die het gemiddelde doen stijgen. Maar uit internationale gegevens blijkt dat de gemiddelde ligtijd met Omikron een stuk lager is dan bij Delta. 

Je kunt eigenlijk een eenvoudige telling maken. Stel dat er voortdurend dagelijks 200 nieuwe patienten komen en hun gemiddelde ligtijd is 8 dagen, dan zullen er steeds 200 x 8 =1600 patiënten in het ziekenhuis liggen. Maar als de ligtijd naar 7 dagen gaat dan zijn het 200 x 7 =1400 patïenten.

De komende twee weken zullen daarover meer duidelijkheid verschaffen, zeker als we -net zoals België de afgelopen dagen- de daling hebben ingezet. 

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029