Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 3 februari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 3 februari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 3 februari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 3 februari 2022

Nog steeds is bij de GGD het patroon te zien van de laatste week. Rond de 150.000 mensen die zich laten testen en een heel hoog percentage positief. Nu zijn het 93.000 die positief zijn getest. Dat is 18% meer dan de vorige week. 

Covid Dagcijfers 3 februari 2022 - 34259

Ook dit keer bestaat ongeveer de helft van de geteste personen uit sneltesters, die een verklaring willen hebben van de doorgemaakte infectie. Daardoor krijg je ook het percentage van meer dan 60% positief.

Ondertussen is het RIVM weer 10.000 meer positieve testen gaan achterlopen, hetgeen ook de overzichtelijkheid van de informatie niet ten goede komt. Ook lijkt er een relatie te liggen met de beschikbare testcapaciteit. Dit houdt in dat we vermoedelijk pas 3 tot 5 dagen later het beeld krijgen dat de aantallen weer aan het afnemen zijn. Dat zal dan pas zijn als het aantal mensen dat zich zal laten testen weer structureel afneemt. Maar zolang de QR code blijft zal er een incentive zijn voor mensen om bij een positieve test deze verklaring te krijgen dat je genezen bent verklaard.

Het beeld van de positieve testen naar leeftijd is dus ook behept met die vertraging. (De grafiek geeft niet weer het moment van besmet raken, maar in het systeem van het RIVM terecht gekomen zijn.

Covid Dagcijfers 3 februari 2022 - 34261

Het aantal ziekenhuisopnames was 200 vandaag. (Dat zal dus DOOR Covid-19 ergens tussen 100 en 125 zijn), maar het aantal in het ziekenhuis nam maar 11 toe. Hoewel er meer data nodig zijn, weten we van andere landen dat de ligtijd in het ziekenhuis afneemt met Omikron. In de komende tijd moeten we daar een effect van terug zien. Uit dit overzicht zien we dat we bij de oudsten en jongsten de grootste stijging zien van het aantal opnames. Bij de oudsten zal dat met name DOOR Covid komen en bij de jongsten MET Covid.

Covid Dagcijfers 3 februari 2022 - 34262

Bij de IC’s zien we eigenlijk maar beperkte stijgingen en beperkte toename van de bezetting. (Nu 16 opgenomen en het aantal is met  3 toegenomen naar 218.

Maarten van den Berg heeft weer zijn overzicht geüpdatet waarin de relatieve waarden staan van Omikron en Delta.

Covid Dagcijfers 3 februari 2022 - 34264

Besef daarbij dat de huidige Omikron piek al weer hoger ligt. Delta maal 4,5.

Ten slotte deze tweet over Denemarken over de oversterfte. De gele lijn is de verwachte waarde als alle registraties binnen zijn.  Terwijl ook in Denemarken het aantal gevallen sterk gestegen was (een factor 7 keer de Delta top, die half december bereikt was) is de oversterfte volkomen verdwenen. Het hoogtepunt was daar een sterfte van 1450; in de eerste week van 2022 is het nu gedaald naar 1250. En dat is gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode.   

Covid Dagcijfers 3 februari 2022 - 34265

 

U heeft gelezen: Dagcijfers 3 februari 2022

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.