Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 5 februari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 5 februari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 5 februari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 5 februari 2022

Vandaag een nieuw record. De achterstand van het RIVM is inmiddels opgelopen tot 176.000 positieve testen. Dat is dus het aantal testen, die positief waren bij de GGD, maar nog niet in het systeem zitten bij het RIVM. Dat houdt o.a. in dat we de dagcijfers naar leeftijd en regio niet serieus kunnen nemen, omdat we niet weten hoe die achterstand daarin zit verwerkt.

Het is goed te zien in de cijfers van Amsterdam. Daar waar Omikron het eerste de 100% dominantie bereikte. Er is al 14 dagen sprake van een vorm van stabilisatie. De hoge piek van 6 dagen geleden, kwam omdat er ineens een forse inhaalslag is gemaakt, Maar die lage score van de laatste twee dagen ligt zeker aan die toename van de achterstand. Maar of er nu sprake is van een daling, stabilisatie of stijging zullen we pas over vele dagen weten, als achterstanden weer zijn ingelopen, wat nu al bijna drie weken nog niet is gebeurd.

Covid Dagcijfers 5 februari 2022 - 34444

De GGD cijfers zelf zijn zonder die achterstand. Maar die worden beïnvloed door de capaciteit aan de ene kant en het hele grote aantal mensen die komen voor een test om hun positieve test te laten bevestigen (naar schatting de helft van de personen die zich laten testen)

Covid Dagcijfers 5 februari 2022 - 34445

De grafiek naar leeftijd, heeft weer last van de achterstanden. Daardoor zien we waarschijnlijk die omkrulling aan het eind.

Covid Dagcijfers 5 februari 2022 - 34446

Op het Corornadashboard staat deze grafiek ook, maar dan gebaseerd op de RIVM cijfers naar eerste ziektedag. Omdat ik het gedeelte na 30 januari heb afgebroken zal het effect van de achterstand relatief klein zijn. 

Covid Dagcijfers 5 februari 2022 - 34447

Deze grafiek geeft wel de indruk dat er voor de leeftijdsklassen onder de 20 jaar een stabilisatie is opgetreden. En tegelijkertijd dat bij de oudste leeftijdsgroepen er geen grote stijgingen zijn opgetreden. De echte omslag kan niet ver weg zijn. 

Kijken we naar de ontwikkelingen in de ziekenhuizen dan lijkt het daar goed onder controle te zijn. Het gemiddelde van de opnames ligt rond de 170. Maar mede omdat de opnameduur tijdens Omikron lager is dan bij Delta zien we bij een nieuwe opname van 180 patiënten (waarvan een deel MET Covid) dat het saldo in de ziekenhuizen is gedaald met 18. Daarmee zitten we nu op 1134. Ver weg van die ongekende aantallen van de voorspellingen van het RIVM van nog maar twee weken geleden en de 5.000 die Kluytmans in het verschiet zag.

Naar leeftijd zien we dus dit:

Covid Dagcijfers 5 februari 2022 - 34448

Besef dat het huidige aantal patiënten met 1134 ruim 40% meer is dan het dieptepunt van exact twee weken geleden. Als je echter de mate van stijging ziet in  het laatste gedeelte van de grafiek sinds twee weken geleden dan is dat een stijging geweest van meer dan 60%, Ook dat wijst dus op die kortere ligduur. 

Op de IC’s  zijn er 9 nieuwe opnames. De totale bezetting is met 15 mensen gestegen naar 229. Op zichzelf is dat natuurlijk knap dat er een grotere stijging is van het aantal mensen dan het nieuwe aantal patiënten. Dit komt door het na-ijleffect (vertraging in de registratie). Per saldo betekent het dat de IC-bezetting laag blijft. Daarbij is het zeker zo dat daar nog patiënten liggen die door Delta zijn besmet.   

Juist nu binnenkort weer een beslismoment komt zou het zo fijn zijn als de cijfers actueel en accuraat zijn. Maar dat blijft een vrome wens, na bijna twee jaar in deze crisis.  

U heeft gelezen: Dagcijfers 5 februari 2022

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665