Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dat vasthouden aan 3G en 1G is belachelijk

Dat vasthouden aan 3G en 1G is belachelijk - 35029
Samenvatting van het artikel

Het doorgaan met 3G en het voornemen om ook 1G te gaan toepassen laten zien dat men bij OMT en de regering de weg nu volledig kwijt is geraakt. De onderbouwing slaat nergens meer op en het vasthouden eraan zal de komende tijd vooral op een chaos uitlopen met Carnaval als klapstuk.

Lees volledig artikel: Dat vasthouden aan 3G en 1G is belachelijk

Leestijd: 5 minuten

Dat vasthouden aan 3G en 1G is belachelijk

Net een mop

Een oude mop vertelt van een arme boer, die bij zijn geestelijke komt. Hij klaagt over zijn lot: Met 6 kinderen in een klein huisje met slechts  twee kamers.

De geestelijke geeft hem advies. “Haal een aantal kippen van het erf en houd ze in je slaapkamer en kom volgende week terug.”

Een week later zegt die arme boer dat het nog erger is geworden. De geestelijke adviseert hem vervolgens “Haal die geiten ook je huis in en kom volgende week terug.”

Weer een week later komt de arme boer wanhopig bij zijn geestelijke en zegt dat de dagen en nachten helemaal niet meer te harden zijn zo.

De geestelijke antwoordt dan:  “Haal nu die kippen uit het huis en die geiten ook, dan zul je ervaren hoe fijn het leven is!”.

Deze mop doet mij denken aan de aanpak van de Nederlandse overheid met hun maatregelen. Eerst op 19 december een totale lockdown, gebaseerd op een belachelijk model. Ondanks het feit dat dit model van geen enkele betekenis was, de maatregelen half januari slechts beperkt afschalen. Om op 25 januari weer kleine stapjes te nemen (met sluitingstijden om 22 uur en beperkte capaciteit).

Nog wel beperkingen

Nu zijn er nieuwe versoepelingen aangekondigd voor 17 februari, maar nog wel met beperkingen: sluitingstijd 01:00 uur, het handhaven van de 3G toegangspas, plus het voornemen om met 1G te gaan werken voor specifieke situaties. En dan praat ik nog niet eens over de quarantaineregels, die nog steeds bepaalde delen van de maatschappij ontwrichten.

Maar net zoals bij die arme boer zijn er ten opzichte van hoe het zou kunnen zijn (en hoe het in landen als Engeland, Denemarken, Zweden en Ierland reeds is), nog steeds veel beperkingen. Dat het nachtleven nog steeds niet open is (of misschien met 1G open mag op termijn) is met name zwaar voor jongeren, die toch al een zware last hebben gedragen deze twee jaar.

Lachwekkende argumenten

Vanaf het moment dat we in Nederland die Coronapas hebben ingevoerd (in september 2021) deugde de basis niet. Omdat ook gevaccineerden besmet konden raken en de infectie konden doorgeven, was er sprake van een schijnveiligheid. We hebben het hier vaak beschreven, inclusief uitbraken op plekken waar 3G werd toegepast.

De cijfermatige onderbouwingen, via diverse modellen, waren net zo goed als de modellen van Wallinga van de afgelopen twee maanden. Met dubieuze uitgangspunten en een uitslag die bepaald werd door de aannames.

Toen steeds duidelijker werd dat die 3G Coronatoegangspas niet voor het beperken van besmettingen zorgde (en ik denk zelfs integendeel) haalde men andere argumenten uit de kast. Bonten en Roosendaal vertelden dat die pas er was om te zorgen dat de ongevaccineerden dan minder in het ziekenhuis terecht zouden komen. Ze zeiden het schaamteloos en zonder ironie, en die mededeling werd overgenomen en de meerderheid van de Tweede Kamer bleef 3G steunen.

Verkocht met aannames

De maatregelen van december werden verkocht met aannames, waarbij Omikron nog even ziekmakend werd beschouwd als Delta. Dus als er vier keer zoveel besmettingen zouden volgen, dan zouden de ziekenhuizen de toestroom niet aan kunnen. Half december was er al veel bekend over die mildere variant. De Zuid-Afrikaanse Dr. Coetzee, die al in november ervaring had met Omikron, vertelt in een recent interview, dat ze van Europese politici en wetenschappers (en ze noemt Nederland expliciet) niet mocht vertellen dat Omikron veel minder ziekmakend was.

Toen dat argument steeds meer onderuit ging, zei men – ofschoon Omikron veel minder ziekmakend was – dat als ineens half Nederland tegelijk besmet zou worden, de ziekenhuizen toch zouden overstromen. De cijfers die daarbij werden genoemd waren toen ook een forse overschatting van die aantallen. Waarna nog slechts 12 dagen geleden OMT-lid Kluytmans in een interview meldde dat hij ervan uitging dat de ziekenhuizen snel 5.000 patiënten zouden hebben. (Het werkelijke aantal is nu ruim 1500, waarvan het IC-gedeelte nu gedaald is naar minder dan 190).

De slag die sommige landen al wel hebben gemaakt, maar waar men in Nederland niet aan wil, is dat Omikron (en nu ook met BA.2) dusdanig besmettelijk is, dat het bijna onvermijdelijk is dat iemand er mee in contact komt. En als we met cijfers rond de 90.000 positieve testen bij de teststraten nog maar tot 180 ziekenhuisopnames (0,2%) komen (MET en DOOR Covid) en 15 IC-opnames (0,016%), dan levert die hoge incidentie geen grote problemen op.

Uitstellen

Het enige wat je in feite met maatregelen nog doet, is – voor zover dat nog mogelijk is, want velen zijn immuun – het moment van besmetting uitstellen, zoals hier beschreven werd. 

Dus nu gaat het bij mensen als Rutte, Kuipers, Van Dissel, Bonten en Roosendaal, alleen maar over het verminderen van de besmettingen. Iets waar nog amper cijfermatige onderbouwingen voor zijn. En als die nog uit de kast worden gehaald, dan zijn de aannames nog verder weg van de realiteit dan ze al waren. Dit is een goed artikel van Thomas Bollen hierover met de titel “Als de Coronapas niet weggaat, wanneer dan wel?”

En de bijna miljoen handtekeningen voor het manifest “Ongedeeld Open”  zegt ook veel over de onrust onder de bevolking.

Voorkom de chaos

We leven op dit moment in een totaal andere fase van de Coronacrisis. Naast de veel minder ziekmakende variant Omikron als reden mag voor mijn part iedereen komen met zijn eigen wapenfeit waarom we zover zijn gekomen.

Dat geboosterde ook besmet kunnen raken laten deze Engelse cijfers zien:

Dat vasthouden aan 3G en 1G is belachelijk - 35031

Boven de 18 jaar lijken die cijfers hoger te zijn onder de geboosterden dan de ongevaccineerden. Dat wijkt sterk af van het RIVM onderzoek dat 8 februari naar buiten is gekomen. Maar waarvan we gisteren beschreven dat de cijfers niets zeiden omdat er een basale fout is gemaakt. Een fout, die ook bij deze grafieken is gemaakt. (De testbereidheid van ongevaccineerden is niet hetzelfde als die van gevaccineerden/geboosterden.)

Maar als je nu nog bij je maatregelen de Coronatoegangspas blijft gebruiken, dan laat je zien hoe losgezongen je bent van de realiteit. En doet de vraag zich voor of er andere motieven een rol spelen dan het verminderen van het aantal infecties. 10 miljoen kosten per dag voor de overheid en 130.000 mensen die naar een testplek moeten komen met alle kosten van dien.

Eindelijk kritiek

Eindelijk zien we in de media iets gebeuren wat lang is weggeweest. Er komt kritiek op het beleid dat tot nu toe gevoerd is en wordt voortgezet. De invloed van de regering op het OMT wordt besproken, evenals mogelijke zakelijke belangen van hoofdrolspelers. En twijfels over de werking van bepaalde maatregelen worden geuit.

Het is de kentering, waarop ik hoopte, toen ik zes weken geleden mijn droom beschreef.

De sneeuwbal is van de berg aan het rollen en zorgt voor een lawine.

De betrokkenen kunnen nog na 19 februari via 3G en 1G proberen een vorm van controle te houden of te willen bewijzen dat de aanpak met de Coronapas vanaf het begin terecht en gerechtvaardigd was. Echter, dan zullen zij de komende week gaan ervaren hoe groot de chaos wordt. En zij zullen ook merken dat het tij zowel in de media als in de Kamer gekeerd is.

Zoals ik het zie zijn er twee mogelijkheden. Of ze blijven nog een tijdje krampachtig vasthouden aan een scenario dat steeds meer kenmerken heeft van het sprookje van de Nieuwe Kleren van de Keizer. Alleen zelf denken ze nog dat ze serieus genomen worden. En tijdens Carnaval worden zij degenen om wie iedereen keihard lacht.

Of ze laten zien dat zij echte leiders zijn van ons land die, nu het niet meer nodig is, vaststellen dat we uit de tunnel zijn gekomen en ons oude leven weer kunnen voorzetten. Zeker met de grote dreiging rondom Rusland en Oekraïne zou het zeer onverstandig zijn om de aandacht in Nederland af te leiden met onnodige achterhoedegevechten.

U heeft zojuist gelezen: Dat vasthouden aan 3G en 1G is belachelijk.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Steun onze site, met af en toe een (kleine) donatie. Het is – helaas – nog steeds nodig. Klik hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665